Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
Αγροτικοί γιατροί υποχρεώνονται σε αποκλειστική εργασία στα πλοία

Ακάλυπτα μένουν Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία

Την κάλυψη δρομολογίων ιδιωτικών πλοίων με αγροτικούς γιατρούς καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ, αναφέροντας μάλιστα και συγκεκριμένο παράδειγμα, αυτό του ΠΙ Καλυβών - ΚΥ Βάμου στην Κρήτη, όπου οι δύο γιατροί που τοποθετήθηκαν για υπηρεσία υπαίθρου υποχρεώνονται να παρέχουν σχεδόν αποκλειστική εργασία σε πλοία μεγάλων ακτοπλοϊκών εταιρειών, αφήνοντας ακάλυπτο το Περιφερειακό Ιατρείο αλλά και υποστελεχωμένο το Κέντρο Υγείας. Οπως καταγγέλλει μάλιστα η Ομοσπονδία, ζητήθηκε από τον έναν γιατρό να δουλεύει στο πλοίο και Σαββατοκύριακα, λόγω αυξημένου αριθμού επιβατών (δηλαδή επταήμερη εβδομαδιαία απασχόληση), ενώ του είχε γνωστοποιηθεί ότι δεν θα συμπεριληφθεί σε καθεστώς εφημέρευσης!

«Από το 2006 προβλέπεται η διάθεση γιατρών υπηρεσίας υπαίθρου σε πλοία. Ενώ οι αγροτικοί γιατροί συχνά έχουν αποφοιτήσει πρόσφατα από τις Ιατρικές Σχολές και δεν έχουν ακόμη κλινική εμπειρία, υποχρεώνονται να παρέχουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε επιβάτες και πλήρωμα πλοίων, απουσία επίβλεψης ειδικευμένου γιατρού. Ακόμη και ορισμένοι γιατροί που κάνουν αγροτικό αφού έχουν ολοκληρώσει την ειδικότητα (πριν δώσουν εξετάσεις για τον τίτλο) έχουν υποτυπώδη προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην επείγουσα ιατρική φροντίδα (ειδικά ακτινολόγοι, βιοπαθολόγοι, ψυχίατροι). Δεν υπάρχει καν μέριμνα των πλοιάρχων για "εκπαίδευση - εξοικείωση σε τεχνικές ατομικής επιβίωσης" των γιατρών, όπως προβλέπεται στο ΦΕΚ 785/30.6.2006 και επιβάλλεται από Διεθνείς Συμβάσεις (STCW). Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνονται οι κίνδυνοι για τους γιατρούς (που αγνοούν τη χρήση μέσων διάσωσης και επιφορτίζονται με δυσανάλογες ευθύνες) αλλά και για τους ασθενείς (που δεν λαμβάνουν το επίπεδο της περίθαλψης που δικαιούνται)», υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ.

Υπενθυμίζει ότι ο θεσμός της υπηρεσίας υπαίθρου χρησιμοποιείται εδώ και 55 χρόνια για το «μπάλωμα» κενών σε πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες, ακόμα και τριτοβάθμιες δομές Υγείας, αξιοποιώντας γιατρούς που δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση και πείρα, αντί για μόνιμες προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών.

Τώρα μάλιστα το υπουργείο προτίθεται (με το επικείμενο νομοσχέδιο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη) να καλύψει πρόχειρα μέρος των αναγκών σε περιφερειακά νοσοκομεία, με την καθιέρωση υποχρεωτικής προκαταρκτικής κλινικής άσκησης έξι μηνών σε νοσοκομείο (πριν το «αγροτικό»), αντί να προχωρήσει σε αναβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών.

«Η χρησιμοποίηση αγροτικών γιατρών για το μπάλωμα κενών στις δημόσιες δομές Υγείας και στα ιδιωτικά πλοία εξυπηρετεί τη διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας», αναδεικνύει η ΟΕΝΓΕ, τονίζοντας ότι «σημασία για τις κυβερνήσεις δεν έχει η παροχή ποιοτικών, δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, αλλά η εξοικονόμηση κρατικών δαπανών, με την ταυτόχρονη πρόχειρη κάλυψη πολλαπλών πόστων από το ελάχιστο δυνατό, περιπλανώμενο, εξουθενωμένο ιατρικό προσωπικό, εις βάρος της ασφάλειας και της υγείας ασθενών και γιατρών».

Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί από το υπουργείο Υγείας την κατάργηση της στελέχωσης ιδιωτικών πλοίων με αγροτικούς γιατρούς, κανένας γιατρός να μην εξαναγκάζεται σε επταήμερη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες.

Τη μετάθεση του γιατρού που ανήκει στο Κέντρο Υγείας Βάμου σε πλοίο της γραμμής καταγγέλλει και η ΚΟΒ του ΚΚΕ στον πρώην δήμο Αρμένων στα Χανιά, σημειώνοντας ότι πρόκειται για εξέλιξη - κρίκο στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων του Αποκόρωνα, αλλά και του Ακρωτηρίου. Η Οργάνωση του Κόμματος καταγγέλλει τις ευθύνες της κυβέρνησης και επισημαίνει: «Από τη μία οι εφοπλιστές βγάζουν δισεκατομμύρια στις πλάτες των εργαζομένων, που το σκέφτονται διπλά πριν ταξιδέψουν, λόγω της αύξησης των εισιτηρίων, από την άλλη δεν φροντίζουν να καλύψουν με ιατρικό προσωπικό τα πλοία για τη διασφάλιση της υγείας των επιβατών». Η ΚΟΒ του ΚΚΕ απαιτεί την πλήρη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Βάμου και κάλυψη όλων των αναγκών των αγροτικών ιατρείων της περιοχής, καμία απασχόληση αγροτικού γιατρού σε πλοία της γραμμής, πλήρη δικαιώματα για τους εργαζόμενους γιατρούς και εκπαίδευση πριν εργαστούν στα πλοία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ