Τετάρτη 18 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στη διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη μετατροπή των 5 κρατικών μουσείων σε ΝΠΔΔ

Στο στάδιο της διαβούλευσης βρίσκεται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού που αφορά την αποκοπή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ.

Ουσιαστικά, πρόκειται για έναν ακόμα κρίκο στη βαθύτερη επιχειρηματική λειτουργία των μουσείων και των χώρων της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη που θα αναγκάσει τα μουσεία να λειτουργούν με όρους επιχειρηματικούς, για να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί προγραμματική εξαγγελία της κυβέρνησης και είναι ενταγμένο στη γενική πολιτιστική πολιτική που εφαρμόζεται από την παρούσα κυβέρνηση, σε συνέχεια όλων των τελευταίων κυβερνήσεων και σε πλήρη αντιστοιχία με την κοινή πολιτική που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Πρόκειται για την πολιτική που παραδίδει τα μουσεία στο έλεος των κάθε είδους χορηγών και επιχειρηματικών ομίλων, που αναλαμβάνουν δήθεν τη στήριξη και την ανάδειξή τους, με το αζημίωτο. Που υποτάσσει την πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο στα ιδεολογικά, αλλά και στα άμεσα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, είτε του τουρισμού είτε άλλων οικονομικών κλάδων, όπως η «ψηφιακή οικονομία», η διαφήμιση, η αγορά ακινήτων κ.λπ.

Με κοινή τους ανακοίνωση ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς και Νήσων, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων - ΣΕΑ, η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων - ΠΕΣΑ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων - ΣΕΚΑ και το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ - ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ απαιτούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Ανάμεσα σε άλλα επισημαίνουν ότι η επιλογή αυτή «μετατρέπει τα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία σε κυβερνητικά υποχείρια (...). Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν τίθενται ούτε οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να διοριστεί κάποιος μέλος στο ΔΣ μεγάλου αρχαιολογικού Μουσείου της χώρας. Τα διορισμένα μέλη του ΔΣ θα διαχειρίζονται το μουσειακό απόθεμα της χώρας, πρακτικά ανέλεγκτοι, και ακολουθώντας τις "οδηγίες" της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα των Μουσείων, ανοίγοντας τον δρόμο για την άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών τους (...). Οχι μόνο δεν συστήνει νέες θέσεις εργασίας, με βάση τις πραγματικές ανάγκες των Μουσείων, αλλά καταργεί 735 θέσεις μονίμων και ΙΔΑΧ από τον Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ με τελική ημερομηνία την 1-11-2023. Αποδυναμώνει τον επιστημονικό και παιδευτικό ρόλο των Μουσείων και ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση των εισιτηρίων και την κατάργηση των δωρεάν παροχών (...). Η υπαγωγή των δημόσιων Μουσείων στην απαράδεκτη διάταξη που επιτρέπει την εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για 50 χρόνια, όπως και η ίδρυση παραρτημάτων στο εξωτερικό (που προβλέπεται στο νομοσχέδιο), ανοίγει τον δρόμο για νέες επαίσχυντες συμφωνίες τύπου Συλλογής Στερν και ανταλλαγές "ένα προς ένα" εκθεμάτων από τα ελληνικά Μουσεία με αρχαιοκαπηλικά ευρήματα Μουσείων του εξωτερικού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα (2013-08-03 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία των αναγκών του κεφαλαίου (2013-02-17 00:00:00.0)
Κυβερνητική επίθεση στην πολιτιστική κληρονομιά (2008-10-07 00:00:00.0)
Απεργώντας ...«γιορτάζουν» (2005-05-17 00:00:00.0)
Ιδιώτες και «εθελοντές» στα μουσεία (2005-04-20 00:00:00.0)
Πολιτική επιτροπών (1998-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ