Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Πάλη τώρα για κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά

Ο πρόσφατος νόμος - πλαίσιο της κυβέρνησης της ΝΔ για τα ΑΕΙ απαγορεύει την κρατική επιχορήγηση στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, ρίχνοντας στο κυνήγι των διδάκτρων ή άλλων μορφών «ιδιωτικής χρηματοδότησης» ακόμα και όσα μεταπτυχιακά έχουν απομείνει να προσφέρονται δωρεάν.

Αυτές τις μέρες και με ορίζοντα το τέλος του 2023, προχωράει η διαδικασία μέσω της ΕΘΑΑΕ της «πιστοποίησης» των μεταπτυχιακών, ως προϋπόθεση για να συνεχίσουν να λειτουργούν και να οδηγούν σε αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών. Ο νόμος επιβάλλει κάθε «φάκελος» να συνοδεύεται από έκθεση βιωσιμότητας και έκθεση σκοπιμότητας.

Οποιο μεταπτυχιακό δεν καταφέρνει να τεκμηριώσει τη βιωσιμότητά του, δηλαδή να τεκμηριώνει πώς θα καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας του και τη σκοπιμότητα του κάθε προγράμματος, δηλαδή τη χρησιμότητά του σε επιχειρήσεις, θα κλείνει!

Κάνοντας τη λογική υπόθεση, παίρνοντας υπόψη τις κατευθύνσεις τους, ότι οι ΕΛΚΕ δεν θα χρηματοδοτήσουν - τουλάχιστον στη συντριπτική πλειοψηφία - δωρεάν μεταπτυχιακά, τότε οι τρόποι για προσπορισμό εσόδων είναι συγκεκριμένοι: Είτε με επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές, είτε με αναζήτηση χορηγών (επαγγελματικά μεταπτυχιακά).

Ο εκβιασμός που κάνει η κυβέρνηση στους φοιτητές είναι: Θα πληρώνεις από την τσέπη σου για να κάνεις μεταπτυχιακό ή θα πληρώνεις έμμεσα «ανταποδίδοντας» με την εργασία σου τις χορηγίες;

Οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ μπορούν να αφήσουν στα χαρτιά τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, να παλέψουν για κατάργηση όλων των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων. Μεταξύ αυτών, για να μην ξεχνιόμαστε, είναι και ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που επέκτεινε τα δίδακτρα σε πάνω από 280 μεταπτυχιακά, παρά τα ψέματα που λέει στα κριντζ σποτ - αφού του αρέσουν οι νεολογισμοί - που δημοσιεύει, μπας και υφαρπάξει καμία ψήφο.

Με την πάλη τους οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι των ΑΕΙ έχουν καταφέρει να αφήσουν στα χαρτιά πολλούς αντιδραστικούς νόμους που έφερναν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Και τώρα μπορούν να εμποδίσουν την εφαρμογή αυτής της απαράδεκτης πρόβλεψης του πρόσφατου νόμου - πλαίσιο, πετώντας στα σκουπίδια το σύνολο του νόμου και με τη δράση τους και με την ψήφο τους. Με πιο ισχυρό το ΚΚΕ, για να δυναμώσει ο αγώνας για δωρεάν, σύγχρονες, υψηλού επιπέδου σπουδές, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα.


Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ