Σάββατο 1 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 2 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Στον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση δικαιωμάτων

Παρουσίασαν το πλαίσιο πάλης μπροστά στην απεργία της 9ης Νοέμβρη και το σχέδιο για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ

Το πλαίσιο πάλης και οργάνωσης της δράσης τους παρουσίασαν την Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου σωματεία εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο της μάχης που δίνουν για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο τους και μπροστά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη. Τα σωματεία έχουν επεξεργαστεί αναλυτικά τις διεκδικήσεις τους για μισθολογικά και άλλα ζητήματα, και η πρότασή τους για υπογραφή ΣΣΕ αποτελεί τη βάση για ξεδίπλωμα αγωνιστικής δράσης το επόμενο διάστημα.

«Δεν πάει άλλο με τους πετσοκομμένους, παγωμένους για 12 χρόνια μισθούς των εκπαιδευτικών», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Περάματος - Κερατσινίου, και συνέχισε: «Δεν αντέχουμε άλλο ο μισθός μας να εξανεμίζεται πολύ πριν τελειώσει ο μήνας, να μην μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα καθημερινά μας έξοδα εξαιτίας της ακρίβειας, να δυσκολευόμαστε να μετακινηθούμε από και προς το σχολείο, να αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε 350 - 500 ευρώ για σπίτια - αποθήκες. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αναγκαζόμαστε να καταβάλλουμε τεράστια ποσά ως δίδακτρα για τα περιβόητα "προσόντα", ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε βάλει από την τσέπη μας χρήματα για βασικά εργαλεία στην τάξη, λόγω των ελλείψεων σε μέσα και υποδομές, ώστε να ανταποκριθούμε στο παιδαγωγικό μας έργο απέναντι στους μαθητές μας.


Eurokinissi

Δεν μπορούμε να ματώνουμε άλλο για να προσφέρουμε στο αντικείμενο που σπουδάσαμε και που τόσο πολύ αγαπάμε!».

Ο Β. Βατίστας ανέδειξε τις επιπτώσεις από τις αιματηρές περικοπές στους μισθούς των εκπαιδευτικών: «Εχουμε χάσει πάνω από 6 μισθούς στις συνολικές ετήσιες απολαβές μας τα τελευταία 12 χρόνια. Ενας νεοδιόριστος χωρίς τέκνα που δουλεύει για πρώτη φορά στην Εκπαίδευση αμείβεται με 737 ευρώ, ενώ το 2009 λάμβανε 1.180 ευρώ».

«Δεν "προσαρμοζόμαστε" - δεν συμβιβαζόμαστε. Αγωνιζόμαστε για να νικήσουμε!»

Σε άλλο σημείο ο Β. Βατίστας αναφέρθηκε αναλυτικά στα επιδόματα που έχουν κοπεί, σημειώνοντας ότι η αγοραστική δύναμη ενός εκπαιδευτικού έχει μειωθεί πάνω από 50% από την περίοδο 2009 - 2010 και τονίζοντας:

«Δεν είμαστε επαίτες. Κανείς δεν μπορεί να μας εμπαίζει. Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να βαφτίσει "το κρέας ψάρι", παρουσιάζοντας σαν σημαντική αύξηση την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης φυσικών προσώπων και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, μόνο πρόκληση μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τα ματωμένα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό, για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, πάνε στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας και οι τσέπες μας αδειάζουν όλο και περισσότερο».

«Με πρώτο μεγάλο σταθμό τη γενική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη, ξεκινάμε αγώνα ζωής και επιβίωσης, αγώνα αξιοπρέπειας για να μπορούμε να ζούμε και να διδάσκουμε σαν άνθρωποι. Κλιμακώνουμε αυτόν τον αγώνα με όλα τα μέσα», συμπλήρωσε και παρουσίασε το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο των ΣΕΠΕ και των ΕΛΜΕ, το οποίο ειδικά στο ζήτημα του μισθού προβλέπει:

  • Αύξηση κατά 20% στο εισαγωγικό κλιμάκιο (δηλαδή 950 ευρώ καθαρά) και αντίστοιχα σε όλα τα υπόλοιπα.
  • Αμεση απόδοση του κλεμμένου μισθολογικού κλιμακίου της διετίας 2016 - 2017 σε όλους τους εκπαιδευτικούς.
  • Κατάργηση του συνόλου των έκτακτων εισφορών που επιβαρύνουν τον μηνιαίο μισθό.
  • Αμεση καταβολή 13ου και 14ου μισθού, με αφετηρία τον Δεκέμβριο του 2022.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση των νόμων Βρούτση - Αχτσιόγλου, που καταργούν τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσα από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Το πλαίσιο πάλης περιλαμβάνει επίσης διεκδικήσεις για την καθημερινή διαβίωση, όπως: Δωρεάν μετακινήσεις στην περιοχή πρόσληψης και 50% έκπτωση σε όλα τα ΜΜΜ. Αξιοποίηση διαθέσιμων διαμερισμάτων, δωματίων, εστιών και ξενοδοχείων για τη δωρεάν στέγαση αναπληρωτών και νεοδιόριστων. Επιδότηση ενοικίου στα 300 ευρώ τον μήνα για όσους εκπαιδευτικούς αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκιο. Δωρεάν σίτιση εκπαιδευτικών σε στρατιωτικές και φοιτητικές λέσχες. Αύξηση του ποσού χιλιομετρικής αποζημίωσης για ανάγκες της υπηρεσίας. Οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ για όσους εκπαιδευτικούς μετατίθενται από ΠΥΣΠΕ/ΔΕ σε ΠΥΣΠΕ/ΔΕ, καθώς και για τους νεοδιόριστους, για την κάλυψη των πρώτων εξόδων μετεγκατάστασης.

Με το πλαίσιο αυτό, που το απευθύνουν και στα υπόλοιπα εκπαιδευτικά σωματεία, οι ΣΕΠΕ και οι ΕΛΜΕ συμμετέχουν στη σύσκεψη στις 5 Οκτώβρη στο Σπόρτιγκ και στις συσκέψεις στην υπόλοιπη χώρα μπροστά στην απεργία, οργανώνουν συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στις 11 Οκτώβρη, προχωρούν σε Γενικές Συνελεύσεις και καλούν τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να ξεκινήσουν συλλογικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για τις οικονομικές διεκδικήσεις του κλάδου και για κατάρτιση και υπογραφή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Μεταφορά εικόνας και πείρας για μια σειρά ζητήματα

Στο θέμα της υποχρηματοδότησης σχολείων και σχολικών επιτροπών στάθηκε ο Ηλίας Πατίδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, τονίζοντας ότι αυτή πήρε δραματικές διαστάσεις την τελευταία δεκαετία, καθώς σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις άγγιξε το 60%. «Και παρά το γεγονός ότι δύο κυβερνήσεις έχουν ανακηρύξει το "τέλος των μνημονίων", η χρηματοδότηση των σχολείων δεν αυξήθηκε στο παραμικρό. Είναι σαν το περιβόητο "τέλος των μνημονίων", με όλους τους μνημονιακούς νόμους να παραμένουν σε ισχύ. Ως αποτέλεσμα, το ταμειακό απόθεμα των σχολείων έχει συρρικνωθεί σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο, που επιτρέπει μόνο τα απολύτως απαραίτητα, και πολλές φορές ούτε καν αυτά», σημείωσε και έφερε πολλά σχετικά παραδείγματα από σχολεία του Πειραιά.

Εικόνα για τα κενά εκπαιδευτικών μετέφερε ο Φώτης Πρόβης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ζακύνθου, τονίζοντας ότι οι ανάγκες «δεν καλύφθηκαν από τους πολυδιαφημισμένους διορισμούς, καθώς τη στιγμή που μιλάμε, πέρα από τους 85 νεοδιόριστους των δύο τελευταίων ετών στη Ζάκυνθο έχουν προσληφθεί ήδη 33 αναπληρωτές και λείπουν ακόμα 30, και μάλιστα ακόμα και σε ειδικότητες που είναι αναγκαίες για τα εξεταζόμενα μαθήματα στις πανελλαδικές! Την ίδια ώρα και παρά τα τεράστια κενά, σχεδόν 40 συνάδελφοι υποχρεώνονται να μετακινούνται σε 3 ή και σε 4 σχολεία, σε πολλές περιπτώσεις σε δύο σχολεία την ίδια μέρα, προκειμένου να συμπληρώσουν το ωράριό τους», και πρόσθεσε στοιχεία για την ανυπαρξία παράλληλης στήριξης, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κ.ο.κ.

Στα προβλήματα των χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών αναφέρθηκε η Αγγελίνα Σκούφαλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Χίου, τονίζοντας την ανάγκη «να δοθεί μαζικός αγώνας και ανυποχώρητος. Οι αναπληρωτές να έρχονται σε επαφή κάθε χρόνο με το σωματείο τους στην περιοχή τοποθέτησης, να συμμετέχουν στις δράσεις του». Τόνισε επίσης την ανάγκη για μαζικούς διορισμούς όσων δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση, κατάργηση του προσοντολογίου, μέτρα οικονομικής στήριξης των αναπληρωτών, αλλά και εξίσωση των δικαιωμάτων τους (περίθαλψη, άδειες κ.λπ.) με αυτά των μόνιμων εκπαιδευτικών.

Στα προβλήματα των εκπαιδευτικών σε ακριτικά νησιά αναφέρθηκε ο Αλέξης Ρίζος, γραμματέας της ΕΛΜΕ Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα μια σειρά κατακτήσεις που είχε το σωματείο μετά από κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες που πήρε, όπως σίτιση και των μόνιμων εκπαιδευτικών - πέραν των αναπληρωτών, για τους οποίους έτσι κι αλλιώς ισχύει - από τη Λέσχη Αξιωματικών, δικαίωμα πρόσβασης και αγορών από το Στρατιωτικό Πρατήριο, μεγάλη έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τα μέλη της ΕΛΜΕ, έκπτωση στο 50% για τις μετακινήσεις των εκπαιδευτικών με το ΚΤΕΛ. Συμπλήρωσε ότι διεκδίκησαν από τους δήμους και επιδότηση ενοικίου στους αναπληρωτές, αλλά εισέπραξαν αρνητική απάντηση.

Στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην «αξιολόγηση» στάθηκε η Ντιάνα Λιάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Νέας Ιωνίας - Μεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης - Νέου Ηρακλείου «Γ. Σεφέρης», τονίζοντας ότι «στα περισσότερα εκπαιδευτικά σωματεία, όπως και στο δικό μας, οι εκπαιδευτικοί απορρίπτουν τα σχέδιά τους. Σχέδια που και οι προηγούμενες κυβερνήσεις διαχρονικά προσπάθησαν να εφαρμόσουν, αλλά δεν το κατάφεραν. Οση τρομοκρατία κι αν ασκήθηκε από τη διοίκηση και το υπουργείο, στο διά ταύτα οι υπογραφές συμμετοχής στην απεργία - αποχή όλο και πληθαίνουν» και ξεκαθαρίζοντας: «Με τους αγώνες μας, ενωμένοι, δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσουν στην εφαρμογή των αντιδραστικών και αντιπαιδαγωγικών νόμων».

Η δε Παναγιώτα Ντάγκα, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Γρεβενών, μίλησε για το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών και των δασκάλων των ολιγοθέσιων σχολείων, που δεν μειώνεται ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς. Ετσι, φτάνουμε όπως είπε στο σημείο «συνάδελφοι νηπιαγωγοί, με 30 - 35 χρόνια υπηρεσίας, να δουλεύουν χωρίς να έχουν το δικαίωμα διαλείμματος από 8.15 έως 13.15, δηλαδή 5 διδακτικές ώρες κάθε μέρα, ακόμα και με 27 νήπια σε αίθουσες κοντέινερ ή προκάτ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ