Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΤΗΝ KINA
Εντολές για «δριμεία καταστολή» των «εχθρικών δυνάμεων»

Αντιδράσεις με αιχμή τα συνεχιζόμενα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία της COVID-19 συνεχίζονται στην Κίνα, όπου πριν λίγες μέρες έγιναν διαμαρτυρίες στο Πεκίνο, στη Σαγκάη και σε άλλες πόλεις.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, απαντώντας σε ερώτημα για την καταστολή που ασκείται εναντίον διαδηλωτών σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ, είπε ότι η Κίνα είναι «μια χώρα όπου προστατεύονται το κράτος δικαίου και όλα τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών της», αλλά ότι αυτά «θα πρέπει να ασκούνται στο πλαίσιο του νόμου».

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Πολιτικών και Δικαστικών Υποθέσεων του κυβερνώντος κόμματος (που θεωρείται η βασικότερη αρχή για την εποπτεία των δυνάμεων ασφαλείας στη χώρα) ανακοίνωσε ότι είναι «απαραίτητο να κατασταλούν οι δραστηριότητες παρείσφρησης και δολιοφθοράς των εχθρικών δυνάμεων, βάσει του νόμου». Σύμφωνα με πρακτικά συνεδρίασης που έδωσε στη δημοσιότητα το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», η Επιτροπή θεωρεί καθοριστικής σημασίας τη «δριμεία καταστολή, σύμφωνα με τον νόμο, των εγκληματικών ενεργειών που επιδιώκουν να ανατρέψουν την κοινωνική τάξη, αλλά και την προστασία της κοινωνικής σταθερότητας με αποφασιστικότητα».

Στην Ουάσιγκτον ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «ενημερώνεται για το τι συμβαίνει» και «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση στην Κίνα σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες, προσθέτοντας ότι η αμερικανική προεδρία «υποστηρίζει το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις (...) Οι διαδηλωτές αυτοί μιλούν για τους εαυτούς τους».

Κατά τ' άλλα, ο Κέρμπι είπε ότι «τίποτα» δεν έχει αλλάξει «ως προς τη βούλησή μας να κρατήσουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας» με τις κινεζικές αρχές, αλλά και ότι η αμερικανική πλευρά επιθυμεί να ξαναρχίσουν διμερείς συνομιλίες (τακτικοί γύροι τους, για συγκεκριμένα ζητήματα), οι οποίες είχαν σταματήσει τους τελευταίους μήνες.

Στο μεταξύ ο Ρεπουμπλικάνος Μάικλ Μακόλ, πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, χαρακτήρισε την κινεζική κυβέρνηση «δυστοπική», που δεν είναι «ούτε δημοφιλής ούτε χωρίς αμφισβήτηση», σπεύδοντας να χαιρετίσει «τη γενναιότητα αυτών που διακινδυνεύουν τα πάντα για να υψώσουν το ανάστημά τους μπροστά στο ΚΚ Κίνας».

Στη Βρετανία, ο πρέσβης της Κίνας στο Λονδίνο κλήθηκε από το βρετανικό ΥΠΕΞ μετά την επίθεση που φέρεται να δέχτηκε δημοσιογράφος του BBC ο οποίος κάλυπτε τις διαμαρτυρίες στη Σανγκάη.

Παρέμβαση έκανε χθες και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία προέτρεψε το Πεκίνο να υπαναχωρήσει από τα αυστηρά lockdowns που επιβάλλει προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία, και αντ' αυτού να κινηθεί προς περισσότερο στοχευμένες ενέργειες, επικαλούμενη τον αντίκτυπο στους πολίτες και στην οικονομία της Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ