Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Αντιδρούν στις μεθοδεύσεις για τα ΠΣΕ

Τη μετεγκατάσταση των ακυρωθέντων Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής από τα Χανιά στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο υπό την κηδεμονία του Πανεπιστημίου Κρήτης, προωθεί το υπουργείο Παιδείας, παρά τη γενική κατακραυγή της τοπικής κοινωνίας και των φοιτητών. Υπενθυμίζεται ότι τα ΠΣΕ έχουν κριθεί αντισυνταγματικά από το ΣτΕ και γι' αυτό και το υπουργείο Παιδείας τα ακύρωσε και τα επανίδρυσε με το όνομα «Ειδικά Προγράμματα Σπουδών», χωρίς να αλλάξει τίποτα στη φιλοσοφία και στον προσανατολισμό τους.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο διοργανώνουν για αύριο Παρασκευή παράσταση διαμαρτυρίας την ώρα που θα συνεδριάζει η Σύγκλητος για το αν θα δοθεί εξουσιοδότηση στον πρύτανη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις - παζάρια για τα ανταλλάγματα που ζητά το Πολυτεχνείο Κρήτης ώστε να υιοθετήσει τα ακυρωθέντα ΠΣΕ.

Στο μεταξύ, σε κινητοποίηση βρίσκονται οι εντεταλμένοι διδάσκοντες του Πολυτεχνείου Κρήτης, στους οποίους μόλις στα μέση του Γενάρη το υπουργείο Παιδείας αποδέσμευσε τις πιστώσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων τους από το Σεπτέμβρη για το χειμερινό εξάμηνο, ενώ η εκπρόθεσμη αποδέσμευση δεν αφορά και τις πιστώσεις του εαρινού εξαμήνου.

Σε συνάντηση που είχαν με τον κ. Κλάδη, ειδικό γραμματέα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αυτός ισχυρίστηκε ότι «το πρόβλημα το δημιούργησε το Πολυτεχνείο Κρήτης που πέταξε 700 φοιτητές στο δρόμο» (εννοεί τους φοιτητές των ΠΣΕ, που η προηγούμενη Πρυτανεία σε αγαστή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ίδρυσε πραξικοπηματικά. Με την από 27/8/99 απόφασή της η Σύγκλητος του Ιδρύματος ακύρωσε τις παραπάνω παρατυπίες). Οταν οι διδάσκοντες του επισήμαναν τις ατασθαλίες των τέως πρυτανικών αρχών και τις ευθύνες που φέρει και ο ίδιος ως εποπτεύουσα αρχή για όλα αυτά, ο Κλάδης επικαλέστηκε την αυτονομία του Ιδρύματος...

Παρά το γεγονός ότι σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Πανεπιστήμιο Κρήτης διαπίστωσε την κατηγορηματική απόρριψη κάθε ιδέας περί ΠΣΕ από το σύνολο της πολυτεχνιακής κοινότητας, δήλωσε και πάλι ότι το θέμα των ΠΣΕ είναι σε εκκρεμότητα και ότι «πρέπει να διευκρινιστεί αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν στο του Πολυτεχνείου ΚρήτηςΚ ή αν θα μεταφερθούν σε άλλο ΑΕΙ». Στην περίπτωση που αυτά θα παραμείνουν στο του Πολυτεχνείου Κρήτης ότι το Ιδρυμα - βάσει αναπτυξιακής πρότασης που υπέβαλλε το Δεκέμβρη - «θα έχει απολαβές που θα υπερβαίνουν το 1 δισ.». Αλλά «αν δεν παραμείνουν θα χρειαστεί ενδεχομένως να μεταφερθούν θέσεις διδασκόντων βάσει ΠΔ 407/80 στα Ιδρύματα που θα τα δεχτούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ