Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέα ισραηλινή φονική εισβολή στην πόλη Τζενίν

Δεν περνά πλέον μέρα δίχως να χυθεί το αίμα νεαρών Παλαιστινίων από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές. Χτες τα ξημερώματα, στη διάρκεια μιας νέας εισβολής του ισραηλινού στρατού στην πόλη Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης σκοτώθηκαν 3 νεαροί Παλαιστίνιοι ενώ μερικές ώρες πριν είχε δολοφονηθεί από ισραηλινά πυρά στο Σιλουάντ ένας 32χρονος συμπατριώτης τους που είχε περάσει 11 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές και είχε αποφυλακιστεί πέρσι.

«Τρεις μάρτυρες σκοτώθηκαν από σφαίρες των δυνάμεων κατοχής κατά τη διάρκεια επιχείρησης τα ξημερώματα εναντίον του καταυλισμού της Τζενίν», ανέφερε το υπουργείο Υγείας, ανακοινώνοντας πως πρόκειται για τους 29χρονους Τάρικ αλ Ντάμζ και Σέντκι Ζακάρνιχ και τον 46χρονο Ατα Σαλαμπί.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, από την αρχή του 2022 οι ισραηλινές κατοχικές αρχές έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 216 Παλαιστινίους.

Επιπλέον, χτες, οι παλαιστινιακές αρχές διαμαρτυρήθηκαν για τη λεηλασία γραφείων του υπουργείου Πολιτισμού στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης στη διάρκεια εισβολής του στρατού. Κατήγγειλαν επίσης ότι οι κατοχικές αρχές απέρριψαν τις αιτήσεις άνω των 200 Παλαιστινίων Χριστιανών να πάρουν άδεια ώστε να μεταβούν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ τις επόμενες βδομάδες για τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Το ίδιο διάστημα, ο Ισραηλινός εντολοδόχος πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εντείνει τα παζάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης καθώς στις 12 Δεκέμβρη εκπνέει η προθεσμία της εντολής που έχει πάρει από τον Πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτζογκ. Χτες, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε και τυπικά την πλειοψηφία στο 120μελές Κοινοβούλιο με 64 έδρες, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το κόμμα του Λικούντ με το εβραϊκό υπερορθόδοξο κόμμα Shas.

Ερευνες για φυσικό αέριο

Η ισραηλινή εταιρεία Ενέργειας «New Med Energy» ανακοίνωσε χτες πως κατέληξε σε συμφωνία με την εταιρεία «Adarco Energy» και το μαροκινό Εθνικό Γραφείο Υδρογονανθράκων και Ορυχείων ώστε να ξεκινήσει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου ανοιχτά των μαροκινών ακτών. Πληροφορίες της ιστοσελίδας Middle East Monitor αναφέρουν ότι οι εταιρείες «NewMed» και «Adarco» θα έχουν έκαστη το 37,5% των δικαιωμάτων έρευνας ανοιχτά της περιοχής Μπουτζντούρ. Το υπόλοιπο 25% των δικαιωμάτων θα έχει το μαροκινό Εθνικό Γραφείο Υδρογονανθράκων και Ορυχείων.

Το Μαρόκο και το Ισραήλ εξομάλυναν τις σχέσεις τους τον Δεκέμβρη του 2020 στο φόντο των «συμφωνιών του Αβραάμ» ανάμεσα στο Ισραήλ, στο Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο εταιρείες Ενέργειας προκαλεί αντιδράσεις σε μεγάλο τμήμα του μαροκινού λαού και σε κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιτίθενται στη βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ όσο η Παλαιστίνη παραμένει υπό κατοχή.

Νωρίτερα, η ΕΕ ειδοποίησε το Ισραήλ ότι αναστέλλεται η συμφωνία διμερούς συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών αντικατασκοπείας και πληροφοριών Europol και Mossad. Πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz» ανέφεραν ότι η εξέλιξη σχετίζεται και με τη «δυσαρέσκεια» της ΕΕ για την κλιμάκωση της βίας των ισραηλινών αρχών στα κατεχόμενα εδάφη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ