Πέμπτη 26 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΟΥ
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στις κινητοποιήσεις

Από την αστυνομική καταστολή στις 24/1 στη Λίμα
Από την αστυνομική καταστολή στις 24/1 στη Λίμα
Παρά τη σκληρή καταστολή από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ντίνα Μπολουάρτε, χιλιάδες Περουβιανοί συνεχίζουν να διαδηλώνουν στην πρωτεύουσα Λίμα και άλλες πόλεις της χώρας, απαιτώντας την παραίτησή της, την προκήρυξη εκλογών και τη σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης.

Το απόγευμα της Τρίτης οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να διαλύσουν την κεντρική συγκέντρωση στη Λίμα, με αποτέλεσμα 4 διαδηλωτές να τραυματιστούν σοβαρά και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, ενώ δεκάδες άλλοι είναι οι τραυματίες και οι συλληφθέντες. Στις διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις εμφανίστηκαν και ένοπλοι που έβαλαν ενάντια στο πλήθος.

Στο μεταξύ, διάφορα μέσα που καλύπτουν τις κινητοποιήσεις, αναφέρουν ότι από τις 7 Δεκέμβρη 2022, όταν ανέλαβε η πρώην αντιπρόεδρος Μπολουάρτε, αποπέμφθηκε και φυλακίστηκε ο μέχρι τότε Πρόεδρος της χώρας και σύμμαχός της, επίσης σοσιαλδημοκράτης, Πέδρο Καστίγιο, και ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες, οι νεκροί έχουν φτάσει πλέον τους 66.

Η κυβέρνηση Μπολουάρτε προχώρησε χτες στην παράταση για 10 μέρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ ως τις 4 το πρωί στην επαρχία Πούνο, όπου γίνονται δυναμικές κινητοποιήσεις, μέτρο που ισχύει επίσης για τη Λίμα και το Κούσκο.

Επίσης χτες μια ομάδα 46 δικηγόρων ανακοίνωσε με διακήρυξή της ότι θα προχωρήσει σε κατάθεση μήνυσης κατά της Προέδρου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ταυτόχρονα ο εισαγγελέας του Περού άνοιξε έρευνα κατά του υπουργού Εσωτερικών, Βισέντε Ρομέρο, για φερόμενη διάπραξη εγκλήματος και παραλείψεις καθήκοντος στην αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σαν Μάρκος στη Λίμα, το περασμένο Σάββατο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ