Σάββατο 7 Γενάρη 2023 - Κυριακή 8 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αρματα μάχης και ακόμη μια συστοιχία «Patriot» στέλνουν Γερμανία και ΗΠΑ

Ρωσικοί υπερηχητικοί πύραυλοι σύντομα θα είναι κοντά στις ακτές του ΝΑΤΟ, απειλεί ο Μεντβέντεφ

Την αποστολή στην Ουκρανία δεκάδων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης «Marder» (φωτ.) και «Bradley» ανακοίνωσαν Γερμανία και ΗΠΑ

AP2011

Την αποστολή στην Ουκρανία δεκάδων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης «Marder» (φωτ.) και «Bradley» ανακοίνωσαν Γερμανία και ΗΠΑ
Την αποστολή στο Κίεβο ΝΑΤΟικών τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης, καθώς και μιας ακόμα συστοιχίας του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας «Patriot», ανήγγειλαν την Πέμπτη με κοινή ανακοίνωσή τους ΗΠΑ και Γερμανία, σηματοδοτώντας ένα ακόμα επεισόδιο στρατιωτικής κλιμάκωσης στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει μία συστοιχία του συστήματος «Patriot», όπως και οι ΗΠΑ, ενώ ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Βερολίνο σκοπεύει να δώσει στο Κίεβο περίπου 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πεζικού Marder, πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023. Οπως πρόσθεσε, η εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών στον χειρισμό τους θα γίνει στη Γερμανία και θα διαρκέσει περίπου 8 βδομάδες.

Πρόκειται για ένα ακόμη ποιοτικό «άλμα» στη στρατιωτική εμπλοκή της Γερμανίας στον πόλεμο, καθώς μέχρι τώρα αρνούνταν την αποστολή δυτικού τύπου αρμάτων μάχης και πυραύλων «Patriot» και είχε κατηγορηθεί για σχετικά διστακτική στάση στη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας.

Επίσης, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ - Γερμανίας η Ουάσιγκτον θα παράσχει στην Ουκρανία 50 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley.

Οι δύο χώρες θα χαιρετίσουν «οποιεσδήποτε περαιτέρω δωρεές από πλευράς άλλων συμμάχων στο πεδίο των συστημάτων αεράμυνας και των οχημάτων μάχης» αναφέρεται στην κοινή δήλωση, η οποία εκδόθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον καγκελάριο, Ολαφ Σολτς.

Ωστόσο ο Μπάιντεν για την ώρα δεν έκανε λόγο για την αποστολή πιο βαρέων αρμάτων μάχης, όπως τα Abrams, τα οποία ζητά η Ουκρανία, ενώ ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, τόνισε πως «δεν υπάρχει κανένας λογικός λόγος η Ουκρανία να μην έχει λάβει ακόμη δυτικά άρματα μάχης».

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, Αν. Αντόνοφ, αντιδρώντας στην ανακοίνωση για τα τεθωρακισμένα οχήματα, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να συμβάλει ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος με πολιτική λύση.

«Δεν πρέπει να έχει κανείς αμφιβολία για το ποιος ευθύνεται για την παράταση της σύρραξης», είπε ο διπλωμάτης, συμπληρώνοντας πως τα όπλα που παραδίδονται στο Κίεβο έχουν κάθε άλλο παρά «αμυντική φύση», όπως λένε οι δυτικές κυβερνήσεις. Προειδοποίησε δε εκ νέου για «πιθανές επιπλοκές της πολύ επικίνδυνης πορείας» που χαράσσουν.

Η Γαλλία άνοιξε τον δρόμο

Η Γαλλία, με την ανακοίνωση της παράδοσης στο Κίεβο του ελαφρού αλλά με μεγάλη δύναμη πυρός τεθωρακισμένου AMX-10 RC την Τετάρτη, «άνοιξε τον δρόμο» και για άλλες ΝΑΤΟικές χώρες να προχωρήσουν στην αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία.

Στη βιντεοδιάσκεψη με τον Β. Ζελένσκι, ο Εμ. Μακρόν χαρακτήρισε το AMX-10RC «ελαφρύ τεθωρακισμένο». Αναφέρεται ότι με την κίνηση αυτή δίνεται ένα ακόμα πολιτικό μήνυμα ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν έχουν «ταβάνι» στη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου. Η Γαλλία διαθέτει και πιο βαριά τεθωρακισμένα, όπως το Leclerc, το οποίο θεωρείται αντίστοιχο με το γερμανικό Leopard 2 ή το αμερικανικό M1 Abrams. Τα εν λόγω άρματα μάχης είναι εξοπλισμένα κατάλληλα, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν ρωσικά τανκς στο πεδίο της μάχης.

Στο μεταξύ, η ανακοίνωση του Παρισιού - πριν ακόμα ακολουθηθεί από την κοινή ανακοίνωση από Ουάσιγκτον και Βερολίνο - όξυνε την αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Γερμανίας, με την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Αμυνας, Μαρί Αγκνες Τσίμερμαν, από το κόμμα των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων, να δηλώνει ότι η Γαλλία πραγματοποιεί όσα όλοι αναμένουν από τη Γερμανία, «αλλά η Γερμανία υπό τον καγκελάριο Σολτς αρνείται να αναλάβει ηγετικό ρόλο».

Οι αντιθέσεις για τα παραπάνω εντείνονται, καθώς η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας αποτελεί «επένδυση» και στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό μεταξύ των δυνάμεων του ευρωατλαντικού άξονα για τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη την «επόμενη μέρα».

Σε ένα τέτοιο φόντο ο αντικαγκελάριος από το κόμμα των Πρασίνων, Ρ. Χάμπεκ, εξέφρασε την άποψη πως η Γερμανία πρέπει να στείλει όλα τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς πεζικού Marder στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Χριστιανοδημοκράτης Χένινγκ Οτε, ειδικός σε «αμυντικά» ζητήματα, ζητά από τον κυβερνητικό συνασπισμό να εγκρίνει την παράδοση και Leopard 1 στην Ουκρανία, προτρέποντας την κυβέρνηση να συντονιστεί με ΝΑΤΟικές χώρες που έχουν στην κατοχή τους Leopard 1 και Marder, με στόχο «έναν κοινό στρατηγικό σχεδιασμό». Ειδικοί σε στρατιωτικά ζητήματα θεωρούν πιθανό η Γερμανία από κοινού με τη Φινλανδία και την Ισπανία, που διαθέτουν το παλαιότερο Leopard 2A4, να εκπονήσουν ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία.

Υπερηχητικοί πύραυλοι σύντομα κοντά στις ακτές του ΝΑΤΟ

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, είχε απειλήσει τις ΗΠΑ ότι υπερηχητικοί πύραυλοι θα βρίσκονται σύντομα κοντά στις ακτές του ΝΑΤΟ, μετά από ένα βίντεο που κοινοποίησε η αμερικανική πρεσβεία εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στους Ρώσους που αντιτίθενται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Το δώρο για το νέο έτος, ένα πακέτο με πυραύλους Zircon, αναχώρησε χτες για τις ακτές των χωρών του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στην αποστολή ρωσικού πολεμικού πλοίου με υπερηχητικούς πυραύλους στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι οι πύραυλοι θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε απόσταση 160 χλμ. από τις ακτές των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως «θα συνετίσουν οποιονδήποτε αποτελεί άμεση απειλή για τη Ρωσία και τους συμμάχους μας».

Το βίντεο που δημοσιοποίησε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία, διάρκειας 50 δευτερολέπτων, αποτελεί «έκκληση προς τον λαό της Ρωσίας» και περιλάμβανε εικόνες από τις επιπτώσεις των βομβαρδισμών στην Ουκρανία, λέγοντας ότι αυτό που συμβαίνει εκεί «δεν σας αξίζει».

Μονομερής ρωσική εκεχειρία - Παραβιάστηκε από την Ουκρανία

Στο μεταξύ, μονομερής ρωσική εκεχειρία 36 ωρών στην Ουκρανία, την οποία διέταξε ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, τέθηκε σε ισχύ σε ολόκληρο το μέτωπο από το μεσημέρι της Παρασκευής και επρόκειτο να διαρκέσει μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Η εκεχειρία που διέταξε η Ρωσία αφορά στα Χριστούγεννα, που γιορτάζονται στη χώρα με το παλαιό ημερολόγιο στις 7 Γενάρη. Επειτα από έκκληση του πατριάρχη της ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλου, αλλά και μια πρόταση του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, ο Ρώσος Πρόεδρος διέταξε τον στρατό να τηρήσει «κατάπαυση του πυρός σε όλη τη γραμμή επαφής ανάμεσα στα μέρη» και κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις να τη σεβαστούν.

Ο Ζελένσκι επέκρινε την εκεχειρία ως «δικαιολογία με σκοπό τουλάχιστον να σταματήσει η προώθηση των στρατευμάτων μας στο Ντονμπάς και να φέρει εξοπλισμό, πυρομαχικά και επιστρατευμένους άνδρες εγγύτερα στις θέσεις μας». Ο ίδιος τόνισε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει «είτε όταν οι στρατιώτες σας φύγουν από εδώ, είτε όταν εμείς τους πετάξουμε έξω».

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, το Ντονέτσκ χτυπήθηκε από ουκρανικά πλήγματα τουλάχιστον 20 φορές από την ώρα της εκεχειρίας. Πάντως και η Ρωσία ενέτεινε τους βομβαρδισμούς κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Για τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Πούτιν επιδιώκει «να πάρει ανάσα», ενώ και ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζ. Κλέβερλι, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως αυτή η εκεχειρία «δεν θα προσφέρει τίποτα στις προοπτικές της ειρήνης», ζητώντας την οριστική αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

«Ολα αυτά σημαίνουν ότι η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να μας πολεμήσει "μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό", ενώ η μοίρα του λαού της Ουκρανίας δεν σημαίνει τίποτα για τις ΗΠΑ», σχολίασε ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ.

Ο δε γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, θα καλωσόριζε οποιαδήποτε εκεχειρία στην Ουκρανία με την ευκαιρία της γιορτής των Χριστουγέννων, «γνωρίζοντας ότι η εκεχειρία αυτή δεν θα αντικαθιστούσε μια δίκαιη ειρήνη, σύμφωνη με τον Χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο», σχολίασε εκπρόσωπός του.

Τηλεφωνικές συνομιλίες Ερντογάν με Πούτιν και Ζελένσκι

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πούτιν, ο Τούρκος Πρόεδρος πρότεινε «μονομερή εκεχειρία», ως μια κίνηση για να υποστηριχθούν «οι εκκλήσεις για ειρήνη και διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο» και να υπάρξει «ένα όραμα για μια δίκαιη λύση».

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας, με έμφαση στην Ενέργεια, και η Συρία.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ενίσχυσαν και συνεχίζουν να ενισχύουν τις υποδομές για την ίδρυση κέντρου φυσικού αερίου στην Τουρκία και δήλωσε ότι στόχος είναι να ολοκληρώσουν τον οδικό χάρτη και να λάβουν συγκεκριμένα βήματα για την υλοποίησή του το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν υπογράμμισε «τον καταστροφικό ρόλο της Δύσης, που διοχετεύει όπλα στο Κίεβο, παρέχει πληροφορίες και καθοδήγηση» στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Ξεκαθάρισε δε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο για την Ουκρανία, μόνο αν το Κίεβο εκπληρώσει τις απαιτήσεις της Μόσχας και λάβει υπόψη «τις νέες εδαφικές πραγματικότητες».

«Θα ήταν επικίνδυνο να υποτιμήσουμε τη Ρωσία και τις φιλοδοξίες του Ρώσου Προέδρου στον πόλεμο στην Ουκρανία», επισήμανε από την πλευρά του ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, καθώς η Μόσχα έχει δείξει «μεγάλη προθυμία να ανεχτεί απώλειες» και επιπλέον «δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ο Πούτιν έχει αλλάξει τα σχέδια και τους στόχους του στην Ουκρανία».

Ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά μεταφέρονται στη ρωσική Απω Ανατολή

Στο μεταξύ, πριν από λίγες μέρες ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας της Ουκρανίας Αλ. Ντανίλοφ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία μετέφερε τα στρατηγικά της βομβαρδιστικά Tu-95MS και Tu-22M3 στη ρωσική Απω Ανατολή, μετά την καταστροφή ορισμένων κατά τις επιθέσεις στην αεροπορική βάση στην πόλη Ενγκελς.

Η ημερήσια αναφορά του βρετανικού υπουργείου Αμυνας επικεντρώνεται στις επιπτώσεις από τη μεταφορά των στρατηγικών βομβαρδιστικών της Ρωσίας.

Τα αεροσκάφη θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να εκτοξεύουν πυραύλους κρουζ (cruise) από αέρος στην Ουκρανία, καθώς τα όπλα αυτά έχουν βεληνεκές 5.000 χλμ. επιπλέον του βεληνεκούς των βομβαρδιστικών. Ωστόσο, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο, οι πτήσεις θα επιβαρύνουν τα αεροσκάφη με πρόσθετο βάρος συντήρησης και θα εξαντλήσουν περαιτέρω τις ήδη περιορισμένες ώρες πτήσης που είναι διαθέσιμες.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ