Παρασκευή 20 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μεγάλη παν-καλλιτεχνική κινητοποίηση για την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος
  • Νέο αγωνιστικό ραντεβού τη Δευτέρα 23 Γενάρη στο υπουργείο Παιδείας
  • Κινητοποιήσεις και σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Η μαζική παρουσία σπουδαστών και μαθητών έδωσε ζωντάνια και παλμό στην κινητοποίηση
Η μαζική παρουσία σπουδαστών και μαθητών έδωσε ζωντάνια και παλμό στην κινητοποίηση
«Σε εσάς που μας ακούτε... Ο αγώνας συνεχίζεται», «Ανώτατη Παιδεία ζητούν οι σπουδαστές, όχι απολυτήρια Λυκείου και ΙΕΚ», «Ολοι οι καλλιτέχνες μαζί» ήταν μερικά μόνο από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή μεγάλη παν-καλλιτεχνική κινητοποίηση στην οποία καλούσαν τα Καλλιτεχνικά Σωματεία, οι Σύλλογοι Σπουδαστών των Καλλιτεχνικών Σχολών και οι μαθητές των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Με τα πανό τους, τα συνθήματα και τα τραγούδια τους οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν για μία ακόμα φορά την απόσυρση του απαράδεκτου Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, το οποίο υποβαθμίζει τις σπουδές τους σε επίπεδο απολυτηρίου Λυκείου, ενώ ανέδειξαν και το πάγιο αίτημά τους για ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και δημιουργία δημόσιων σχολών Τεχνών, πανεπιστημιακού επιπέδου, αίτημα χρόνων το οποίο δεν έχει ικανοποιηθεί, με ευθύνη όλων διαδοχικά των κυβερνήσεων.

Από το υπουργείο Πολιτισμού, όπου συγκεντρώθηκαν, κατέληξαν με πορεία στη συμβολή Βασιλίσσης Σοφίας και Ηρώδου Αττικού, καθώς οι δυνάμεις της αστυνομίας δεν τους επέτρεψαν να φτάσουν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στο πλευρό των καλλιτεχνών βρέθηκε και ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος δήλωσε: «Το αίτημα για την απόσυρση του απαράδεκτου ΠΔ 85 είναι πια πάνδημο και η κυβέρνηση οφείλει να το ικανοποιήσει. Ταυτόχρονα αυτός ο μεγάλος, ο σπουδαίος αγώνας όλου του καλλιτεχνικού κόσμου και της κοινωνίας που τον στηρίζει είναι να ιδρυθούν επιτέλους Ανώτατες Καλλιτεχνικές Σχολές δημόσιες και δωρεάν. Αυτό αναδεικνύεται από αυτόν τον αγώνα, τον οποίο στηρίζει το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις, και μέσα και έξω από τη Βουλή».

Οι καλλιτέχνες ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τη Δευτέρα 23 Γενάρη στο υπουργείο Παιδείας στις 11 το πρωί, την ώρα που έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Σε μαχητική συγκέντρωση προχώρησαν χθες καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί και σπουδαστές Καλλιτεχνικών Σχολών και στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου, από όπου πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων τους. Την κινητοποίηση διοργάνωσε το Συντονιστικό Καλλιτεχνικών Σωματείων και Σχολών.

Συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους δίνουν και οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, οι οποίοι μετά την κατάληψη της σχολής τους και τις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες στην πόλη, προχωρούν σήμερα Παρασκευή στις 11 π.μ. σε κινητοποίηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου.

Δίπλα τους, στηρίζοντας τα δίκαιά αιτήματα και τον αγώνα τους, βρίσκεται η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, επισημαίνοντας ότι το Προεδρικό Διάταγμα υποβάθμισης της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης θα μείνει στα χαρτιά και απαιτώντας «ένα σύστημα ανώτατων καλλιτεχνικών σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου, αντάξιο των δυνατοτήτων που έχει κατακτήσει η κοινωνία, αντάξιο του πολιτισμού και των ανθρώπων της Τέχνης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η κυβέρνηση και όσοι ψαρεύουν σε θολά νερά ας μην τρέφουν αυταπάτες ότι θα καπηλευτούν τον αγώνα των καλλιτεχνών (2023-02-21 00:00:00.0)
Καλούν σε νέα κινητοποίηση αύριο ενάντια στο ΠΔ 85 (2023-01-18 00:00:00.0)
Εντείνουν τον αγώνα για την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος (2023-01-11 00:00:00.0)
Πάλη για ουσιαστική αναβάθμιση της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης (2023-01-04 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τις δράσεις για να ανοίξουν οι σχολές τους (2021-03-30 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους (2012-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ