Σάββατο 4 Φλεβάρη 2023 - Κυριακή 5 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης και διεκδίκησης μέτρων αντισεισμικής θωράκισης

Το Σάββατο 4 Φλεβάρη στη Χαλκίδα

Ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια. Αμεσα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης» οργανώνει η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, το Σάββατο 4 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του ΔΟΑΠΠΕΧ (Αβάντων 50, Χαλκίδα).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Ελευθερία Παπαδημητρίου, καθηγήτρια Σεισμολογίας ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ, Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, και Δημήτρης Κουτζής, πολιτικός μηχανικός, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης Εύβοιας του ΚΚΕ, που έρχεται μετά από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές της κεντρικής και νότιας Εύβοιας.

Σκοπός να αναδειχθεί η ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων πρόληψης και αντισεισμικής θωράκισης, όπως ολοκληρωμένος έλεγχος όλων των δημόσιων κτιρίων από εξειδικευμένα κλιμάκια μηχανικών, με προτεραιότητα σε όσα έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1985 ή εμφανίζουν προφανή προβλήματα, με χαρακτηριστική περίπτωση το σχολικό συγκρότημα των ΕΠΑΛ στο πάρκο Βούρκου Χαλκίδας, που ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα από παλιότερους σεισμούς, αλλά και άλλα ακατάλληλα και παλιά κτίρια που στεγάζουν σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες. Την ανάγκη για άμεσο έλεγχο όλων των σχολικών κτιρίων τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Χαλκίδας, επισημαίνοντας την παλαιότητα των κτιρίων αλλά και το γεγονός ότι δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για την ασφάλεια των παιδιών τους.

Η ίδια ανάγκη ολοκληρωμένου ελέγχου υπάρχει για τις εργατικές κατοικίες στην πόλη της Χαλκίδας, όπως στους οικισμούς Αγίας Ελεούσας και Αγίας Μαρίνας, αλλά και στις παλιές εργατικές κατοικίες στην περιοχή Αλάτσατα Χαλκίδας, ενώ με ευθύνη του κράτους θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους για δωρεάν έλεγχο των κατοικιών τους, καθώς τόσο στην πόλη της Χαλκίδας όσο και στη γύρω περιοχή υπάρχουν αρκετά παλιά κτίσματα και πολυκατοικίες. Παράλληλα, άμεση ανάγκη για διενέργεια ελέγχων, με ευθύνη του κράτους, υπάρχει και στα βιομηχανικά κτίρια της περιοχής για την αποφυγή ενός ευρύτερου ατυχήματος σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.

Σκοπός επίσης της εκδήλωσης είναι να αναδειχθούν οι σημερινές δυνατότητες αντισεισμικής θωράκισης που παρέχει η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας και ταυτόχρονα οι πραγματικές αιτίες για τις οποίες οι εργαζόμενοι και ο λαός βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι σε φαινόμενα όπως ο σεισμός, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές.

Παράλληλα, να αναδειχθούν οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, αλλά και της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης για την έλλειψη μέτρων πρόληψης σε μια σεισμογόνο χώρα, αλλά και οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που χαρακτηρίζει μη επιλέξιμες τις δαπάνες για έργα για την προστασία του λαού από σεισμούς και άλλα φυσικά φαινόμενα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι παρά τη συνεχή σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών, εκτός από τις προσπάθειες εφησυχασμού και την ανάδειξη της «ατομικής ευθύνης» ως του μόνου μέτρου προστασίας από τους σεισμούς, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει παρθεί.

Η πρωτοβουλία της ΚΟ Εύβοιας απευθύνεται πλατιά στους εργαζόμενους, στους γονείς, στους μαθητές, στον λαό και τους φορείς της περιοχής, δίνοντας τη δυνατότητα για αναλυτική και δημόσια ενημέρωση από επιστήμονες, καθηγητές Σεισμολογίας.

Για την προετοιμασία της οι ΚΟ της Χαλκίδας και της γύρω περιοχής απευθύνθηκαν σε συλλόγους γονέων, εκπαιδευτικούς, μαθητές, συλλόγους και φορείς της περιοχής καλώντας να παραβρεθούν στην εκδήλωση και να συμβάλουν στην ανάδειξη του ζητήματος και στη διεκδίκηση λήψης άμεσων μέτρων από την κυβέρνηση και την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ