Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πληθαίνουν τα θύματα της πείνας και της φτώχειας

Σε έξαρση είναι η πείνα στις ΗΠΑ. Τα τελευταία στοιχεία καταγράφουν ότι πάνω από 24,5 εκατ. Αμερικανοί δεν έχουν αρκετό φαγητό στο τραπέζι, με αποτέλεσμα να κοιμούνται νηστικοί. Ο αριθμός αυτός τον περασμένο Δεκέμβρη ήταν 21 εκατομμύρια και πριν έναν χρόνο ήταν 18 εκατομμύρια.

Αυτό έχει άμεση αντανάκλαση στις Τράπεζες Τροφίμων, που είδαν τους τελευταίους μήνες αύξηση 40% στη ζήτηση τροφίμων από φτωχούς, παρά τη χαμηλή ανεργία, αφού δεν εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς αποδοχές οι χαμηλόμισθες θέσεις δουλειάς και η ημιαπασχόληση, που αναγκάζουν εκατομμύρια Αμερικανούς να κάνουν δύο και τρεις δουλειές για να τα φέρουν βόλτα.

Η αύξηση του πληθωρισμού έχει μειώσει και τις δωρεές στις Τράπεζες Τροφίμων. Πριν την πανδημία το 70% των ειδών στις Τράπεζες Τροφίμων ήταν δωρεές, οι οποίες σήμερα έχουν μειωθεί στο 55%.

Η κατάσταση για τις φτωχότερες οικογένειες αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω και διότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ετοιμάζεται να άρει τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, που προέβλεπαν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης σε προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας στα πιο φτωχά νοικοκυριά (γνωστά ως «Supplemental Nutrition Assistance Program», SNAP).

Η κατάσταση αυτή ανάγκασε τον υπουργό Γεωργίας Τομ Βίλσακ να ανακοινώσει την Πέμπτη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 2 δισ. δολάρια σε Τράπεζες Τροφίμων και σε μονάδες εστίασης δημόσιων σχολείων της χώρας.

Χιλιάδες παιδιά άστεγα στη Νέα Υόρκη

Η άσχημη κατάσταση αντανακλάται στους δρόμους αμερικανικών μεγαλουπόλεων όπως η Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες, όπου οι άστεγοι φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ, που είχαν να καταγραφούν (σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης «Coalition for the Homeless») από τη Μεγάλη Υφεση του 1930.

Στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, ανακοινώθηκε την Παρασκευή ότι οι άστεγοι ξεπερνούν τους 80.000, μεταξύ των οποίων υπάρχουν 18.000 παιδιά που τα βράδια κοιμούνται στον δρόμο ή σε ξενώνες αστέγων. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι ακόμα και οι όποιες υπηρεσίες αρωγής στους εξαθλιωμένους έχουν ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες, που χρηματοδοτούνται από το κράτος για να παρέχουν τα ελάχιστα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ