Τετάρτη 18 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Καλούν σε νέα κινητοποίηση αύριο ενάντια στο ΠΔ 85

Από κινητοποίηση των σπουδαστών του Εθνικού Θεάτρου στο Μέγαρο Μουσικής
Από κινητοποίηση των σπουδαστών του Εθνικού Θεάτρου στο Μέγαρο Μουσικής
Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις των καλλιτεχνικών σωματείων και των σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών με αιχμή το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, που υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία τους σε επίπεδο απολυτηρίου Λυκείου. Καλλιτέχνες και σπουδαστές ζητούν την απόσυρση του απαράδεκτου ΠΔ, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν το πάγιο αίτημά τους για ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και δημιουργία δημόσιων σχολών Τεχνών, πανεπιστημιακού επιπέδου.

Αύριο, Πέμπτη 19 Γενάρη, τα καλλιτεχνικά σωματεία καλούν σε συγκέντρωση στις 12 μ. στο υπουργείο Πολιτισμού και πορεία διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος έχει προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας, από τις 11.30 έως τις 14.30. Επίσης, πολλές είναι και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από κοινού από σωματεία και συλλόγους των σπουδαστών. Στην κινητοποίηση καλεί με ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων. «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους φορείς του Πολιτισμού απαιτώντας να αποσυρθεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στο προσοντολόγιο για τον δημόσιο τομέα και εξισώνει εργασιακά και μισθολογικά τα - αναγνωρισμένα από το ΥΠΠΟΑ - πτυχία των αποφοίτων των δραματικών σχολών, ωδείων, σχολών χορού και κινηματογράφου με το απολυτήριο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτών των κινητοποιήσεων, η Κατάληψη της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου δεν επέτρεψε την είσοδο του υφυπουργού σύγχρονου Πολιτισμού, Ν. Γιατρομανωλάκη, κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του την περασμένη Πέμπτη. Οι σπουδαστές έθεσαν τα αιτήματά τους στον υπουργό, χωρίς να λάβουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση των σπουδαστών, «υποστηρίχθηκε ότι παρότι είμαστε (υποψήφιοι) πτυχιούχοι δεν πρέπει να μας αφορά κάποια ειδίκευση ή επαγγελματικός τίτλος αφού ως καλλιτέχνες περνάμε από οντισιόν στις οποίες δεν χρειάζεται πτυχίο. Μετά από αυτήν τη δήλωση είναι ξεκάθαρο ότι για την πολιτεία δεν θεωρούμαστε επαγγελματίες που ο τίτλος σπουδών τους συνοδεύεται με την αντίστοιχη ειδίκευση, αλλά χομπίστες». Οι σπουδαστές του Εθνικού καταλήγουν ότι δεν σταματούν τον δίκαιο αγώνα τους και τις μαχητικές τους δράσεις, «μέχρι να κερδίσουμε!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Βουλή και την Ευρωβουλή οι δίκαιες διεκδικήσεις των καλλιτεχνών(2023-02-14 00:00:00.0)
«Η μόνη παράσταση που ανεβαίνει σήμερα είναι η απεργία μας»(2023-02-08 00:00:00.0)
Μεγάλη παν-καλλιτεχνική κινητοποίηση για την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος(2023-01-20 00:00:00.0)
Εντείνουν τον αγώνα για την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος(2023-01-11 00:00:00.0)
Πάλη για ουσιαστική αναβάθμιση της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης(2023-01-04 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο των σπουδαστών η αντιεκπαιδευτική πολιτική(1998-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ