Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΚ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Συμφωνίες δεκάδων δισ. δολαρίων με φόντο τις «τριβές» με τις ΗΠΑ

Ο Κινέζος πρόεδρος με τον Σαουδάραβα πρίγκηπα διάδοχο και πρωθυπουργό
Ο Κινέζος πρόεδρος με τον Σαουδάραβα πρίγκηπα διάδοχο και πρωθυπουργό
Τουλάχιστον 34 συμφωνίες αξίας άνω των 30 δισ. δολαρίων υπογράφηκαν στο Ριάντ στο πλαίσιο της επίσκεψης που έχει ξεκινήσει από προχτές στη Σαουδική Αραβία ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Οι συμφωνίες αφορούν, μεταξύ άλλων, τους τομείς της «πράσινης» οικονομίας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών πληροφορικής, τους τομείς βιοτεχνολογίας, μεταφορών, εφοδιαστικής αλυσίδας, υπηρεσιών Υγείας, καθώς και κατασκευαστικά έργα για οικισμούς και βιομηχανικά πάρκα, επενδύσεις στην υπερσύγχρονη νέα πόλη Νeom (κόστους άνω των 500 δισ. δολαρίων που φτιάχνεται στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία).

Ο Κινέζος Πρόεδρος συμμετείχε χτες στη Σύνοδο Κορυφής Κίνας - Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο της οποίας υπογράφηκε συμφωνία «συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Σήμερα ο Σι προγραμματίζεται να συμμετάσχει διαδοχικά στην πρώτη σινο-αραβική Σύνοδο Κορυφής καθώς και στη Σύνοδο Κορυφής Κίνας - χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC). Με αφορμή αυτές τις συνόδους καταφθάνουν διαδοχικά στο Ριάντ από χτες δεκάδες Αραβες ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Η κινεζική ηγεσία, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος» για στρατηγικές επενδύσεις σε δεκάδες χώρες του κόσμου, με στόχο την αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής προς όφελος των κινεζικών μονοπωλίων, επιχειρεί να αξιοποιήσει τις πρόσφατες «τριβές» στις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με τις ΗΠΑ.

Τελευταίο επεισόδιο αυτών των «τριβών» ήταν η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μην ανταποκριθεί στις έντονες πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, με τον ΟΠΕΚ+ μάλιστα να αποφασίζει μείωση της ημερήσιας παραγωγής. Το Ριάντ αρνείται επίσης να συμμετάσχει στις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αντιδράσεις στους νέους αμερικανικούς εξοπλισμούς για την Ταϊβάν

Στο μεταξύ, έντονη ήταν η αντίδραση της Κίνας στις ανακοινώσεις του αμερικανικού Πενταγώνου για την έγκριση νέου πακέτου ανταλλακτικών για αεροσκάφη και συναφούς εξοπλισμού για την Ταϊβάν, σε μια συμφωνία της οποίας η αξία υπολογίζεται στα 425 εκατ. δολάρια.

Η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μάο Νινγκ μίλησε για «σοβαρή παραβίαση» των συμφωνιών ΗΠΑ - Κίνας που «επίσης απειλεί την ειρήνη και σταθερότητα στα Στενά».

Αλλά και ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Ταν Κεφέι, είπε ότι οι ΗΠΑ «θέτουν υπό σοβαρή αμφισβήτηση την κυριαρχία και τα συμφέροντα της Κίνας στην ασφάλεια και υπονομεύουν σημαντικά τις διμερείς μας σχέσεις». Κατηγόρησε δε την Ουάσιγκτον για «υποκρισία», επαναλαμβάνοντας ότι η «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» είναι εντελώς ασυμβίβαστη με την ειρήνη και σταθερότητα κατά μήκος των Στενών» και ότι αν οι ΗΠΑ τη στηρίξουν «θα κλιμακωθούν αναπόφευκτα οι εντάσεις στα Στενά και τελικά θα πλήξουν τα ίδια τα δικά τους συμφέροντα».

Καταγγελίες για άτυπα «αστυνομικά τμήματα» της Κίνας στο εξωτερικό

Πάνω από 100 άτυπα «αστυνομικά τμήματα» στο εξωτερικό φέρεται να διατηρεί η Κίνα, με στόχο τον έλεγχο, τον εκφοβισμό και - σε ορισμένες περιπτώσεις - τον υποχρεωτικό επαναπατρισμό Κινέζων μεταναστών, σύμφωνα με καταγγελία της ισπανικής ΜΚΟ Safeguard Defenders.

Οι καταγγελίες έρχονται σε μια διεθνή συγκυρία που αυξάνεται η πίεση της Δύσης προς το Πεκίνο και προκάλεσε αίσθηση στην Ιταλία, ευρωπαϊκό κράτος με αρκετά εκτεταμένες εμπορικές - επενδυτικές σχέσεις με την Κίνα, στο πλαίσιο μάλιστα και της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μια ζώνη, ένας Δρόμος».

Βάσει της καταγγελίας, στην Ιταλία υπάρχουν 11 «αστυνομικά κέντρα» σε πόλεις όπως, Φλωρεντία, Ρώμη, Μιλάνο, Βενετία, αλλά και στη Σικελία. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, «επισήμως, τα τμήματα αυτά παρουσιάζονται ως γραφεία για τη διεκπεραίωση διοικητικών και γραφειοκρατικών υποθέσεων, όπως την ανανέωση ή την έκδοση αδειών οδήγησης», αλλά στην πραγματικότητα «εξυπηρετούν εντελώς παράνομους σκοπούς».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Μ. Πιαντεντόζι, δήλωσε ότι «οι πληροφορίες αυτές ελέγχονται και σε περίπτωση παραβίασης του νόμου, δεν αποκλείουμε να επιβληθούν κυρώσεις».

Ο Ιταλός υπουργός, γράφει η εφημερίδα «La Repubblica», πρόσθεσε ότι αν και επί του παρόντος δεν έχουν προκύψει ουσιαστικά στοιχεία, «οι αστυνομικές δυνάμεις σε συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών» παρακολουθούν την κατάσταση «με τη μέγιστη προσοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ