Σάββατο 19 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 20 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Σε επικίνδυνους δρόμους σπρώχνουν τα σχέδια «διευθετήσεων»

Τους επικίνδυνους δρόμους στους οποίους οδηγεί τον λαό η εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια αναδεικνύει το διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε την Πέμπτη, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Λιβύη, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν το ταξίδι του στην Τρίπολη και η συνάντησή του με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Μένφι. Το ταξίδι στην Τρίπολη, που αρχικά δεν είχε ανακοινωθεί, ακυρώθηκε αφού εκεί τον περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης, Νάιλα Μανγκούς, η οποία συνυπέγραψε πρόσφατα την τουρκολιβυκή συμφωνία για κοινή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα ανοιχτά της Λιβύης, παραγνωρίζοντας π.χ. δικαίωμα ΑΟΖ στην Κρήτη. Ακολούθησαν ανακοινώσεις από τα ΥΠΕΞ Ελλάδας και Λιβύης, όπου κάθε πλευρά κατέκρινε την άλλη. Η κυβέρνηση επαναλάμβανε τα περί διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό ΑΟΖ «όταν προκύψει νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση», την ίδια ώρα που στο παρασκήνιο σταθερά ζητάει την παρέμβαση των ΗΠΑ προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, την ίδια μέρα κατέφτανε στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, Ν. Παναγιωτόπουλου, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μπ. Γκαντζ. Ο Παναγιωτόπουλος έσπευσε να μιλήσει για διμερή «στρατηγική σχέση», ενώ συνεχάρη τον Γκαντζ για την πρόσφατη συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου για καθορισμό ΑΟΖ, λέγοντας ότι «δίνει παράδειγμα για να το ακολουθήσουν όλες οι χώρες της περιοχής», αποσιωπώντας ότι η συμφωνία έχει στον πυρήνα της τη συνεκμετάλλευση υπό αμερικανική επίβλεψη.

Ο Γκαντζ, από την πλευρά του, εστίασε στην «ιρανική επιθετικότητα» τονίζοντας ότι συνιστά «απειλή για την περιοχή και για τον κόσμο», δείχνοντας βασικά πού στοιχίζονται οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Εξάλλου, τη σημασία της «ευρωατλαντικής συνοχής» στην περιοχή αναδείκνυε και η συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στο Μπαλί, όπου και συζήτησαν εφ' όλης της ύλης, ενώ η Αγκυρα λέει ότι απέσπασε και νέες δεσμεύσεις για την αγορά νέων F-16. Από κοντά και η Ιταλία, που διά στόματος πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, υπογράμμισε ότι Ρώμη - Αγκυρα «συμφώνησαν να αξιοποιήσουν από κοινού τις ευρείες δυνατότητες της περιοχής της Μεσογείου». Ενώ στη δική του συνάντηση ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, κάλεσε σε «αποφυγή αναθέρμανσης των εντάσεων» στην Ανατ. Μεσόγειο, σε μια διατύπωση «διπλής ανάγνωσης». Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νικητή των πρόσφατων εκλογών στο Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, ο Ερντογάν συμφώνησε σε συνεργασία «για να δημιουργήσουν νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ».

Την Παρασκευή, ο Ερντογάν είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, συζητώντας - σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου - «με ειδική προσοχή τις προοπτικές υλοποίησης της πρωτοβουλίας δημιουργίας ενός μεγάλου κόμβου αερίου στην Τουρκία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ