Πέμπτη 14 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Καλπάζουν με 10% τα τρόφιμα

Οι κυβερνητικές συμφωνίες με τους μεγαλοεπιχειρηματίες πυροδοτούν νέο κύμα ακρίβειας στην αγορά

Αυξήσεις τιμών μέχρι και 10,27% έχουν γνωστοποιήσει ήδη στο υπουργείο Ανάπτυξης τουλάχιστον δεκατέσσερις επιχειρήσεις κυρίως από τον κλάδο των ειδών διατροφής. Από αυτές κάποιες έχουν ήδη επιβληθεί από την 1η Μάρτη και άλλες αναμένεται να περάσουν στην κατανάλωση μέχρι τις 4 του Απρίλη. Πρόκειται για αυξήσεις τιμών ως επί το πλείστον σε γάλατα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λάδι, και νερά. Τα παραπάνω ανέφερε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου, ο οποίος προσπαθώντας να αποπροσανατολίσει τους καταναλωτές από την εικόνα της ακρίβειας που συνθέτουν οι απανωτές ανατιμήσεις σε μια σειρά προϊόντων πλατιάς κατανάλωσης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το «μεσοσταθμικό» ποσοστό που δίνουν οι συγκεκριμένες αυξήσεις. Ας σημειωθεί, βέβαια, ότι οι ανατιμήσεις αυτές είναι απλώς μερικές ακόμη που έρχονται από κοντά σ' εκείνες που επιβλήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, παρά τη «συμφωνία» μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρηματιών για «πάγωμα» των τιμών, και ένα μέρος αυτών που πρόκειται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα, δε, με το Χρ. Θεοδώρου το επόμενο διάστημα ο πληθωρισμός θα ακολουθήσει πορεία αποκλιμάκωσης και στο τέλος του χρόνου θα κλείσει γύρω στο 3%, εκτός εάν υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες.

Μεταξύ των άλλων, ο υφυπουργός ανακοίνωσε χτες τη συγκρότηση επιτροπής που θα αναλάβει να γνωμοδοτήσει στο υπουργείο για ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία και την εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς, δηλώνοντας ότι στόχος του υπουργείου είναι «όσες εταιρίες δεν είναι εντάξει να κλείσουν», ανταποκρινόμενος πλήρως στις αξιώσεις των μεγαθηρίων της ασφαλιστικής αγοράς που επιδιώκουν την ταχύτερη μονοπώληση του χώρου. Ο Χρ. Θεοδώρου διευκρίνισε ότι αυτό που απασχολεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι ζητήματα που αφορούν τεχνικοοικονομικές πλευρές. Κατά τα άλλα, την κυβέρνηση ουδόλως την απασχολεί η «νομιμοφανής», στο πλαίσιο της «ελεύθερης αγοράς» και της ασυδοσίας των ασφαλιστικών εταιριών, καταλήστευση των πελατών τους. Ο ίδιος ανακοίνωσε την ανάκληση της άδειας έκδοσης ασφαλιστικών συμβολαίων από τη γερμανική εταιρεία «Sovag».

Επίσης, ο Χρ. Θεοδώρου επανέλαβε την πρόθεση του υπουργείου να αλλάξει τον τρόπο έκδοσης του δελτίου των «ενδεικτικών τιμών» λιανικής πώλησης των καυσίμων - που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα - και να εκδίδεται σε βδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη βάση.

Τέλος, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, από τα 40 περίπου ιδιωτικά εκπαιδευτήρια στα οποία πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό εφαρμόστηκε η τροπολογία για αυξήσεις στο ύψος του 3,5%, τα τέσσερα ή ποσοστό 10% βρέθηκαν να παρανομούν έχοντας επιβάλει αυξήσεις πάνω από το ποσοστό αυτό. Για τα σχολεία αυτά σύμφωνα, με τον ίδιο κινούνται, ήδη οι διαδικασίες επιβολής προστίμων που σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση μπορούν να ανέλθουν μέχρι το 7% του ετήσιου τζίρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ