Τρίτη 24 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΙΤΑΛΙΑ
Κινητικότητα και «μηνύματα» στη Βόρεια Αφρική

Μήνυμα απέναντι σε πρόσφατες κινήσεις της λιβυκής κυβέρνησης του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά που εδρεύει στην Τρίπολη, σε βάρος των γεωπολιτικών συμφερόντων της Αιγύπτου και άλλων δυνάμεων στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, έστειλαν την Κυριακή εμμέσως πλην σαφώς οι περισσότεροι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, επιλέγοντας να απουσιάσουν από υπουργική σύνοδο που θα γινόταν υπό την προεδρία της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά.

Από την υπουργική σύνοδο έλειπαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ άλλες τέσσερις χώρες (μεταξύ αυτών το Κατάρ) έστειλαν κατώτερους διπλωματικούς αξιωματούχους, με αποτέλεσμα η συνάντηση να υποβιβαστεί σε διπλωματική διαβούλευση.

Η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά εξέφρασε την απογοήτευσή της, αναφέροντας πως η λιβυκή «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» απορρίπτει την πολιτικοποίηση συμφωνιών και μνημονίων. Πρόσθεσε πως καταβάλλονται «αραβικές προσπάθειες» για κάμψη της βούλησης του λιβυκού λαού και «παρεμπόδισης διεθνών» προσπαθειών για την εδραίωση της «σταθερότητας» και της διεξαγωγής εκλογών στη Λιβύη.

Ιταλικές επαφές σε Αίγυπτο και Αλγερία

Στο μεταξύ, την Κυριακή βρέθηκε στο Κάιρο ο Ιταλός ΥΠΕΞ, Αντ. Ταγιάνι, συναντώντας τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπτνέλ Φατάχ Σίσι και συζητώντας μεταξύ άλλων την κατάσταση στη Λιβύη, τις διμερείς και περιφερειακές σχέσεις. Ειδική αναφορά έκαναν σε θέματα «ενεργειακής ασφάλειας και οικονομικής συνεργασίας» στην Ανατολική Μεσόγειο και στις προσπάθειες «αναχαίτισης» των μεταναστευτικών ροών προς την Ιταλία από την Αφρική.

Ο Ιταλός υπουργός συναντήθηκε στη συνέχεια και με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμεντ Αμπού Γκάιτ, ενώ προ ημερών είχε επισκεφθεί την Τυνησία.

Η δε Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επρόκειτο να ολοκληρώσει χτες διήμερη επίσκεψη στην Αλγερία, επιχειρώντας μεταξύ άλλων να εξασφαλίσει ακόμη περισσότερες επικερδείς μπίζνες στο ιταλικό μονοπώλιο ΕΝΙ, αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου και μελλοντική συνεργασία για την παραγωγή «πράσινου υδρογόνου». Θα συζητούνταν και εδώ το θέμα των μεταναστευτικών ροών.

Η πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Αλγερινό ομόλογό της, Αϊάν μπιν Αμπντέλ Ράχμα και τον Πρόεδρο της Αλγερίας, Αμπντελματζίντ Τεμπούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων «Nova», στελέχη της αλγερινής εταιρείας Ενέργειας «Sonatrach» και της ιταλικής ΕΝΙ αναμένεται να υπογράψουν συμφωνίες συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ