Σάββατο 8 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 9 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΥΑΓΙΑ ΣΕ ΛΕΣΒΟ - ΚΥΘΗΡΑ
Οι ξεριζωμένοι πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος

Αλλες δύο τραγωδίες σημειώθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Αιγαίο με ξεριζωμένους από την Αφρική και την Ασία που πνίγηκαν στα νερά του Αιγαίου (στη Λέσβο και τα Κύθηρα), στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη χώρα μας από την Τουρκία. Ο συνολικός απολογισμός στα δύο ναυάγια υπολογίζεται σε πάνω από 20 νεκρούς, ανάμεσά τους γυναίκες, νέοι και παιδιά (18 κοντά στην παραλία των Μυστεγνών στη Λέσβο και τουλάχιστον 5 στη θαλάσσια απόκρημνη περιοχή στο Διακόφτι στα Κύθηρα).

Στα ακατάλληλα πλεούμενα θεωρείται ότι επέβαιναν πάνω από 130 άνθρωποι, με τον αριθμό των αγνοούμενων να είναι άγνωστος. Αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, φεύγουν από τις ρημαγμένες χώρες τους, εξαιτίας της φτώχειας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Πολλοί απ' αυτούς δεν τα καταφέρνουν, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με το αντιδραστικό πλαίσιο για τη μετανάστευση, όπως η απαράδεκτη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, ο Κανονισμός του Δουβλίνου, που στηρίζουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις και της χώρας μας (πριν του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα της ΝΔ). Αυτό ακριβώς το πλαίσιο οδηγεί σε εγκλωβισμό, απελάσεις και επικίνδυνες επαναπροωθήσεις, ενώ στρώνει το έδαφος και για τη δράση των δουλεμπόρων διακινητών.

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, με αφορμή τα δύο ναυάγια, υπογράμμιζε: «Κανένας δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την "κανονικότητα" του θανάτου ξεριζωμένων ανθρώπων και την "καθημερινότητα" των πολύνεκρων ναυαγίων» και πρόσθετε ότι γι' αυτά ευθύνονται «η εργαλειοποίηση των κατατρεγμένων, η επικίνδυνη δράση των διακινητών, τα αιματηρά γεωπολιτικά παζάρια στις πλάτες τους (που) αναπτύσσονται στο έδαφος της άθλιας και απάνθρωπης ευρωενωσιακής πολιτικής που έχουν συνδιαμορφώσει και υλοποιούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις».

Και κατέληγε: «Εδώ και τώρα πρέπει να καταργηθεί το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο του εγκλωβισμού και των απελάσεων, ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στον πόλεμο, που φέρνουν τεράστιους κινδύνους για τον λαό και προκαλούν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων».

Ανακοινώσεις καταδίκης του εγκλήματος εξέδωσαν το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, ενώ στη Μυτιλήνη πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση διαμαρτυρίας από φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Και στη Λέσβο και στα Κύθηρα εκδηλώθηκε η λαϊκή αλληλεγγύη στους επιζήσαντες πρόσφυγες και μετανάστες που βγήκαν στα νησιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνεται η καταστολή κατά των προσφύγων και μεταναστών (2023-02-14 00:00:00.0)
Εγκληματικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων, να καταργηθεί το πλαίσιο του εγκλωβισμού! (2023-02-07 00:00:00.0)
Βρίσκουν συνεχώς πνιγμένους πρόσφυγες και μετανάστες (2022-11-03 00:00:00.0)
Να καταργηθεί το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο για τους ξεριζωμένους (2022-10-07 00:00:00.0)
Εγκληματική η πολιτική του εγκλωβισμού και η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας (2022-10-07 00:00:00.0)
Τα απάνθρωπα σχέδια για πλωτούς φράχτες στο Αιγαίο πρέπει να απορριφθούν! (2020-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ