Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΑΜΟΣ
Εικαστική έκθεση: «... της γης οι κολασμένοι»

Η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης και οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκδοσης «FARINDOLA, Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ», διοργανώνουν έκθεση με τίτλο «...της γης οι κολασμένοι» στο δημαρχείο Ανατολικής Σάμου (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου) στην πλατεία Πυθαγόρα, από το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη έως την Κυριακή 24 Σεπτέμβρη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα του Τάκη Βαρελά από τους ανθρακωρύχους του Βελγίου και τα ορυχεία βωξίτη και τη μεταλλουργία της Ελλάδας, τα οποία περιλαμβάνονται στην έκδοση του βιβλίου του «FARINDOLA, Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ». Επίσης, παρουσιάζονται 20 έργα του σημαντικού Τούρκου ζωγράφου Ιρφάν Ερτέλ, από την ενότητα «Μεταλλωρύχοι - Μεταλλουργοί», τα οποία αποτυπώνουν την εργασία των ανθρακωρύχων της Τουρκίας, τους αγώνες των μεταλλουργών και των μεταλλωρύχων, τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς και της απώλειας της ζωής τους.

Στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου, της Τουρκίας, στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ, χτυπάει η καρδιά των «κολασμένων της γης» και στον χρωστήρα του Τάκη Βαρελά και του Ιρφάν Ερτέλ αποτυπώνεται η βαρβαρότητα της εκμετάλλευσής τους, ενώ ταυτόχρονα και οι δυο εικαστικοί αναδεικνύουν τη δύναμη και την ικανότητα της εργατικής τάξης ως πρωτοπόρας τάξης, να αλλάξει τον κόσμο, ξαναδένοντας το ατσάλι με εκείνα τα άκαυστα ταξικά υλικά των προλεταρίων, που συμπυκνώνονται επίκαιρα όσο ποτέ στο παγκόσμιο μήνυμα «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε»! Η έννοια του άνθρακα διαπερνά σαν κόκκινη κλωστή τα έργα της έκθεσης, άλλοτε ως θεματική ενότητα, μα προπαντός ως συστατικό στοιχείο για την ίδια τη ζωή, την επιβίωση. Καταλύτης παραμένει ο άνθρωπος, που μέσω της εργασίας του τιθασεύει την πρώτη ύλη, της δίνει μορφή, αξία.

Το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη στις 18.30 στον ίδιο χώρο, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «"FARINDOLA" Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ». Την έκδοση παρουσιάζουν οι: Ερη Ρίτσου, συγγραφέας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης, Ιρφάν Ερτέλ, ζωγράφος, Τάκης Βαρελάς, ζωγράφος, συγγραφέας. Συντονίζει ο Κώστας Τζίχας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Η έκθεση θα λειτουργεί Σάββατο και Κυριακή 10.30 - 21.00 και καθημερινές 18.00 - 21.00.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της έκθεσης διοργανώνει στην πλατεία Πυθαγόρα:

  • Εικαστικό δρώμενο για παιδιά, βασισμένο στο παραμύθι της Ερης Ρίτσου «Η υπόσχεση του παιδιού», την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2022, στις 18.30, στην Πλατεία Πυθαγόρα. Η συγγραφέας θα αφηγηθεί το παραμύθι που θα αποτελέσει το έναυσμα για να ζωγραφίσουν μικροί - μεγάλοι για την Ειρήνη. Μαζί με τα παιδιά θα ζωγραφίσουν και οι Ιρφάν Ερτέλ και Τάκης Βαρελάς, καθώς και εικαστικοί του νησιού. Θα συμμετέχουν παιδιά από τις δομές προσφύγων.
  • Τη Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη στις 18.30 ο Ιρφάν Ερτέλ, ο Τάκης Βαρελάς και εικαστικοί της Σάμου, σε δημόσια θέαση, θα ζωγραφίζουν για την ειρήνη, εμπνεόμενοι από την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και του Ναζίμ Χικμέτ.
  • Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη, στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στο φόντο του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας». Θα μιλήσει ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ