Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Ακόμη ένα ένοπλο επεισόδιο στα σύνορα

Ακόμη ένα ένοπλο επεισόδιο σημειώθηκε την Παρασκευή το πρωί στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, έπειτα από τις διήμερες συγκρούσεις της προηγούμενης βδομάδας, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν σχεδόν 200 στρατιώτες. Την προηγούμενη βδομάδα οι δύο χώρες συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, αν και η ένταση στη μεθόριο παρέμενε οξυμένη.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν, με το υπουργείο Αμυνας της Αρμενίας να ισχυρίζεται ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων μάχης της Αρμενίας στο ανατολικό τμήμα των συνόρων, κατά παράβαση της συμφωνίας εκεχειρίας. Το Μπακού κατήγγειλε ότι αρμένικες δυνάμεις άνοιξαν πρώτες πυρ, βομβαρδίζοντας με μικρά όπλα τρεις περιοχές των αζέρικων δυνάμεων στη μεθόριο από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για μια «συμφωνία ειρήνης» με διαμεσολάβηση της ΕΕ και για οριοθέτηση των συνόρων τους με διαμεσολάβηση της Ρωσίας. Επίσης, οι ΥΠΕΞ των δύο κρατών συναντήθηκαν τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη με διαμεσολαβητή τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ