Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ
Κινητοποίηση ενάντια στην απόπειρα εγκατάστασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Ακυρώθηκε από την παρέμβαση των φοιτητικών συλλόγων η πρώτη προσπάθεια περιπολιών της ΟΠΠΙ στο ίδρυμα

Με νέα κινητοποίηση, χτες το πρωί, ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ απάντησαν στην πρώτη προσπάθεια εγκατάστασης της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) στη Θεσσαλονίκη. Η κινητοποίηση επαναλήφθηκε το απόγευμα, σε νέα απόπειρα έξι στελέχη της ΟΠΠΙ να κάνουν περιπολία - φρουρούμενα από δυνάμεις των ΜΑΤ.

Οι φοιτητές, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, έξω η ΟΠΠΙ απ' όλες τις σχολές» και «Η αστυνομία μέσα στις σχολές, μπράβοι και προστάτες για πολυεθνικές», κατήγγειλαν την κυβέρνηση και ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν αποφασιστικά τις κινητοποιήσεις για την αποτροπή της εγκατάστασης της ΟΠΠΙ στις σχολές το επόμενο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας, χτες το πρωί, έξω από το κτίριο της πρυτανείας του Ιδρύματος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας εκλεγμένων των φοιτητικών συλλόγων με τις πρυτανικές αρχές, οι οποίες από την πλευρά τους υποστήριξαν ότι υπάρχει άγνοια σχετικά με τις κυβερνητικές αποφάσεις για την εγκατάσταση της ΟΠΠΙ.

Στη συνέχεια, οι φοιτητικοί σύλλογοι με μαχητική πορεία μέσα στο αστυνομοκρατούμενο campus του ΑΠΘ έφθασαν στο Πολυτεχνείο.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης η κυβέρνηση έβαλε 6 στελέχη της ΟΠΠΙ να πραγματοποιήσουν περιπολία στο ΑΠΘ, τα οποία στη συνέχεια αποχώρησαν μετά και την άμεση αντίδραση των φοιτητικών συλλόγων.

Σε ανακοίνωσή τους φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ, μεταξύ άλλων, τονίζουν ότι με τον ίδιο τρόπο που απέτρεψαν τη μόνιμη εγκατάσταση της ΟΠΠΙ θα συνεχίσουν «ώστε να γκρεμίσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης, που φτιάχνει ένα πανεπιστήμιο τόσο εχθρικό στις ανάγκες των φοιτητών που χρειάζεται την άμεση καταστολή για να περιφρουρηθεί».

Παράλληλα, τονίζουν ότι «σε μια περίοδο που οι οικογένειές μας στενάζουν από την ακρίβεια, που χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες δεν γνωρίζουν αν θα μπορούν να σπουδάσουν εκεί που πέρασαν, με την έλλειψη εστιών και τα νοίκια να εκτοξεύονται, που η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων έχει "πιάσει πάτο", η κυβέρνηση επιλέγει να δίνει 50 εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία, για κάμερες και τουρνικέ μέσα στις σχολές μας! Επιλέγει μάλιστα να δυναμιτίσει το κλίμα στις σχολές εν μέσω εξεταστικής!». Στη συνέχεια καλούν όλους τους φοιτητές να δυναμώσουν τον αγώνα για τις σπουδές και τη μόρφωση που έχουν ανάγκη, ενάντια στα σχέδια έντασης της καταστολής.

Το «σιδερόφραχτο» πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων θα βρει απέναντί του φοιτητές, εργαζόμενους και καθηγητές

Σε ανακοίνωσή της η ΤΟ Πανεπιστημίων της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καταδικάζει την κλιμάκωση της πολιτικής του αυταρχισμού και της καταστολής με την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο ΑΠΘ και χαιρετίζει τους φοιτητικούς συλλόγους, τους εργαζόμενους και τα μέλη ΔΕΠ που με την αποφασιστική τους στάση ανάγκασαν τις δυνάμεις της αστυνομίας να αποχωρήσουν.

«Η κυβερνητική προσπάθεια να επιταχυνθεί η μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις θα μείνει στα χαρτιά. Το "σιδερόφραχτο" πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων θα βρει απέναντί του ενωμένους φοιτητές, εργαζόμενους και καθηγητές! Η καταστολή και ο αυταρχισμός δεν θα περάσουν!», καταλήγει η ανακοίνωση.

Συνοδεία των ΜΑΤ η επιβολή της πανεπιστημιακής αστυνομίας!

«Μέχρις ότου καταστεί σε πλήρης η εφαρμογή του νόμου και από την πλευρά των πανεπιστημίων, όπως θα πρέπει να γίνει, οι ΟΠΠΙ θα συνοδεύονται από άλλες δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας», είπε χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στους αστυνομικούς που απαρτίζουν τις ΟΠΠΙ. Δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ιδρύματα, με τη συνοδεία πάνοπλων αστυνομικών των ΜΑΤ, σημείωσε πως το παραπάνω γίνεται, μεταξύ άλλων, και «για να δώσουμε την απαιτούμενη ώθηση στις πρυτανικές αρχές να ολοκληρώσουν σύντομα τα σχέδια ασφάλειας των πανεπιστημιακών τους ιδρυμάτων που απαιτεί ο νόμος». Πρόσθεσε ακόμη: «Ζητώ και πάλι από τους πρυτάνεις να ανταποκριθούν πλήρως στις ευθύνες τους. Να εφαρμόσουν τα προαπαιτούμενα του νόμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ