Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
«Ενημερώσεις» σε δεκάδες κυβερνήσεις για προσπάθειες «επιρροής» της Μόσχας

Εκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για ρωσικά κεφάλαια προς ξένους πολιτικούς παράγοντες

Στο πλαίσιο της εντεινόμενης αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία για τη γεωπολιτική «επιρροή» σε κρίσιμες περιοχές όλου του πλανήτη, οι ΗΠΑ «ενημερώνουν» μέσω των πρεσβειών τους δεκάδες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για προσπάθειες της Μόσχας μέσω ρωσικών κεφαλαίων και τακτικές εξαγοράς να «διεισδύσει» σε πολιτικά συστήματα, να επηρεάσει εκλογικές αναμετρήσεις, κυβερνητικές αποφάσεις κ.ά.

Τα όσα καταγγέλλονται για τη Ρωσία βέβαια αποτελούν πάγιες τακτικές όλων των ιμπεριαλιστικών κέντρων και πρώτα από όλα των ίδιων των ΗΠΑ, με τον γνωστό ρόλο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και διάφορων ΜΚΟ και οργανισμών - «βιτρίνα», με άφθονη χρηματοδότηση, σε «πολύχρωμες επαναστάσεις», πραξικοπήματα κ.ο.κ.

Σύμφωνα με όσα καταγράφηκαν αρχικά σε δημοσίευμα της «Washington Post» και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκαν ουσιαστικά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρει πως η Ρωσία διοχέτευσε μυστικά περίπου 300 εκατ. δολάρια σε ξένα πολιτικά κόμματα και υποψήφιους σε πάνω από 20 χώρες από το 2014, επιχειρώντας να επηρεάσει πολιτικές εξελίξεις, διαμορφώνοντας συνθήκες ευνοϊκές προς τα ρωσικά συμφέροντα. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι η Μόσχα έχει δώσει πιθανά ακόμα περισσότερα χρήματα που δεν έχουν εντοπιστεί.

Το σχετικό έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εστάλη την περασμένη Δευτέρα στις αμερικανικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, ενώ ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι η ρωσική ανάμειξη σε εκλογές σε άλλες χώρες συνιστά «επίθεση κατά της κυριαρχίας» τους, προσθέτοντας ότι «προκειμένου να το καταπολεμήσουμε, πρέπει να ρίξουμε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του». Στο έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που αναφέρεται ότι έχει σταλεί σε πάνω από 100 χώρες, «προτείνονται» και «βήματα» για αντιμετώπιση της Μόσχας, όπως επιβολή κυρώσεων, ταξιδιωτικό εμπάργκο, απελάσεις ύποπτων Ρώσων πρακτόρων κ.ά.

Επισήμως δεν έχει δοθεί η λίστα με τις εν λόγω 20 χώρες, όπου σύμφωνα με την αμερικανική έκθεση κατευθύνθηκαν μυστικά τα ρωσικά κεφάλαια, ωστόσο η «Washington Post», επικαλούμενη πηγές στην κυβέρνηση Μπάιντεν, αναφέρει πως σε αυτές περιλαμβάνονται κράτη όπως η Ιταλία, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Μαδαγασκάρη, το Εκουαδόρ, αλλά και μία ασιατική χώρα, όπου ο εκεί Ρώσος πρέσβης «έδωσε εκατομμύρια δολάρια μετρητά σε έναν υποψήφιο Πρόεδρο».

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι καταγράφεται ο ρόλος στενών συνεργατών του Βλ. Πούτιν, όπως οι Γ. Πρικοζίν και Αλ. Μπαμπάκοφ για τη «χρηματοδότηση σχημάτων, κομμάτων», μέσα από ένα ευρύ φάσμα οργανώσεων για να προστατεύεται η προέλευση της χρηματοδότησης.

«Αναμένει ενημέρωση» λέει η κυβέρνηση

Στον απόηχο των σχετικών διαρροών, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ έσπευδε ήδη από προχτές να βάλει θέμα ότι «η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ προχώρησε τον Απρίλιο σε δίωξη του Ρώσου επιχειρηματία Malofeyev, μεταξύ άλλων, για την παροχή χρηματοδότησης με 10 εκατ. ευρώ μέσω εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα». «Με μεγάλο ενδιαφέρον, λοιπόν, περιμένουμε τα νέα στοιχεία για το αν χρηματοδοτήθηκαν από τον Πούτιν και ελληνικά κόμματα, καθώς και ποια ήταν αυτά», πρόσθετε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ