Τρίτη 18 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
Βοούν οι ελλείψεις εκπαιδευτικών παρά την άρνηση της υπουργού

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η άρνηση της υπουργού Παιδείας, Ν. Κεραμέως, ότι υπάρχουν κενά στα σχολεία και η προκλητική δήλωσή της ότι με χαρά θα εξετάσει... «εάν υπάρχει κάποιο θέμα διαχείρισης σε κάποια σχολική μονάδα»!

«Εκτός από την εικονική πραγματικότητα της κυβέρνησης υπάρχει και η πραγματικότητα της καθημερινής ζωής στα σχολεία», σχολιάζει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, με αφορμή την παραπάνω δήλωση και προσθέτει ότι έναν μήνα μετά την έναρξη των σχολείων χιλιάδες διδακτικές ώρες έχουν χαθεί σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, απαιτώντας τώρα μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.

Οπως μας κατήγγειλαν γονείς από τα Χανιά, σε τουλάχιστον 20 σχολεία τα ολοήμερα προγράμματα δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν και ο οικογενειακός προγραμματισμός «πάει περίπατο» λόγω υποστελέχωσης ή μη αναπλήρωσης νόμιμων απουσιών εκπαιδευτικών.

Η Ενωση Γονέων Πετρούπολης δίνει στοιχεία για ελλείψεις στις 43 σχολικές μονάδες του δήμου της, σημειώνοντας ότι υπάρχον ανάγκες για: 2 νηπιαγωγούς για ολοήμερα τμήματα, 1 δάσκαλο/α για ολοήμερο, 27 εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης, 2 θέσεις Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, 2 εκπαιδευτικούς στα υπάρχοντα τμήματα ένταξης, φιλολόγους για τουλάχιστον 31 ώρες/βδομάδα σε δύο σχολεία, γυμναστές/τριες για τουλάχιστον 8 ώρες/βδομάδα Γυμναστικής σε δυο σχολεία, καθηγητές/τριες Αγγλικών για τουλάχιστον 10 ώρες/βδομάδα, Πολιτικής Παιδείας για τουλάχιστον 5 ώρες/βδομάδα, Γαλλικών για 1 ώρα/βδομάδα, Γερμανικών για 2 ώρες/βδομάδα, θεολόγο για 5 ώρες/βδομάδα.

Η Ενωση Γονέων Κορδελιού - Ευόσμου καταγγέλλει ότι 343 μαθητές Γυμνασίου έχουν αιτηθεί να μπουν στο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας, αλλά μένουν ξεκρέμαστοι, αφού το πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα!

Πιο έντονες είναι οι ελλείψεις στον τομέα της Ειδικής Αγωγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για τα κενά εκπαιδευτικών στην Αχαΐα: «Εκατοντάδες μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δεν έχουν εκπαιδευτικό σε 20 τμήματα ένταξης Δημοτικών και 7 Νηπιαγωγείων. Την ίδια στιγμή, ενώ ζητήθηκαν 45 εκπαιδευτικοί για τις ανάγκες της παράλληλης στήριξης στα Δημοτικά, διορίστηκαν μόλις 8». Ταυτόχρονα, καταγγέλλει ότι το «Διευρυμένο Ολοήμερο» αποτελεί στην ουσία «πάρκινγκ» παιδιών, χωρίς εκπαιδευτικούς και υποδομές, ενώ και στην πρωινή ζώνη «μαθήματα, όπως τα Εικαστικά (παραμένουν 20 κενά στο νομό, άρα σε περισσότερα από 60 σχολεία δεν διδάσκεται ακόμα αυτό το μάθημα), η Θεατρική Αγωγή (παραμένουν πάνω από 30 κενά), η Πληροφορική και άλλες ειδικότητες δεν έχουν καλυφθεί ακόμα από τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς».

Αντίστοιχα η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» Καστοριάς καταγγέλλει ότι το ΚΕΔΑΣΥ Καστοριάς έχει δώσει γνωματεύσεις για 40 παιδιά Δημοτικού και 7 παιδιά Νηπιαγωγείων, που για να καλυφθούν χρειάζονται 34 εκπαιδευτικοί, όμως μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί μόλις 26...

Ξανά συμπτύξεις τμημάτων

Να μην προχωρήσει η απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης για σύμπτυξη τμημάτων στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο ΓΕΛ Μίκρας ζητά η Ενωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Θέρμης, τονίζοντας ότι τα παιδιά δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σαν κόστος και επισημαίνοντας ότι «οι γεμάτες με 27 παιδιά τάξεις προκαλούν ασφυξία στις σχολικές μονάδες και οι εκπαιδευτικοί απομυζούνται σε τέτοιο βαθμό, που καθιστά πραγματικά πολύ δύσκολη την όποια επιπλέον παιδαγωγική προσφορά τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ