Τρίτη 11 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ
Με όλα τα μέσα στη μάχη, σε κάθε χώρο δουλειάς σε όλη τη χώρα

Στις 10.30 π.μ. η συγκέντρωση της Αθήνας στα Προπύλαια, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και εκατοντάδες πρωτοβάθμια σωματεία πραγματοποιούν καθημερινά μαζικές παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, οργανώνουν κινητοποιήσεις για την ακρίβεια και τους μισθούς, τους πλειστηριασμούς και την ενεργειακή φτώχεια, τον πόλεμο κ.ά. Με τέτοιες δράσεις και πολλές ακόμα που προγραμματίζονται φθάνει πλατιά το κάλεσμα μάχης στους εργαζόμενους, για να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση επιτυχίας της γενικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη.

Οι συσκέψεις συντονισμού συνεχίζονται ενώ πληθαίνουν οι αποφάσεις για την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων στα συνδικάτα.

Μάλιστα, ήδη έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες απεργιακές συγκεντρώσεις: Στην Αττική, στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου. Ακόμα: Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου, Λέσβος, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς, Σάμος, 10 π.μ., Βαθύ (Εργατικό Κέντρο), Χίος, 11 π.μ., πλατεία Βουνακίου.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) απευθύνεται πλατιά σε όλους τους επαγγελματίες, καλεί σε διενέργεια Γενικών Συνελεύσεων παντού και μετατροπή της εργατικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη σε παλλαϊκό ξεσηκωμό. Στην κατεύθυνση αυτή καλεί τη μέρα της απεργίας σε συγκέντρωση τις 10 π.μ. στα Χαυτεία.

Συσκέψεις συντονισμού στον Πειραιά

Συγκέντρωση στα Τρίκαλα
Συγκέντρωση στα Τρίκαλα
Παίρνοντας τη σκυτάλη από τη μεγάλη σύσκεψη στο Σπόρτιγκ, συνδικάτα και φορείς του Πειραιά, μετά από κάλεσμα των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, οργανώνουν σύσκεψη συντονισμού αύριο, Τετάρτη 12 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Κοραή.

Ακόμα, σε δήμους του Πειραιά συσκέψεις θα γίνουν μετά από κάλεσμα εργατικών σωματείων:

Σήμερα, Τρίτη, στο Κερατσίνι, στην πλατεία Κύπρου, στις 6.30 μ.μ.

Αύριο, Τετάρτη, στον Κορυδαλλό, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Την Παρασκευή 14 Οκτώβρη, στο Πέραμα, στην πλατεία Ηρώων, στις 7 μ.μ, και στη Σαλαμίνα, στο Εργατικό Κέντρο, στις 6.30 μ.μ.

Συσκέψεις επίσης πραγματοποιούνται:

Αύριο, Τετάρτη, στη Λέσβο, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (Κομνηνάκη 43).

Στην Καβάλα, την Πέμπτη 13 Οκτώβρη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα Ν. Μάρτη στο Διοικητήριο.

Στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Την επιτυχία της απεργίας προετοιμάζουν τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης και κλιμακώνοντας τη δράση τους προγραμματίζουν:

Την Πέμπτη 13/10 στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 10.30 π.μ., συλλαλητήριο των Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Το Σάββατο 15/10 παρεμβάσεις στα σούπερ μάρκετ ενάντια στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις.

Την Παρασκευή 21/10 παρεμβάσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, στα κεντρικά γραφεία παρόχων Ενέργειας.

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), τη μέρα της απεργίας προγραμματίζει προσυγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους (μπροστά στο «Electra Palace»). Υλοποιεί δε ένα πρόγραμμα περιοδειών σε επισιτιστικά καταστήματα, της Αγίου Δημητρίου, της Αντιγονιδών, του κέντρου, της Καμάρας, επίσης στα Λαδάδικα και την Τετάρτη 2/10 στα παρασκευαστήρια ζαχαροπλαστικής στη Ραιδεστό, ενώ η Γενική του Συνέλευση πραγματοποιείται την Πέμπτη 13/10, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Επίσης, καλεί σε Γενική Συνέλευση αύριο, Τετάρτη 12/10, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Πρόγραμμα δράσης από τη σύσκεψη στη Νάουσα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μεγάλη σύσκεψη σωματείων και φορέων της Ημαθίας που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, αποφασίζοντας μπροστά στην απεργία τις εξής δράσεις:

Το Σάββατο 15/10 παρεμβάσεις στα σούπερ μάρκετ ενάντια στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις.

Την Τετάρτη 19 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., μεγάλο συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία, με κατάληξη στο δημαρχείο, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα στη δημοτική αρχή για μείωση των δημοτικών τελών σε λογαριασμούς όπως νερού, ρεύματος, για την παροχή δωρεάν ξύλων και την εξασφάλιση πετρελαίου για τη λειτουργία των σχολείων.

Την Παρασκευή 4/11 παρεμβάσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, στα κεντρικά γραφεία παρόχων Ενέργειας.

Συσκέψεις για την προετοιμασία της μάχης για την απεργία στις 9 Νοέμβρη προγραμματίζονται την Κυριακή 16 Οκτώβρη σε Κιλκίς και Σέρρες: Στις Σέρρες, στις 11 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών (Φιλίππου 8). Στο Κιλκίς, στις 5 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Θεσσαλία

Στη Λάρισα, συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Παράλληλα, σήμερα τα εργατικά σωματεία της πόλης καλούν σε συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ., έξω από το κτίριο της Περιφέρειας, όπου θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση με τρακτέρ οι αγρότες του Τυρνάβου και άλλων χωριών του νομού, αναδεικνύοντας την ανάγκη κοινής πάλης.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στη Λάρισα, περιφερειακή σύσκεψη των συνδικάτων οικοδόμων της περιοχής, όπου την εισήγηση έκανε ο Βάλσαμος Συρίγος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, καλώντας όλα τα σωματεία να διαμορφώσουν πρόγραμμα δράσης με αποφάσεις, με ζωντανή επικοινωνία με όλα τα μέλη, με όλους τους εργαζόμενους. «Τις επόμενες μέρες να φτάσουμε στα γιαπιά, στα εργοτάξια, στους χώρους δουλειάς, να φτάσει παντού το μήνυμα του ξεσηκωμού. Απέναντι στο δηλητήριο της καλλιέργειας αναμονής, να αναδείξουμε τη δύναμη που έχουν οι αγώνες μας με τα παραδείγματα που έχουμε: Την υπογραφή της κλαδικής Σύμβασης, την εφαρμογή της σε μεγάλα εργοτάξια», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ακόμα, στη Λάρισα πολύμορφες δράσεις αναπτύσσει το Παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση - συντονισμός αντιπροσώπων καλλιτεχνικών σωματείων της Θεσσαλίας, ενώ την Κυριακή 6 Νοέμβρη στις 5.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του Παραρτήματος για τον ετήσιο προγραμματισμό και τις άμεσες δράσεις.

Παράλληλα, εκατοντάδες εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και φοιτητές συμμετείχαν στα συλλαλητήρια που οργάνωσαν εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Καρδίτσας και των Τρικάλων αντίστοιχα.

Σήμερα, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, θα γίνει το συλλαλητήριο που οργανώνουν εργατικά σωματεία και φορείς του Βόλου.

Για ρεύμα και Ενέργεια φθηνά σε Ξάνθη και Κοζάνη

Σε συμβολικές κινητοποιήσεις έξω από καταστήματα παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, για «ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό» προχώρησαν εργατικά σωματεία και σύλλογοι της Ξάνθης, συνεχίζοντας το πρόγραμμα δράσεων που αποφάσισαν στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν στις 2 Οκτώβρη.

Στην Κοζάνη, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σωματείων και φορέων για το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας ενόψει μάλιστα της αβεβαιότητας της φετινής τηλεθέρμανσης.

Από τη συζήτηση που έγινε εκφράστηκε από όλους τους εκπροσώπους σωματείων και φορέων η ανησυχία μπροστά στον χειμώνα λόγω και της γενικότερης ακρίβειας, των χαμηλών μισθών και συντάξεων. Επίσης, τονίστηκε μεταξύ άλλων πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, πόσο μάλλον για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας, για την οποία δεν ανακοινώθηκε κανένα επιπλέον μέτρο παρά τον ιδιαίτερα βαρύ χειμώνα που αντιμετωπίζει.

Τα σωματεία προχωρούν σε κινητοποιήσεις την Παρασκευή 14 Οκτώβρη στη ΔΕΥΑ Κοζάνης στις 11 π.μ. όπου θα παραχωρηθεί και συνέντευξη Τύπου, και την Τρίτη 18 Οκτώβρη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ) καλεί τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και όλο τον λαό της Εορδαίας στο πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο που διοργανώνει αύριο, Τετάρτη 12 Οκτώβρη στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ