Παρασκευή 22 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Σχέδιο χωρίς θωράκιση

To «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της εξάρτησης από ουσίες» παρουσίασε χθες η υφυπουργός Υγείας Ελπίδα Τσουρή, στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με τα ναρκωτικά. Πρόκειται για μέτρα που πομπωδώς είχε εξαγγείλει πριν από καιρό ο ίδιος ο πρωθυπουργός τα οποία όμως δεν περιείχαν τίποτα καινούριο και φυσικά δεν αντιμετωπίζουν το κρίσιμο θέμα των ναρκωτικών.

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, παρατήρησε ότι το θέμα των ναρκωτικών είναι από τα πιο πολύπλοκα της κοινωνίας και όταν αποϊδεολογικοποιηθεί και αποπολιτικοποιηθεί, τότε χάνει την ουσία του. Τόνισε ότι ποτέ δε λύθηκε κανένα κοινωνικό πρόβλημα χωρίς αναζήτηση και ανάλυση των αιτιών που το δημιουργούν και είπε ότι οι παρεμβάσεις που γίνονται χωρίς την άρση των κοινωνικών αιτιών δεν οδηγούν πουθενά.

Αναφερόμενος στη χορήγηση της μεθαδόνης από το κράτος, είπε ότι μετά από 3-4 χρόνια εφαρμογής του προγράμματος, η μεθαδόνη κυκλοφόρησε παράνομα όπως η ηρωίνη.

Ο βουλευτής τόνισε ότι στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης» βασιλεύει το μήνυμα προς τους νέους, να μην ψάχνουν τα ναρκωτικά γιατί θα τους τα δίνει το κράτος το οποίο δίνει μεθαδόνη αντί για ηρωίνη. Ομως επειδή υπάρχει πολυτοξικομανία, η όλη διαδικασία είναι υποταγή στο ίδιο το πρόβλημα και δε θωρακίζει τη νεολαία.

Μία έρευνα, είπε, που έγινε για τη δεκαετία '75-'85 αποκάλυψε ότι η πρόσβαση τότε της νεολαίας στα ναρκωτικά δεν ξεπερνούσε το 3,5%. Ηταν όμως, τόνισε, μια εποχή που η νεολαία ήταν ιδιαίτερα πολιτικοποιημένη και πάλευε για ένα καλύτερο αύριο, δεν πάλευε για το πώς θα πάρει μεθαδόνη. Σχολιάζοντας τα όσα λέει το κυβερνητικό σχέδιο για παρεμβάσεις στα σχολεία, παρατήρησε ότι δεν υπάρχουν οι σχολικοί ψυχολόγοι για να στηριχτεί μια τέτοια προσπάθεια ενώ για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε ότι οι δήμοι επιβαρύνονται με τη χρηματοδότηση του 50% των κέντρων πρόληψης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ