Τετάρτη 20 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Η 21η Μαρτίου είναι η ημέρα της εαρινής ισημερίας. Αυτή η ημέρα επιλέχθηκε και για την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, η οποία θα γιορταστεί σήμερα και αύριο με πλήθος εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «3.500 χρόνια ποίηση. Ποίηση και καθημερινότητα». Τις εκδηλώσεις οργανώνουν το Τμήμα Φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την ΕΡΤ, Πνευματικά Κέντρα δήμων, μουσεία, σχολεία και ραδιοσταθμούς. Οι σημερινές εκδηλώσεις, που θα αρχίσουν στις 12 μ. στο Πανεπιστήμιο και θα συνεχιστούν μέχρι το βράδυ, περιλαμβάνουν:

Συζήτηση ποιητών, εκπροσώπων των Γραμμάτων και Τεχνών, πανεπιστημιακών και φοιτητών με θέμα «Η ποίηση σήμερα. Ποίηση και νέοι». Αναγνώσεις ποιημάτων από ποιητές, καλλιτέχνες, φοιτητές, δημοσιογράφους. Συναυλία μελοποιημένης ποίησης από τον Σταμάτη Κραουνάκη και τη «Σπείρα - Σπείρα». Συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πάτρας και της Χορωδίας «Πολύτροπο Τέχνης». Στην κεντρική εκδήλωση (8-11 μ.μ.) θα συμμετέχουν οι Κώστας Θωμαΐδης, Πένη Ξενάκη, Μαρία Σουλτάτου, Μίμης Πλέσσας, Νότης Μαυρουδής, Πασχάλης Τόνιος και παρουσιαστές θα είναι οι ηθοποιοί Κώστας Καστανάς και Γιώτα Φέστα. Ομάδα φοιτητών θα συνδράμει εθελοντικά τις εκδηλώσεις με: Εκδοση και διανομή σε όλα τα πανεπιστήμια του περιοδικού τους «Καλειδοσκόπιο», με αφιέρωμα στην Ποίηση και στην Ημέρα της. Ζωγραφισμένα πανό στις εξέδρες των εκδηλώσεων. 60μελή ομάδα υποστήριξης των εκδηλώσεων.

Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθήνας σήμερα (11.30 π.μ. - 7 μ.μ.) θα πραγματοποιηθούν: Εκθεση του ζωγράφου Γεωργίου Παστάκα με θέμα «Λόγος και χρώμα» και ξενάγηση - μάθημα ζωγραφικής του καλλιτέχνη σε μαθητές. Από τις 3-5 μ.μ., η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη θα αφηγηθεί παραμύθια.

Αύριο θα πραγματοποιηθούν: Από τις 12 μ. - 3 μ.μ. πρότυπα δρώμενα με αναγνώσεις ποιημάτων, μουσική και χοροθέαμα στους πεζόδρομους της Ερμού και Βουκουρεστίου. Διανομή ποιημάτων στους περαστικούς από φοιτητές της Φιλοσοφικής. Ποιητικές εκδηλώσεις μαθητών Δημοτικών και Γυμνασίων (11 π.μ. - 2 μ.μ. και 7 - 10 μ.μ.) στο Μουσείο Φρυσίρα, για τους ποιητές της γενιάς του '70. Η Παγκόσμια Ημέρα θα κλείσει με «πάρτι» ποίησης και θέμα «Πάρτε το Ποίημά σας και ελάτε», στο «Τσάι στη Σαχάρα».

Σε επιλεγμένα σχολεία της Αθήνας και της Περιφέρειας θα σταλούν για να αναγνωσθούν το «Μανιφέστο» της Ημέρας της Ποίησης και ένα ποίημα. Τις εκδηλώσεις θα προβάλουν η κρατική τηλεόραση και ραδιοσταθμοί. Τέλος, να σημειώσουμε ότι το Πανεπιστήμιο (επιτροπή καθηγητών, κριτικών, φοιτητών) διοργανώνει Διαγωνισμό Ποίησης, με σκοπό την έκδοση «Βιβλίου Ποίησης» τον προσεχή Μάιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ