Πέμπτη 5 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα ΚΥΑ για το «πολλαπλό βιβλίο»

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης, συνεχίζεται από την κυβέρνηση η προώθηση του «πολλαπλού βιβλίου». Στην ΚΥΑ ρυθμίζονται μεταξύ άλλων η συγκρότηση της Επιτροπής Κοστολόγησης Διδακτικών Βιβλίων και οι πηγές χρηματοδότησης.

Το «πολλαπλό βιβλίο» εμφανίζεται από την κυβέρνηση ως δήθεν λύση για τη «σταδιακή απομάκρυνση από την αποστήθιση, μέσα από περισσότερα του ενός βιβλία ανά γνωστικό αντικείμενο», στην πραγματικότητα όμως δεν πρόκειται περί αυτού. Γιατί το βιβλίο το οποίο θα διανέμεται στους μαθητές, και βάσει αυτού θα οργανώνεται το μάθημα, παραμένει ένα τον αριθμό και τα υπόλοιπα θα είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο. Ομως το κάθε τμήμα θα έχει το βιβλίο εκείνο που θα επιλέγεται ως κατάλληλο για το «επίπεδο της τάξης». Ετσι, μαθητές διπλανών τμημάτων ή γειτονικών σχολείων ή σχολείων άλλης περιοχής θα διδάσκονται από διαφορετικό βιβλίο, ανάλογα με το «επίπεδο της τάξης»... Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα μέτρο ενταγμένο σε ένα πλαίσιο αλλαγών που οδηγούν σε σχολεία πολλών ταχυτήτων, σε ένταση της ταξικής διαφοροποίησης και υποβάθμιση για τους πολλούς.

Το «πολλαπλό βιβλίο» δεν απαντά στην ανάγκη για βιβλία σύγχρονα, ενιαία, για όλα τα παιδιά, γραμμένα με βάση την επιστημονική αλήθεια και με στόχο την ολόπλευρη μόρφωση. Με το συγκεκριμένο μέτρο ανατίθεται στους εκπαιδευτικούς ή στον Σύλλογο Διδασκόντων να επιλέγουν από το «Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων» το βιβλίο αυτό που θα διδαχθεί στην τάξη, ανάλογα με το επίπεδό της, αντί για προσπάθεια συνολικής μορφωτικής αναβάθμισης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ουσιαστική διαφοροποίηση του περιεχομένου της μάθησης και κατηγοριοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ