Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
«Με τον αγώνα μας θα κερδίσουμε όσα μας ανήκουν»
  • Νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη 27 Σεπτέμβρη
  • Συλλαλητήριο - συναυλία αύριο στη Θεσσαλονίκη

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου φοιτητικών συλλόγων στην Αθήνα

RIZOSPASTIS

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου φοιτητικών συλλόγων στην Αθήνα
«Με την οργάνωση του αγώνα μας, με τα δίκαια αιτήματά μας θα καταφέρουμε να κερδίσουμε όσα μας ανήκουν», δηλώνουν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις για να αποχωρήσει η πανεπιστημιακή αστυνομία από τις σχολές, για σπουδές στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, μέτρα ικανοποίησης και λύσης των πραγματικών προβλημάτων.

Συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις, προχωρούν την Τρίτη 27 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Στο μεταξύ, χτες, σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι μιας σειράς φοιτητικών συλλόγων αναφέρθηκαν στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νέος που σπουδάζει και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εγκαταστήσει την πανεπιστημιακή αστυνομία. Οπως επισημάνθηκε, με τις διαρκείς πολύμορφες κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων έχει εμποδιστεί η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας σε ΕΚΠΑ, ΕΜΠ και ΑΠΘ, με τον συντονισμό της δράσης, την αλληλεγγύη των εργατικών σωματείων έστειλαν «στον κάλαθο των αχρήστων τον κρατικό αυταρχισμό και την προπαγάνδα που τον συνοδεύει». Μέσα από κοινή δράση με τους εργαζόμενους και το διδακτικό προσωπικό των Ιδρυμάτων έχει δοθεί το μήνυμα ότι η πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας απορρίπτει την αστυνομική παρουσία και την αντιεκπαιδευτική πολιτική που πάνε χέρι χέρι.

Αμεση η αντίδραση των φοιτητικών συλλόγων και στη χτεσινή απόπειρα να μπει στο πανεπιστήμιο η ΟΠΠΙ
Αμεση η αντίδραση των φοιτητικών συλλόγων και στη χτεσινή απόπειρα να μπει στο πανεπιστήμιο η ΟΠΠΙ
Τονίστηκε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ δεν απαντούν στο αίτημα για ουσιαστική ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας. «Η αύξηση κατά 41 ευρώ του μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος είναι απλά μια σταγόνα στον ωκεανό αφού η τιμή μιας γκαρσονιέρας στο κέντρο της Αθήνας φτάνει τα 400 ευρώ ενώ στις νησιωτικές περιοχές τα 500 ευρώ και η ακρίβεια σε όλα τα αγαθά έχει πιάσει ταβάνι». Σημειώθηκε παράλληλα ότι «η παράδοση των νέων φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ σε επιχειρηματίες, μέτρο που προώθησε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, αντιθέτως το διογκώνει», σημειώνοντας πως «η δωρεάν στέγαση καταργείται ακόμα και για τους πιο φτωχούς φοιτητές».

Οι διεκδικήσεις των φοιτητών, όπως αναδείχτηκαν χτες, είναι να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής από τις πύλες του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, καμία σκέψη για εγκατάσταση τουρνικέ και καμερών. Επίσης, να μην εφαρμοστούν ο νόμος - πλαίσιο και ο νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Παράλληλα ζητούν κρατική χρηματοδότηση των πανεπιστημίων στο ύψος των αναγκών και έκτακτο κρατικό κονδύλι για τις τρέχουσες ανάγκες, δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, βιβλία, αναλώσιμα, internet, κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων και ούτε σκέψη για νοίκια στις εστίες, μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια. Για το ζήτημα της στέγασης ζητούν συγκεκριμένα μέτρα με μηνιαίο φοιτητικό επίδομα 300 ευρώ για όσους νοικιάζουν, αξιοποίηση αδιάθετων διαμερισμάτων, ξενοδοχείων, της περιουσίας των Ιδρυμάτων και κενών κτιρίων του Δημοσίου για τις ανάγκες στέγασης και κατασκευή νέων σύγχρονων εστιών στην ευθύνη του κράτους. Παράλληλα επισκευή και ανακαίνιση όλων των εστιών με κρατική δαπάνη. Δηλώνουν «κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους! Οχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και τις ηλεκτρονικές διαβλητές ψηφοφορίες για την ανάδειξη εκπροσώπων στα όργανα διοίκησης».

Στους επόμενους σταθμούς των κινητοποιήσεων περιλαμβάνονται συγκέντρωση την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, με πρωτοβουλία των συλλόγων οικότροφων εστιών. Οι φοιτητές δηλώνουν ότι συνεχίζουν με κλιμάκωση στο πλευρό των εργατικών σωματείων που προετοιμάζονται για την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Συλλαλητήριο - συναυλία αύριο στη Θεσσαλονίκη

Μια ακόμη ξαφνική εμφάνιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τη γνωστή μεθόδευση και τη γνωστή ...κατάληξη. Εξι στελέχη της ΟΠΠΙ, φρουρούμενα και πάλι από άνδρες των ΜΑΤ, πραγματοποίησαν περιπολία για σύντομο χρονικό διάστημα στον χώρο γύρω από την πρυτανεία του ΑΠΘ.

Αμεση ήταν η αντίδραση των φοιτητικών συλλόγων, που προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική είσοδο του ΑΠΘ, με αποτέλεσμα το 6μελές κλιμάκιο της ΟΠΠΙ να αποχωρήσει προς την κλούβα των ΜΑΤ που βρίσκεται σταθμευμένη στην κεντρική πύλη του ΑΠΘ. Στη συνέχεια, οι φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία εντός του ΑΠΘ με συνθήματα κατά της καταστολής, η οποία κατέληξε στο Πολυτεχνείο.

Σε ανακοίνωσή τους, φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ σημειώνουν: «Αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα σχέδια της κυβέρνησης καταρρέουν μπροστά στη μαζική και μαχητική πορεία των φοιτητικών συλλόγων, που είναι η μόνη εγγύηση για τη ματαίωση της εισόδου της αστυνομίας στις σχολές, για τη διεκδίκηση ουσιαστικής αναβάθμισης της μόρφωσης και της ζωής μας».

Επίσης, οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο και τη συναυλία που οργανώνουν αύριο Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη με σύνθημα «Εξω η αστυνομία από τις σχολές, παλεύουμε για μόρφωση και δωρεάν σπουδές».

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί με τον Ενιαίο Σύλλογο Διδακτικού - Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ και εργατικά σωματεία της πόλης στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ενώ η συναυλία θα ξεκινήσει στις 9.30 μ.μ. στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ. Συμμετέχουν οι «Timeless», «Multivision» και η «Βουκολική Διαταραχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ