Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Η Κίνα λέει ότι «απώθησε» αμερικανικό πολεμικό σκάφος

Το Πεκίνο κατηγόρησε την Ουάσιγκτον «για σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της ασφάλειας της Κίνας», αφού - όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της διοίκησης νοτίου θεάτρου των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων Τιαν Τζουνλί - απώθησε ένα πυραυλοφόρο καταδρομικό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού επειδή «εισέβαλε παράνομα» σε κινεζικά ύδατα.

Πρόκειται για περιοχή κοντά στα νησιά Σπράτλι στη Νότια Σινική Θάλασσα, για την οποία η Κίνα επιμένει ότι η κυριότητα ανήκει στην ίδια, αλλά διαφιλονικεί εδώ και χρόνια με τις Φιλιππίνες και άλλες χώρες της περιοχής.

Το καταδρομικό «USS Chancellorsville» διέπλευσε πρόσφατα το στενό της Ταϊβάν.

Σύμφωνα με την κινεζική πλευρά, η εξέλιξη αποτελεί νέα απόδειξη για το ότι η Ουάσιγκτον «προκαλεί κινδύνους για την ασφάλεια» στη Νότια Σινική Θάλασσα και θέλει να επιβάλει «την ηγεμονία της» στη ναυσιπλοΐα και «τη στρατιωτικοποίηση» της περιοχής. Πρόσθεσε δε ότι οι κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις θα παραμείνουν σε κατάσταση συναγερμού.

Ολα αυτά ενώ σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό η στρατιωτική κινητικότητα και οι πολεμικές προετοιμασίες μεγαλώνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας, Γιασουκάζου Χαμάντα, η κυβέρνηση επιδιώκει την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της χώρας στο 2% του τρέχοντος ΑΕΠ, μέσα στην επόμενη 5ετία. Σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα έχει ήδη δώσει σχετικές εντολές, λέγοντας ότι «μας είπε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα (κονδύλια) γρήγορα και σταθερά».

Στο μεταξύ, το ΥΠΕΞ του Καναδά ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα διατεθεί ένα κονδύλι 2,3 δισ. καναδικών δολαρίων (περίπου 1,65 δισ. ευρώ) γιατί θέλει να μετατραπεί σε «αυθεντικό και αξιόπιστο εταίρο» στον Ινδο-Ειρηνικό.

Ανάμεσα σε άλλα θα προκρίνει την ενίσχυση της στρατιωτικής αλλά και εμπορικής της παρουσίας: Μεταξύ άλλων την ανάπτυξη φρεγάτας, την αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών και των επενδύσεων, τη χρηματοδότηση «βιώσιμων» υποδομών και την ενίσχυση του καναδικού διπλωματικού δικτύου.

Οπως είπε η ΥΠΕΞ Μέλανι Ζολί, «το μέλλον του Ινδο-Ειρηνικού είναι το δικό μας, έχουμε να διαδραματίσουμε ρόλο. Προς τον σκοπό αυτό, πρέπει να είμαστε αυθεντικός και αξιόπιστος εταίρος» μεταξύ των Δυτικών συμμάχων, ενώ πρόσθεσε ότι η νέα καναδική στρατηγική «στέλνει ένα σαφές μήνυμα: Ο Καναδάς είναι παρών στην περιοχή κι είναι εδώ για να μείνει». Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι «υπάρχει θεμελιώδες πρόβλημα με το γεγονός ότι η Κίνα σήμερα δεν σέβεται τους διεθνείς κανόνες και προσπαθεί να τους αλλάξει, ή να τους ερμηνεύσει προς το δικό της όφελος», αλλά και ότι «υπάρχει γεωπολιτικός κίνδυνος στις επιχειρηματικές δοσοληψίες με την Κίνα».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA μετέδωσε ότι ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έστειλε επιστολή στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, όπου υπογραμμίζει ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με την Πιονγιάνγκ για τη διασφάλιση της ειρήνης, της ευημερίας και της σταθερότητας τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ