Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ανεβαίνει συνεχώς ο «λογαριασμός» για τη στήριξη των ευρωπαϊκών μονοπωλίων

Copyright 2022 The Associated

Σε πάνω από 700 δισ. ευρώ υπολογίζεται, σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», ο πακτωλός των πακέτων στις χώρες της Ευρώπης που έχουν διατεθεί για τη διαχείριση της λεγόμενης «ενεργειακής κρίσης», στην πραγματικότητα για τη στήριξη των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού τους.

Την ίδια ώρα, τα λαϊκά νοικοκυριά έρχονται αντιμέτωπα με την ενεργειακή φτώχεια, με πανάκριβους λογαριασμούς και τεράστια ακρίβεια συνολικότερα, ενώ τα όποια μέτρα «προστασίας» τους είναι πληρωμένα από την ίδια τσέπη, από τη φορολεηλασία των εργατικών - λαϊκών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με το «Bloomberg», που επικαλείται στοιχεία της «δεξαμενής σκέψης» «Bruegel», οι χώρες της ΕΕ έχουν δεσμεύσει και διαθέσει περίπου 600 δισ. ευρώ σε μέτρα για την Ενέργεια από τον Σεπτέμβρη του 2021. Σε αυτά προστίθενται αντίστοιχα μέτρα ύψους περίπου 105 δισ. ευρώ σε Βρετανία και Νορβηγία.

«Καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές Ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα θα αυξηθούν», επισημαίνει η Simone Tagliapietra, η οποία συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης του «Brugel».

Αποτυπώνοντας τους μεγάλους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς εντός ΕΕ για τους όρους στήριξης των μονοπωλίων κάθε πλευράς, η ίδια προειδοποιεί για «κίνδυνο κατακερματισμού της ευρωπαϊκής αγοράς, εάν οι δημοσιονομικά ισχυρότερες χώρες παρέχουν μεγαλύτερη στήριξη στις βιομηχανίες τους σε σχέση με άλλες».

Γαλλία: Νέα δάνεια στην EDF

Με τα πακέτα «διάσωσης» των ενεργειακών ομίλων να διαδέχονται το ένα το άλλο, ο ήδη επιβαρυμένος με υψηλό χρέος γαλλικός ενεργειακός μονοπωλιακός όμιλος EDF προχώρησε στη λήψη νέων δανείων ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την EDF, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία κρατικοποίησης από το γαλλικό αστικό κράτος, τα δάνεια συνήφθησαν με μια ομάδα έξι τραπεζών και θα εκταμιευθούν τον Δεκέμβρη.

Ο γαλλικός κολοσσός ανακοίνωσε τον Οκτώβρη ότι αναμένει μείωση περίπου 32 δισ. ευρώ στα κέρδη του τρέχοντος έτους, λόγω της χαμηλότερης παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Στις 3 Νοέμβρη η EDF μείωσε ξανά τον στόχο της παραγωγής Ενέργειας από τους πυρηνικούς σταθμούς για το 2022, με φόντο τις καθυστερήσεις στη συντήρηση πυρηνικών σταθμών και αντιδραστήρων που έχουν επηρεαστεί από διαβρώσεις και υπολειτουργούν ή βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

Το Λονδίνο μπαίνει σε νέα πυρηνική μονάδα, βγάζοντας τους Κινέζους

Την ίδια ώρα, το βρετανικό κράτος εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο του πυρηνικού εργοστασίου Sizewell C, που στήνει η γαλλική EDF στην ανατολική Αγγλία, συνολικού κόστους 20 δισ. λιρών, όπως μεταδίδει το «Bloomberg».

Η βρετανική κυβέρνηση θα επενδύσει 700 εκατ. στερλίνες ή το 50% των εργασιών ανάπτυξης της μονάδας, δίπλα στην EDF. Πρόκειται για την πρώτη άμεση συνεισφορά του Λονδίνου σε νέο πρότζεκτ πυρηνικής ενέργειας εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες.

Η χρηματοδότηση του βρετανικού κράτους περιλαμβάνει μάλιστα και την εξαγορά των μετοχών της «China General Nuclear Power», οδηγώντας την τελευταία στην έξοδο από το πρότζεκτ, όπως σημείωσε η EDF. Οταν το Sizewell C θα έχει ολοκληρωθεί, το βρετανικό κράτος και η EDF θα κατέχουν μερίδιο 20% έκαστος, με τους ιδιώτες επενδυτές να ελέγχουν το υπόλοιπο 60%.

Το Λονδίνο επιδιώκει να έχουν ολοκληρωθεί συνολικά 8 νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες στη χώρα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Συμφωνία Κατάρ - Γερμανίας για προμήθεια LNG

Παράλληλα με τα παραπάνω, με φόντο τη μεγάλη όξυνση των ανταγωνισμών και τη σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, εντείνονται κινήσεις «αναδιάταξης» των διεθνών ενεργειακών μπίζνες.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, το Κατάρ πρόκειται να προμηθεύσει τη Γερμανία με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας, σύμφωνα με το «Bloomberg».

Η κρατική Qatar Energy και η «ConocoPhillips» υπέγραψαν συμφωνίες που προβλέπουν το Κατάρ να στέλνει έως και 2 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως στη Γερμανία από το 2026. Το φυσικό αέριο θα παραδίδεται στον υπό κατασκευή πλωτό τερματικό σταθμό Brunsbuttel.

Οι συμφωνίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον 15 χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Saad al Kaabi. Η Ντόχα συνεχίζει να συνομιλεί με Γερμανούς αγοραστές για πρόσθετες προμήθειες, πρόσθεσε, ενώ είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το Κατάρ βρίσκεται σε συνομιλίες με τις γερμανικές εταιρείες RWE και «Uniper» σχετικά με μακροπρόθεσμα συμβόλαια για LNG.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε μακροπρόθεσμη συμφωνία για παροχή LNG από το Κατάρ στην Κίνα.

Ρωσία - Κίνα: Σχέδια παραπέρα ενίσχυσης των ενεργειακών μπίζνες

Η παραπέρα ενίσχυση των ενεργειακών μπίζνες μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, με φόντο τις ευρωατλαντικές κυρώσεις στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, βρέθηκε στο επίκεντρο του 4ου Ρωσο-Κινεζικού Ενεργειακού Επιχειρηματικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε χτες.

Σε γραπτό μήνυμά του προς το Φόρουμ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, επισήμανε ότι «η ενεργειακή βιομηχανία παραμένει ένας από τους βασικούς και πιο γρήγορα εξελισσόμενους τομείς της οικονομικής μας συνεργασίας».

Αντίστοιχα, στο δικό του μήνυμα ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ανέφερε ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να ενισχύσει την ενεργειακή συνεργασία του με τη Ρωσία, ισχυριζόμενος ότι κάτι τέτοιο συμβάλλει στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλ. Νόβακ, ανέφερε ότι η Κίνα γίνεται ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρωσικών ενεργειακών πόρων, με τον διμερή εμπορικό κύκλο εργασιών να αυξάνεται σχεδόν κατά δύο τρίτα σε χρηματοοικονομικούς όρους. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι Μόσχα και Πεκίνο επεξεργάζονται μηχανισμούς πληρωμών των ενεργειακών συμβολαίων στα εθνικά νομίσματα των δύο χωρών, με παράκαμψη του συστήματος πληρωμών SWIFT.

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 9,5% σε ετήσια βάση φτάνοντας σε σχεδόν 72 εκατ. τόνους, 7% της συνολικής ζήτησης της χώρας, δήλωσε στο Φόρουμ ο διευθύνων σύμβουλος της «Rosneft», Ι. Σέτσιν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω αγωγών ενδέχεται να αυξηθούν κατά 60% φέτος, ενώ προβλέπεται «να ξεπεράσουν τα 100 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο στο άμεσο μέλλον».

Αντίστοιχα, οι ρωσικές προμήθειες άνθρακα στην Κίνα ανέρχονται σχεδόν στο ένα τέταρτο των κινεζικών εισαγωγών και ανήλθαν σε 53 εκατ. τόνους το πρώτο 10μηνο του έτους.

Επιπλέον, ο Αλ. Νόβακ αναφέρθηκε σε σχέδια παροχής κινεζικού εξοπλισμού για τον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας, ενώ πρόσθεσε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις από Κινέζους εταίρους για συμμετοχή στην ανάπτυξη των ρωσικών κοιτασμάτων πετρελαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ