Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνεχίζουμε τον αγώνα για την υπογραφή Σύμβασης στα ξενοδοχεία της Αττικής

Να δυναμώσουν τον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, σταθερή δουλειά, 8ωρο και 5ήμερο, υπογραφή τοπικής κλαδικής Σύμβασης, καλεί τους εργαζόμενους το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, με αφορμή την πρόσφατη υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης για το προσωπικό στα ξενοδοχεία.

Τα όποια θετικά στοιχεία περιλαμβάνει η ΣΣΕ, όπως οι αυξήσεις (5,5% από 1/1/23 και 5% από 1/1/24) και η ένταξη των εργολαβικών εργαζομένων στις προβλέψεις της, «είναι αποτέλεσμα των σκληρών αγώνων που οργανώθηκαν από τα σωματεία μας», μεταξύ άλλων και στην Αττική, τονίζει το Συνδικάτο. «Εάν δεν είχαν πραγματοποιηθεί αυτοί οι αγώνες, τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμα χειρότερα, παίρνοντας ως δεδομένο το ότι οι συνδικαλιστές που ελέγχουν τη διοίκηση της Ομοσπονδίας και μεγάλα σωματεία σε τουριστικές περιοχές δεν πιστεύουν στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα, δεν αμφισβητούν τα κέρδη των εργοδοτών. Είναι ταγμένοι στη λογική του λιγότερου κακού, του συμβιβασμού και του λεγόμενου "κοινωνικού εταιρισμού"», υπογραμμίζει.

Ετσι, στη Σύμβαση παραμένουν και διευρύνονται μια σειρά από αρνητικές ρυθμίσεις που έχει υπογράψει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας. Η δυνατότητα των ξενοδόχων να απασχολούν το προσωπικό 7 μέρες τη βδομάδα, χωρίς ρεπό, κατά τη διάρκεια της σεζόν, αλλά και ο μειωμένος μισθός για τους «νεοεισερχόμενους» στον κλάδο, μέχρι να συμπληρώσουν 15 μήνες στον ίδιο εργοδότη, είναι οι πιο χαρακτηριστικές από αυτές.

«Είναι σίγουρο ότι εάν συμμετείχαν όλα τα σωματεία και η ίδια η Ομοσπονδία στις συντονισμένες κινητοποιήσεις του καλοκαιριού, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία», επισημαίνει το Συνδικάτο. Ωστόσο, όπως εξηγεί, κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν, όταν εργοδότες είχαν ανάγκη από εργατικό δυναμικό και οι πληρότητες χτυπούσαν «κόκκινο», η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας και οι διοικήσεις μεγάλων σωματείων του κλάδου σε τουριστικές περιοχές όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Χαλκιδική, «δεν οργάνωσαν ούτε μία κινητοποίηση, δεν έβγαλαν μια ανακοίνωση, δεν πραγματοποίησαν ούτε μια Γενική Συνέλευση. Ετσι, για άλλη μια φορά έβγαλαν τους ξενοδόχους από τη δύσκολη θέση, δηλαδή να διαπραγματευτούν τη Σύμβαση μέσα στο καλοκαίρι».

Το Συνδικάτο καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία και τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της Αττικής «να συνεχίσουμε τον αγώνα που ήδη έχουμε ξεκινήσει όλους αυτούς τους μήνες για την υπογραφή τοπικής κλαδικής Σύμβασης και επιχειρησιακών Συμβάσεων στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Να συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε να συμμετέχουν σε αυτόν τον αγώνα ακόμα περισσότεροι και να γίνει υπόθεση όλων». «Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κατοχυρώσουμε δικαιώματα, μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κατοχυρώσουμε την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων», τονίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ