Πέμπτη 14 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αγωνιστική απάντηση στους συμβιβασμένους

Απάντησαν με τις κινητοποιήσεις τους σε κυβέρνηση και συμβιβασμένες πλειοψηφίες

Κόντρα στη συντονισμένη προσπάθεια κυβέρνησης και συνδικαλιστικών πλειοψηφιών να αποπροσανατολίσουν και να οδηγήσουν σε συμβιβασμό το συνδικαλιστικό κίνημα των μικρών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική της φορολογικής τους αφαίμαξης, οι ΕΒΕ έδωσαν χτες την απάντησή τους, τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες περιοχές. Απάντηση ενάντια στο συμβιβασμό και τη λογική του «σφάξε μ' αγά μου ν' αγιάσω» που καλλιεργούν οι πλειοψηφίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), που ισοδυναμεί με παροχή διευκόλυνσης προς την κυβέρνηση να προωθήσει τα νέα φορομπηχτικά μέτρα εναντίον τους.

Οι ΕΒΕ της Αθήνας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Παναττικής Επιτροπής Αγώνα των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και των συνεπών συνδικαλιστών πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, απ' όπου ο υφυπουργός παρ' όλο που είχε ενημερωθεί για τη συγκέντρωση έλειπε και η αντιπροσωπεία των ΕΒΕ παραπέμφθηκε στο γενικό γραμματέα, τον οποίο αρνήθηκαν να συναντήσουν, διαμαρτυρόμενοι για την προκλητική στάση του υφυπουργού. Οι ΕΒΕ κατήγγειλαν την ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχονται οι μικρές επιχειρήσεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ από την κυβέρνηση, την ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο, που εκφράζεται και μέσα από τη φορολογική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, με αποκορύφωμα τα τελευταία φορολογικά μέτρα. Καυτηρίασαν, επίσης, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη στάση των πλειοψηφιών των διοικήσεων των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων που, βάζοντας την υπογραφή τους κάτω από μια συμφωνία εξαπάτησης των μικρών ΕΒΕ, νομιμοποίησαν εξ ονόματος ολόκληρου του συνδικαλιστικού κινήματος τόσο τη σημερινή όσο και τις νέες επιθέσεις της κυβερνητικής πολιτικής ενάντια στη δουλιά και στο εισόδημά τους. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) Χ. Χαλβατζόγλου, οι πλειοψηφίες χωρίς η κυβέρνηση να έχει ικανοποιήσει ουσιαστικά κανένα από τα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος αποδέχτηκαν τον όρο του φοροκλέφτη για τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εμπόρους και έβαλαν πλάτες, για να περάσει η κυβέρνηση την πολιτική της. Τα μηνύματα που φτάνουν απ' όλη τη χώρα, σημείωσε ο ίδιος, είναι μηνύματα αγανάκτησης και οργής. «Μια οργή που μια μέρα θα γίνει χείμαρρος», είπε.

Αποψη από τη χτεσινή συγκέντρωση της ΟΒΣΑ, έξω από το υπουργείο Οικονομικών
Αποψη από τη χτεσινή συγκέντρωση της ΟΒΣΑ, έξω από το υπουργείο Οικονομικών
Το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ δε σταματάει να διεκδικεί:

  • Να αναγνωρίζεται η ειλικρίνεια των βιβλίων εσόδων - εξόδων και να αποτελούν τη μοναδική βάση για τον υπολογισμό του ΦΠΑ και της φορολογίας εισοδήματος.
  • Κατάργηση του νόμου περί συνάφειας και κάθε μορφής «αντικειμενικοποίησης» της φορολογίας των μικρών επιχειρήσεων όπως κι αν ονομάζεται.
  • Να κλείνουν αυτόματα τα βιβλία με το τέλος του έτους.
  • Δραστική μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ και όλων των άδικων άμεσων φόρων.
  • Αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, κατάργηση των φοροαπαλλαγών του.
  • Χτύπημα της φοροδιαφυγής με ένταση των ελέγχων και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Οι ΕΒΕ ανανέωσαν το ραντεβού τους στο δρόμο του αγώνα, τόσο για το φορολογικό όσο και για το ασφαλιστικό που, όπως τόνισε ο Χ. Χαλβατζόγλου βρίσκεται σε εξέλιξη και οι μεγάλες μάχες είναι μπροστά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ