Πέμπτη 5 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνέχεια στις αντιθέσεις για τους περιορισμούς των ταξιδιών από Κίνα

Σε «ισχυρές συστάσεις» στα κράτη - μέλη να απαιτούν μάσκες και Covid test στους επιβάτες από Κίνα αποφάσισε να προχωρήσει η ΕΕ, με τη χτεσινή συνεδρίαση του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων. Επίσης τα κράτη - μέλη ενθαρρύνονται από την ΕΕ να πραγματοποιούν τυχαίους ελέγχους των επιβατών στα σημεία εισόδου, ελέγχους στα υγρά απόβλητα στα αεροδρόμια κ.ά.

Στο μεταξύ, σε μία ακόμα εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας γίνονται «λάστιχο» και πεδίο αντιθέσεων και ανταγωνισμών, ο επικεφαλής της Διεθνούς Ενωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), Γουίλι Γουόλς, χαρακτήρισε «παρορμητική» και «αναποτελεσματική» ενέργεια την επιβολή διενέργειας τεστ Covid σε ταξιδιώτες από την Κίνα. Το δε Πεκίνο, απαντώντας σε τέτοια μέτρα που επιβάλλουν μια σειρά χώρες, επιμένει να χαρακτηρίζει τις σχετικές αποφάσεις «πολιτικά υποκινούμενες».

«Πολλές χώρες υιοθετούν τεστ για Covid-19 και άλλα μέτρα για ταξιδιώτες από την Κίνα, όταν ο ιός κυκλοφορεί ήδη ευρέως εντός των συνόρων τους. Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό να βλέπουμε αυτή την παρορμητική επαναφορά των μέτρων, τα οποία έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά τα τελευταία τρία χρόνια», δήλωσε ο Γουόλς, γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ.

Ο συγκεκριμένος οργανισμός εκπροσωπεί 300 εταιρείες που αντιστοιχούν συνολικά στο 83% της παγκόσμιας εναέριας κυκλοφορίας. Οι εκπρόσωποί του επικαλούνται μελέτες, με βάση τις οποίες «η δημιουργία εμποδίων στα ταξίδια δεν αλλάζει τίποτα στην κορύφωση της εξάπλωσης των μολύνσεων. Το μόνο που πιθανόν να συμβεί είναι οι περιορισμοί να καθυστερήσουν αυτή την κορύφωση κατά μερικές μέρες».

Στο μεταξύ, χτες η Ιαπωνία προστέθηκε στον κατάλογο των χωρών που αυξάνουν τα περιοριστικά μέτρα για επιβάτες από την Κίνα. Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Κυριακή οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα υποχρεώνονται σε διενέργεια τεστ πριν από την επιβίβασή τους σε απευθείας πτήσεις. Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας, οι 53 από τους 56 διεθνείς ταξιδιώτες που βρέθηκαν θετικοί στην Covid κατά την άφιξή τους στα αεροδρόμια, την Τρίτη, ήταν από την Κίνα. Τη Δευτέρα και οι 26 επισκέπτες με θετικά αποτελέσματα τεστ ήταν από την Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ