Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Κοντράρονται στην αντιμεταναστευτική πολιτική...

Διπλωματική «κόντρα», αποκαλυπτική για την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων όλων των «αποχρώσεων», έχει ξεσπάσει μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας για την υποδοχή των 231 μεταναστών και προσφύγων που διασώθηκαν στα νερά της Μεσογείου από το σκάφος «Ocean Viking», της ΜΚΟ «SOS Mediterranee», στο οποίο οι ιταλικές αρχές αρνούνται να ελλιμενιστεί σε ιταλικό λιμάνι.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο η Ρώμη ανακοίνωσε ότι δεν θα δέχεται μετανάστες και αιτούντες άσυλο οι οποίοι διασώζονται στα ανοιχτά της Ιταλίας, παρά μόνο γυναίκες, παιδιά και ασθενείς.

«Υπάρχουν εξαιρετικά ξεκάθαροι ευρωπαϊκοί κανονισμοί που έχουν γίνει δεκτοί από τους Ιταλούς, που είναι στην ουσία ο πρώτος ωφελούμενος από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό οικονομικής αλληλεγγύης», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας, χαρακτηρίζοντας τη στάση της Ρώμης «απαράδεκτη».

Το σκάφος «Ocean Viking» αναμένεται να ελλιμενιστεί σήμερα στο λιμάνι της Τουλόν στη νότια Γαλλία, με μόλις το 1/3 των επιβατών του να πρόκειται να «μετεγκατασταθούν» στη Γαλλία. «Υποδεχόμαστε κατ' εξαίρεση το σκάφος αυτό, δεδομένης της αναμονής 15 ημερών στη θάλασσα», ξεκαθάρισε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, διευκρινίζοντας ότι όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια των αιτούντων άσυλο «θα επιστραφούν αμέσως».

Ως ...«αντίποινα» μάλιστα - με τελικά θύματα σε κάθε περίπτωση τους μετανάστες - η γαλλική κυβέρνηση ανήγγειλε την αναστολή της υποδοχής 3.500 αιτούντων άσυλο που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Ιταλία.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός μετεγκατάστασης προβλέπει πως 10 κράτη - μέλη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία, θα δέχονται εθελοντικά 8.000 μετανάστες που φτάνουν κυρίως στην Ιταλία, και κάλεσε «όλους τους συμμετέχοντες» στον μηχανισμό, «κυρίως τη Γερμανία», να πράξουν το ίδιο με τη Γαλλία, ως παραδειγματισμό για την ...αντιμεταναστευτική πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης!

Ολα αυτά τη στιγμή που συνολικά το 2022 έχουν μετεγκατασταθεί από την Ιταλία σε άλλα κράτη της ΕΕ μόλις 164 μετανάστες, εκ των οποίων οι 117 χάρη στον μηχανισμό που εγκαθιδρύθηκε τον Ιούνη...

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών διαμήνυσε ότι η χώρα του θα λάβει μέτρα για την «ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα» με την Ιταλία και ότι «θα εξαγάγει τα απαραίτητα συμπεράσματα για τις διμερείς σχέσεις».

Ιταλός ΥΠΕΞ: Να κατάσχονται τα πλοία στην Αφρική

Η Ιταλία, όπου «έφτασαν 90.000 μετανάστες», έθεσε το «πολιτικό πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντ. Ταγιάνι, κάνοντας λόγο για έκθεση της Frontex η οποία αναφέρεται σε «συμφωνίες ΜΚΟ με πλοία που σαλπάρουν από την Αφρική».

Τη Δευτέρα η ιταλική κυβέρνηση θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ζητώντας μια «λύση η οποία να εφαρμοστεί στην Αφρική, αποτρέποντας την αναχώρηση των πλεούμενων, κατάσχοντάς τα και καταστρέφοντας τις μηχανές τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ