Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνέχεια ενδοαστικών διεργασιών

Την ετοιμότητά του να εκπροσωπήσει ο ίδιος την «Εθνική Συμμαχία» ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2023 εξέφρασε ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, καθώς εντείνονται ενδοαστικές διεργασίες στην Τουρκία με φόντο ευρύτερα παζάρια για τις επιλογές και τον ρόλο του τουρκικού κεφαλαίου, το παζάρι με την ΕΕ, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.

Η «Εθνική Συμμαχία» αποτελεί εκλογική συνεργασία που έχουν ανακοινώσει τα εξής 6 κόμματα: Το σοσιαλδημοκρατικό CHP, το νεοφιλελεύθερο «Καλό Κόμμα» (IYI), το αντιδραστικό «Κόμμα Ευδαιμονίας» (Saadet), το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και τα κεντρώα - μεταρρυθμιστικά DEVA (Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου) και «Gelecek» («Κόμμα του Μέλλοντος»), που συγκροτήθηκαν μετά από διασπάσεις του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού ΑΚΡ.

Ο Κιλιντσάρογλου, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο «Fox News», είπε ότι «αν υπάρξει συμφωνία για το όνομά μου, εγώ είμαι έτοιμος. Γιατί να μην είμαι; Οι ηγέτες των 6 κομμάτων έχουμε ήδη πετύχει συναίνεση για τους όρους διακυβέρνησης του κράτους. Θα κάτσουμε και θα συζητήσουμε ως πολιτισμένοι άνθρωποι». Πρόσθεσε δε ότι ο επόμενος Πρόεδρος της χώρας «θα εστιάσει στον πολιτισμό της εθνικής συμφιλίωσης».

Χτες ήταν η σειρά της Μεράλ Αξενέρ, επικεφαλής του ΙΥΙ, να διατυπώσει τις φιλοδοξίες του δικού της κόμματος. Αφού χαρακτήρισε «αξιοσέβαστη» την ετοιμότητα Κιλιντσάρογλου να είναι υποψήφιος Πρόεδρος, είπε ότι η ίδια είναι έτοιμη να αναλάβει την πρωθυπουργία αν επικρατήσει στις εκλογές η «Εθνική Συμμαχία».

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές των ευρύτερων ενδοαστικών διεργασιών είναι φωνές από το CHP που τάσσονται υπέρ της πιθανότητας συνεργασίας ακόμα και με το (σοσιαλδημοκρατικό, φιλοκουρδικό) HDP. Ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης του CHP, Γκουρσέλ Τεκίν, δήλωσε ότι το HDP «θα μπορούσε να αναλάβει υπουργείο (σ.σ. σε μια μελλοντική κυβέρνηση της "Εθνικής Συμμαχίας"), όπως και οποιοδήποτε άλλο κόμμα». Απευθυνόμενος δε σε όσους αποκλείουν κάθε διαπραγμάτευση με το HDP, είπε ότι «δεν μπορούμε να καταριόμαστε νόμιμα κόμματα, να τους φερόμαστε σαν να είναι λεπροί. Αν τους ψηφίσουν σχεδόν 7 εκατομμύρια πολίτες, θα πρέπει να δείξουμε σεβασμό».

Ο εκπρόσωπος Τύπου και αντιπρόεδρος του CHP, Φαΐκ Ουζτράκ, αντέδρασε λέγοντας ότι «για τέτοια θέματα οι απόψεις που εκφράζουν οι βουλευτές είναι προσωπικές τους», πρόσθεσε ωστόσο ότι «η συνάντηση των "6" (σ.σ. της "Εθνικής Συμμαχίας") θα αποφασίσει σχετικά».

Μέσα στον Οκτώβρη αναμένεται νέα συνάντηση των «6» της «Εθνικής Συμμαχίας». Πρόσφατα, θυμίζουμε, η ηγεσία του HDP ανακοίνωσε ότι συγκρότησε κι αυτή εκλογικό σχήμα συνεργασίας, μαζί με το Κόμμα Εργατικού Κινήματος (EHP), το Εργατικό Κόμμα (EΜΕP), το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP), την Ομοσπονδία Σοσιαλιστικών Συνελεύσεων (SMF), το Κόμμα Εργατών Τουρκίας (TΙP) και το Κόμμα Κοινωνικής Ελευθερίας (TOP).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ