Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΕΡΡΕΣ
Απαιτείται η απόδοση ευθυνών για τον θάνατο του μαθητή

Σε κινητοποίηση σήμερα στο δημαρχείο καλεί ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Μια βδομάδα μετά τον τραγικό θάνατο του 11χρονου Βασίλη και τον τραυματισμό άλλων δύο μαθητών από την έκρηξη στο λεβητοστάσιο, επαναλειτούργησε χθες το 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, με προσωρινό σύστημα θέρμανσης - κλιματισμού σε κάθε αίθουσα.

Οι γονείς του 11χρονου σε ανακοίνωσή τους ζητούν πλήρη δικαίωση της μνήμης του και άμεση παραδειγματική τιμωρία όλων ανεξαιρέτως των υπευθύνων: «Η παροιμιώδης ανευθυνότητα των "υπευθύνων" του σχολείου, όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων του δήμου Σερρών, αλλά και όσων με εγκληματική αμέλεια εκτελούσαν εργασίες σε ώρα λειτουργίας του σχολείου για ένα προβληματικό δημόσιο έργο, είχε σαν αποτέλεσμα το τραγικό συμβάν της απώλειας της ζωής του παιδιού μας, Βασίλειου - Μάξιμου».

Σε κινητοποίηση για την ασφάλεια των μαθητών στα σχολεία, σήμερα Τρίτη στη 1 μ.μ. στο δημαρχείο Σερρών, καλεί εκπαιδευτικούς και γονείς ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών «Εμμανουήλ Παπάς».

Σε ανακοίνωσή του εκφράζει τη βαθιά οδύνη του για την απώλεια του 11χρονου και τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Παράλληλα αναδεικνύει ότι «οι διευθυντές και προϊστάμενοι Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωποι με τις καθυστερήσεις από την πλευρά των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων λόγω της υποστελέχωσής τους και την αδυναμία ουσιαστικών παρεμβάσεων, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των αναγκαίων εργασιών δίνεται σε εργολάβους, γεγονός που οξύνει τα προβλήματα. Οι εργολάβοι, με την ανοχή των δήμων, εκτελούν τις εργασίες σε ώρες λειτουργίας των σχολικών μονάδων, ώστε να μειώσουν το εργατικό κόστος και να μην αποδίδουν υπερωρίες, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για τα παιδιά, όπως με δραματικό τρόπο επιβεβαιώθηκε στις Σέρρες».

Το συγκεκριμένο τραγικό περιστατικό δεν είναι τυχαίο, ούτε μεμονωμένο, και δεν οφείλεται στην «κακιά την ώρα», συνεχίζει ο Σύλλογος και θυμίζει ότι σωματεία εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα έχουν καταγγείλει πολλά επικίνδυνα περιστατικά τα τελευταία χρόνια, που από καθαρή τύχη δεν οδήγησαν σε τραγικές εξελίξεις. «Χρόνια τώρα τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος, οι επισημάνσεις και οι προτάσεις μας για το θέμα της σχολικής στέγης, των τεχνικών προδιαγραφών, της συντήρησης και του συστηματικού ελέγχου, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια μαθητών και εργαζομένων στις σχολικές μονάδες, αντιμετωπίζονται με παγερή αδιαφορία και χλεύη από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΙΘ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προσκρούουν στο δημοσιονομικό κόστος».

Και καταλήγει: «Οι μαθητές μας αξίζουν καλύτερη μεταχείριση. Δεν θα ανεχτούμε άλλο χλευασμό και μετάθεση ευθυνών στις πλάτες των εκπαιδευτικών για θέματα που άπτονται αρμοδιοτήτων άλλων υπηρεσιών και οργανισμών. Οι δικαιολογίες περισσεύουν. Οι αρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες οφείλουν να δώσουν άμεσα εξηγήσεις και να σταματήσουν το πινγκ πονγκ μετάθεσης ευθυνών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ