Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Συνάντηση Σούνακ και Μάρτιν

Συνάντηση στο Μπλάκμπουλ είχαν χτες το βράδυ οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, Ρ. Σούνακ, και της Ιρλανδίας, M. Μάρτιν, στο πλαίσιο της βρετανο-ιρλανδικής Συνόδου Κορυφής, στην οποία συμμετείχε Βρετανός πρωθυπουργός για πρώτη φορά από το 2007.

Βασικός σκοπός της Συνόδου ήταν η εξέταση της εφαρμογής της «Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής», που υπεγράφη πριν περίπου 24 χρόνια, για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Σούνακ έκανε λόγο για «ζωτικής σημασίας» ισχυρή σχέση Ιρλανδίας - Ηνωμένου Βασιλείου, εκφράζοντας την ελπίδα «ακόμα πιο στενών και πιο φιλικών σχέσεων».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στα παζάρια Βρετανίας - ΕΕ σε ό,τι αφορά το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία (που υπεγράφη ως συμβιβασμός μετά το Brexit) και η ανάγκη αποκατάστασης της τοπικής κυβέρνησης στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας δεν λειτουργεί από τον περασμένο Φλεβάρη, μετά την επικράτηση του Σιν Φέιν (τάσσεται υπέρ της επανένωσης της Ιρλανδίας και της λήξης της βρετανικής κυριαρχίας στο βόρειο κομμάτι του νησιού) και την άρνηση του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος, του φιλοβρετανικού DUP, να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας μέχρι να καταργηθεί το Εμπορικό Πρωτόκολλο Βρετανίας - ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ