Κυριακή 17 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΣ
Η αιχμή της μαχόμενης, δημοσιογραφικής πένας

Εκδήλωση τιμής στον αγωνιστή δημοσιογράφο

Λένε ότι μέσα σε πέντε λεπτά είναι δυνατόν να συμβούν γεγονότα που θα χρειάζονταν πολλές ώρες για να τα διηγηθείς. Η εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα ο Σύλλογος Φαρακλάδων «Η Εύγερος» Κεφαλονιάς, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, για να τιμήσει τον αγωνιστή δημοσιογράφο, Νίκο Καραντηνό, ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές επιβεβαιώσεις της παραπάνω διαπίστωσης. Γιατί όσα ακούστηκαν εκεί, μέσα σε λίγες ώρες, αποτελούν από μόνα τους ένα πολύτιμο μάθημα της νεότερης ιστορίας και της δημοσιογραφίας, ένα μάθημα που θα πρέπει να φτάσει στα αμφιθέατρα και στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Στο ζεστό κλίμα της εκδήλωσης συντέλεσαν τα τραγούδια από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ, τη μεικτή χορωδία του Συλλόγου «Η Εύγερος», καθώς και η δραματοποιημένη ανάγνωση κειμένων του Νίκου Καραντηνού από τη θεατρική ομάδα του συλλόγου και τη θεατρική ομάδα της Ηλιούπολης. Οπως είπε και ο ίδιος ο τιμώμενος, προσπαθώντας να ξεπεράσει τη συγκίνησή του, «αυτά που γίνονται σήμερα δε γίνονται για τον Καραντηνό, αλλά για τους πρωτοπανηγυριώτες. Και οι πρωτοπανηγυριώτες είναι η ατέλειωτη φάλαγγα των συναγωνιστών μας, αυτοί που έπεσαν. Αυτοί αξίζουν την τιμή. Αυτοί αξίζουν τα πάντα».

Αυτά τα λόγια δεν ήταν μια ένδειξη αβροφροσύνης, αλλά μια αλήθεια που για η γενιά του Νίκου Καραντηνού τη λέει με μια σεμνότητα και ένα ήθος που βγαίνει αυθόρμητα θαρρείς - κι έτσι είναι - αλλά πριν σμιλεύτηκε με πολύ αίμα και αγώνα μέχρις εσχάτων. Σμιλεύτηκε με τον αγώνα για την επιβίωση στον κάμπο, όπου, όπως είπε ο Νίκος Καραντηνός, διδάχτηκε όσα δεν του δίδαξε το σχολειό και το πανεπιστήμιο. Αλλωστε, τα σπουδαιότερα μαθήματα δίνονται ενίοτε με πράξεις. Μια τέτοια πράξη μετέφερε στην αίθουσα ο Καραντηνός, την πράξη του δασκάλου του στο γυμνάσιο, ο οποίος, πριν του περάσουν τη θηλιά της κρεμάλας οι ναζί, ίσιαξε τη γραβάτα του: το τελευταίο μάθημα για την απόλυτη περιφρόνηση στον κατακτητή, για την υπέρτατη αξιοπρέπεια του ανθρώπου.


Μίλησε ακόμα για τους δικούς του δασκάλους στη δημοσιογραφία. Για την Ηλέκτρα, που τον δίδαξε, όπως είπε, να γράφει απλά και κατανοητά, να μεταδίδει άμεσα και χωρίς ρητορείες την ουσία. Την είδηση. Και η είδηση, η ουσία σε εκείνες τις - όχι και τόσο μακρινές - εποχές ήταν μία: κάλεσμα αγώνα.

Μέχρι όμως ο Νίκος Καραντηνός να μεγαλουργήσει στον παράνομο Τύπο της κατοχής, είχε ήδη ολοκληρώσει το γυμνάσιο στο Ληξούρι, είχε πάρει το πτυχίο του από το Τμήμα Αρχαιολογίας - Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως ταξινόμος στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Αυτή του η θητεία συνέπεσε με την έναρξη της ταξινόμησης των αρχείων του 1821, από τα οποία ο επιστήμονας Νίκος Καραντηνός θα δημοσιεύσει μια σειρά σημαντικών άρθρων με αδημοσίευτο έως τότε υλικό σε περιοδικά όπως τα «Νεοελληνικά Γράμματα». Στο μεταξύ, είχε ήδη οργανωθεί στην ΟΚΝΕ. Η πορεία είχε οριστεί. Στην κατοχή εκλέγεται στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΠΟΝ, ενεργοποιείται στον παράνομο Τύπο και στήνει παράνομα τυπογραφεία. Οπως είπε στην ομιλία του ο Γιώργος Τσαπόγας, έφορος του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, «μετακινείται έτσι οριστικά στο χώρο της αγωνιστικής δημοσιογραφίας που υπηρετεί ως υψηλό λειτούργημα. Μεσοδιάστημα αποτελούν οι διωγμοί με την παραπομπή του σε στρατοδικεία και την εκτόπισή του στην Ικαρία και το Μακρονήσι».

Ακολουθούν τα χρόνια της προσφοράς της δημοσιογραφικής του πείρας σε πολλές ημερήσιες εφημερίδες. Σε μια από αυτές, την «Αθηναϊκή», θα τον συναντήσει ο σημερινός πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, ο Δ. Γκλαβάς, ο οποίος είπε στην εκδήλωση ότι θεωρεί ύψιστη τιμή το ότι «υπηρέτησα υπό τις διαταγές του». Οι συνάδελφοί του τίμησαν τον Ν. Καραντηνό για την προσφορά του στο επάγγελμα εκλέγοντάς τον για χρόνια, ταμεία και αντιπρόεδρο της ΕΣΗΕΑ μέχρι το 2000. Σήμερα είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων και πάντα, όπως τόνισε και ο ίδιος, στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα συμφέροντα του κλάδου και όλων των εργαζομένων.

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Α. Μανωλάκος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη όλου του κλάδου προς τον Ν. Καραντηνό για όσα πρόσφερε με τους αγώνες του, ενώ η πρώτη αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Φανή Πετραλιά, υπογράμμισε ότι «του οφείλουμε τα μέγιστα, η σκέψη του και γνώμη του ήταν πάντα πυξίδα».

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του συλλόγου Π. Λυκούδης σημείωσε πως «ο Νίκος Καραντηνός είναι ένας άξονας που γύρω του κινείται ένα κίνημα με αγώνες και θυσίες για τη λευτεριά, την ανεξαρτησία και την εθνική κυριαρχία της πατρίδας μας. Υπηρέτησε αταλάντευτα την κομμουνιστική ιδεολογία και την έκαμε πράξη και όλοι του οι αγώνες βασίζονταν στην αρχή να μην υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο». Ενώ, ο συγγραφέας, Βασίλης Λιόγκαρης, ξεδίπλωσε την προσωπικότητα του τιμώμενου, μέσα από προσωπικές αναμνήσεις. Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκε στον Νίκο Καραντηνό τιμητική πλακέτα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Μπατιστάτος,μέλος της ΚΕΟΕ, αντιπροσωπεία της Συντακτικής Επιτροπής του «Ρ», με επικεφαλής τον Γιώργη Μωραΐτη και εκπρόσωποι πολλών φορέων. Μηνύματα έστειλαν ο δήμαρχος Αθηναίων, ο δήμαρχος Ληξουρίου, ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, ο Βάσος Γεωργίου, η Ν. Γουλανδρή, ο Δ. Σέρβος, ο Γ. Βούλτεψης κ.ά.


Γ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ