Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΡΗΤΗΣ
Απαιτεί άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής θωράκισης

Και να γίνουν άμεσα έργα αποκατάστασης των ζημιών

Να προχωρήσουν άμεσα τα έργα που αφορούν την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές, συνολικά τα έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής θωράκισης της Κρήτης, απαιτεί με Επερώτησή της προς την περιφερειακή αρχή η «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Οι συνεχείς καταστροφές από πλημμύρες, σεισμούς και φωτιές στην Κρήτη υπογραμμίζουν ότι ο λαός του νησιού είναι διαρκώς εκτεθειμένος εξαιτίας της ουσιαστικής έλλειψης έργων υποδομής, λόγω της πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν την Πολιτική Προστασία ως κόστος, με γνώμονα τα κέρδη των μεγάλων ομίλων, αλλά και με ευθύνη των περιφερειακών διοικήσεων και των δημοτικών αρχών που στηρίζουν αυτήν την πολιτική. Ταυτόχρονα με την έλλειψη πρόληψης - προστασίας, οι όποιες παρεμβάσεις για αποκατάσταση των ζημιών είναι αποσπασματικές και δεν εξασφαλίζουν πλήρη, άμεση αποκατάσταση και την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων», επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα η «Λαϊκή Συσπείρωση και προσθέτει:

«Μπορεί να έχουν περάσει χρόνια από τις καταστροφικές πλημμύρες που χτύπησαν τους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, και τις τεράστιες καταστροφές που έζησε η Κρήτη λόγω της έλλειψης αντιπλημμυρικών υποδομών, όμως οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών σε υποδομές δεν έχουν ολοκληρωθεί. Για παράδειγμα, στα Χανιά ακόμα υπάρχουν χωριά αποκλεισμένα, καθώς δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές σε περιφερειακό, δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο.

Ούτε έχει εξασφαλιστεί η σχεδιασμένη αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση που να παίρνει υπόψη ολόκληρο το νησί, ενόψει του χειμώνα που έρχεται. Τρέμει το φυλλοκάρδι των κατοίκων στην πρώτη νεροποντή, τα όποια έργα πάνε με ρυθμούς "χελώνας" και οι μελέτες για αντιπλημμυρική προστασία ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί».

Συνεχίζοντας η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναδεικνύει ότι έναν χρόνο μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι «οι πληγές παραμένουν ανοιχτές για εργαζόμενους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία της περιοχής, τις οικογένειες που παραμένουν στοιβαγμένες σε οικίσκους, που ακόμα πληρώνουν τις συνέπειες της ανυπαρξίας ολοκληρωμένης αντισεισμικής προστασίας, παρά τις όποιες εξαγγελίες εκατομμυρίων, τα μεγάλα λόγια και τις ψεύτικες υποσχέσεις για αποκατάσταση των ζημιών, των δημόσιων υποδομών και τη στήριξη των σεισμόπληκτων». Καταγγέλλει τις πολιτικές επιλογές που οδήγησαν το νησί στη σημερινή του κατάσταση, αλλά και «την επικίνδυνη πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και τοπικών αρχών, που δεν δίνουν βάρος σε αντιπλημμυρικές, αντιπυρικές και αντισεισμικές δράσεις, σε ουσιώδη ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, διασφάλισης της ζωής και του μόχθου των κατοίκων, και καταδικάζουν τον λαό να ζει χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, που τις θεωρούν "κόστος"».

Τις συνέπειες αυτής της πολιτικής - υπογραμμίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» - τις πληρώνει ο λαός της Κρήτης, «οι κάτοικοι, που επιχειρούν από μόνοι τους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, χωρίς μέτρα ανακούφισης και αποζημιώσεις στο 100% για όλες τις καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, καλλιέργειες (από τον ΕΛΓΑ οι αγρότες δεν έχουν δει αποζημιώσεις για τις καταστροφές ακόμη και από το 2019), περιουσιακά στοιχεία του λαού, κινδυνεύοντας να μείνουν άστεγοι και χωρίς εισόδημα από τον Πλατανιά μέχρι το Αρκαλοχώρι και το Ρέθυμνο, με τα χιλιάδες καμένα στρέμματα γης και τις επιπτώσεις σε μελισσοκόμους, αγρότες και κτηνοτρόφους. Ιδια είναι η ανασφάλεια για το αύριο και η αγανάκτηση των κατοίκων, από τα 24 τ.μ. των οικίσκων του Αρκαλοχωρίου μέχρι τις πλημμυροπαθείς περιοχές του δήμου Πλατανιά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ