Τρίτη 7 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΓΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Απολύονται 149 συμβασιούχοι για να παραδοθούν οι υπηρεσίες σε εργολάβους

Αντιμέτωποι με κύμα απολύσεων βρίσκονται 149 συμβασιούχοι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, καθώς ενημερώθηκαν από τη διοίκηση ότι στο τέλος Μάρτηθα απολυθούν παρότι η σύμβασή τους λήγει τον Ιούνη του 2023 και στη θέση τους θα μπει εργολάβος. Πρόκειται για ένα ακόμα «κύμα» απολύσεων λόγω εργολαβοποίησης μετά από αυτό στο Νοσοκομείο της Καβάλας που έγινε γνωστό την περασμένη βδομάδα.

Από τους 149 εργαζόμενους, 99 απασχολούνται στις υπηρεσίες καθαριότητας και οι υπόλοιποι στις υπηρεσίες τραπεζοκόμων, μαγείρων, ιματισμού και φυλάκων.

Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα» καλεί σε συντονισμό κάθε σωματείο, τους ιατρικούς συλλόγους, τον Σύλλογο Εργαζομένων του νοσοκομείου και ευρύτερα σωματεία και φορείς για να μην επιτραπεί το έγκλημα των μαζικών απολύσεων και να γίνει άμεσα μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, με παράλληλη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και μαζικές προσλήψεις υγειονομικών με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

Οπως τονίζει σε αντίστοιχη ανακοίνωση, είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο, δηλαδή είτε με εργολάβο ιδιώτη είτε με το νοσοκομείο σε ρόλο εργολάβου, ουσιαστικές λειτουργίες του, όπως η καθαριότητα, η φύλαξη κ.ά., πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, στην ουσία στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους.

Προσθέτει ότι όσο η Υγεία αποτελεί πεδίο κερδοφορίας, με τη στήριξη και τους νόμους όλων των κυβερνήσεων, και αντιμετωπίζεται με όρους αγοράς, τόσο θα πυκνώνουν τα αδιέξοδα για το σύνολο των εργαζομένων.

Παράλληλα, σχολιάζει τη στάση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Εβρου, ο οποίος, όπως αναφέρει, «δεν χάνει ευκαιρία να υποστηρίξει πως "δεν είμαστε κατά των ιδιωτών..." την ίδια ώρα που δήθεν στηρίζει τους εργαζόμενους», και προσθέτει: «Απλώς ας τον ενημερώσει κάποιος πως και με τους θύτες και με τα θύματα δεν μπορεί να είναι. `Η κάποιο ρόλο παίζει ή κάποιο ρόλο θέλει να παίξει...».

«Η στάση όλων των κομμάτων να γίνει κριτήριο πολιτικής επιλογής»

Τις ευθύνες τόσο της κυβέρνησης ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ με αφορμή τις απολύσεις στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, καλώντας τους εργαζόμενους να κάνουν τις εξελίξεις και τη στάση όλων των κομμάτων κριτήριο πολιτικής επιλογής. Ετσι, «με δυνατό ΚΚΕ, να γίνει ο λαός πιο δυνατός και η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση ανήμπορη».

Οπως σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, η ανάθεση υπηρεσιών του Νοσοκομείου (αλλά και αλλού, όπως στην Κομοτηνή) σε εργολαβικές εταιρείες, από τον επόμενο Μάρτη, είναι ένα ακόμη βήμα στη γενικευμένη επιχειρηματική δράση στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, τονίζει ότι η απαράδεκτη αυτή απόφαση της διοίκησης του Νοσοκομείου βασίζεται στους νόμους όλων των κυβερνήσεων, που μετατρέπουν την Υγεία σε εμπόρευμα και τους εργαζόμενους σε ομήρους, όπως με τον τελευταίο της ΝΔ για τη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Επίσης, χαρακτηρίζει «κουτοπονηριές» τα όσα υποστηρίζει η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Εβρου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκτός του ότι αναφέρεται μόνο στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, λέει ότι η κυβέρνησή του κατάφερε δήθεν να αντικαταστήσει τον «εργασιακό μεσαίωνα» με ατομικές συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων, απόφαση «πλήρως συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο για την ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας».

«Οι κουτοπονηριές του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανέναν. Αν πραγματικά ήθελε να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων γιατί ως κυβέρνηση δεν νομοθέτησε τη μονιμοποίησή τους; Γιατί επέλεξε να "διώξει τους ιδιώτες εργολάβους" και την ίδια ώρα άφησε ορθάνοιχτες τις πόρτες αυτοί να επανέλθουν, όπως συμβαίνει σήμερα; Η περιβόητη "λύση" των ατομικών συμβάσεων με το εκάστοτε Νοσοκομείο οδήγησε στο ίδιο αποτέλεσμα: Εργασιακή ομηρία με "εργολάβο" το ίδιο το Νοσοκομείο! Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα επικαλείται την "εξοικονόμηση" που έγινε με το δικής του έμπνευσης προηγούμενο καθεστώς, ενδεικτικό της κοινής αντίληψής του με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη λειτουργία της δημόσιας Υγείας με το ζύγι του "κόστους - οφέλους"!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ