Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Νέες ισραηλινές απειλές για επίθεση στο Ιράν

Νέες απειλές κατά του Ιράν, αλλά και συγκεκαλυμμένες «παραινέσεις» έναντι του πιθανού νέου πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου, απηύθυνε προχθές ο απερχόμενος υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μπ. Γκαντς.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επίθεσης του Ισραήλ στο Ιράν, είπε ότι «έχουμε την ικανότητα, τις αναπτυξιακές δυνατότητες και έχουμε διαχειριστεί τα μακροπρόθεσμα πλάνα. Πρέπει να ετοιμαστούμε για αυτήν την πιθανότητα και θα πρέπει να σκεφτούμε το ζήτημα πολύ προσεκτικά προτού προχωρήσουμε».

Λίγες ώρες πριν, είχε επιβεβαιωθεί η εξαπόλυση ενός ακόμα ισραηλινού αεροπορικού βομβαρδισμού σε κομβόι οχημάτων που μετέφεραν πετρέλαιο στα σύνορα Συρίας - Ιράκ, με αποτέλεσμα τον θάνατο 15 ατόμων.

Ο Γκαντς, χωρίς να αναφερθεί στον τελευταίο ισραηλινό βομβαρδισμό, είπε ότι το Ιράν «συμπεριφέρεται με ιδιαίτερα τολμηρό τρόπο τελευταία», αποδίδοντας την εξέλιξη στις στενότερες σχέσεις Τεχεράνης - Μόσχας, και κατέληξε προβλέποντας ότι αυτό θα έχει «επιπτώσεις σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Στο μεταξύ, καθώς προχωρούν τα παζάρια για τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της χώρας Ι. Χέρτζογκ δήλωσε προχθές ότι πλέον «όλος ο κόσμος ανησυχεί» για τις ακροδεξιές θέσεις του βουλευτή Ιταμάρ Μπεν - Γκβιρ, που παζαρεύει καίρια υπουργική θέση. Η δήλωση του Χέρτζογκ καταγράφηκε από ένα μικρόφωνο που ήταν ανοιχτό.

Υπερηχητικός πύραυλος από το Ιράν

Την ίδια ώρα στο Ιράν, ο στρατηγός των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ σε ομιλία του επιβεβαίωσε τη δημιουργία ιρανικών υπερηχητικών βαλλιστικών πυραύλων. Υποστήριξε ότι ο νέος πύραυλος «έχει μεγάλη ταχύτητα και μπορεί να κάνει ελιγμούς μέσα και έξω από την ατμόσφαιρα (...) και να αντιμετωπίσει τα προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού».

Την προηγούμενη βδομάδα η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε «επιτυχημένη» δοκιμή του πυραύλου «Ghaem 100», ο οποίος «είναι ικανός να θέτει δορυφόρους βάρους 80 κιλών σε τροχιά σε απόσταση 500 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης».

Επίσης χθες, το Ιράν συμφώνησε σε επίσκεψη επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) πριν το τέλος του μήνα, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για τον εντοπισμό σωματιδίων ουρανίου σε τουλάχιστον τρεις αδήλωτες περιοχές των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Η δε ΕΕ επεξεργάζεται σχέδιο για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν, όπως δήλωσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, επικαλούμενη την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ