Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Με νέα μαζική κινητοποίηση έστειλαν μήνυμα συνέχισης για τα δίκαια αιτήματά τους

Με νέα μαζική, μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας, χτες το μεσημέρι, καλλιτεχνικά σωματεία και σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών έστειλαν μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Με την πολυπληθή παρουσία τους απαίτησαν την απόσυρση της απαράδεκτης τροπολογίας που ουσιαστικά κατοχυρώνει την υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών, ενώ ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να ανεχτούν άλλο αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα στον χώρο τους, αναδεικνύοντας το πάγιο αίτημά τους για ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και δημιουργία δημόσιων σχολών Τεχνών, πανεπιστημιακού επιπέδου, καθώς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με όρους που να τους επιτρέπουν να ζουν από την άσκηση της τέχνης τους.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού και των σωματείων τους, οι οποίοι διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή και προβλέπει την αποκοπή των πέντε μεγάλων μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, ένα νομοσχέδιο που αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στη βαθύτερη ιδιωτικοποίηση και επιχειρηματική λειτουργία των μουσείων για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.


Από το πρωί όλα έδειχναν πως «η μόνη παράσταση που ανεβαίνει σήμερα είναι η απεργία μας». Αυτό ήταν και το σύνθημα που αναρτήθηκε από νωρίς το πρωί στην πρόσοψη του υπουργείου Πολιτισμού από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ), τον Σύλλογο Σπουδαστών Σχολών Χορού - Θεάτρου και την Ενωση Σκηνοθετών - Δημιουργών.

Την ίδια στιγμή, προκλητικές ήταν οι αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού που προσπάθησε με κάθε τρόπο να κατεβάσει το πανό. Ετσι, εκπρόσωπος του υπουργείου έκοψε με μαχαίρι τα σχοινιά που κρατούσαν το πανό! Ωστόσο, οι διαδηλωτές το τοποθέτησαν εκ νέου, καταγγέλλοντας τη στάση του υπουργείου και την παρουσία διμοιρίας των ΜΑΤ. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το επιχείρημα που διατυπώθηκε, ότι το πανό «χαλάει την αισθητική του κτιρίου», τη στιγμή που η κυβέρνηση με τη στάση της απέναντι στους καλλιτέχνες έχει θέσει υπό διωγμόν την Τέχνη.

«Θέλουμε ανώτατη, δημόσια Παιδεία, όλα τα υπόλοιπα είναι κοροϊδία» και «Είμαστε μαζί, μαζί και δυνατοί, της Τέχνης εργαζόμενοι έχουμε φωνή», «Τα μουσεία είναι του λαού» είναι μερικά μόνο από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη μεγάλη συγκέντρωση στο υπουργείο Πολιτισμού.

Τους καλλιτέχνες και τους σπουδαστές, που εδώ και 1,5 μήνα παλεύουν με κινητοποιήσεις, απεργίες και καταλήψεις, χαιρέτισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Βασίλης Παρασκευόπουλος. Οπως ανέφερε, οι καλλιτέχνες ζητούν ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και καμία διαβάθμιση στο επίπεδο 5, δηλαδή τα ΙΕΚ. «Οι κινητοποιήσεις μας τους πιέζουν. Πρέπει να συνεχίσουμε!», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Eurokinissi

Χαιρετισμό απηύθυνε η Νίκη Δημητρίου, εκ μέρους του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτακτου Προσωπικού Υπ. Πολιτισμού, η οποία χαιρέτισε την κοινή κινητοποίηση σωματείων των καλλιτεχνών και εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού. «Ενώνουμε τη φωνή μας ενάντια σε αυτήν την πολιτική που όλες οι κυβερνήσεις έβαλαν ένα λιθαράκι, ενάντια λοιπόν στην πολιτική που ισοπεδώνει πτυχία, δικαιώματα, μισθούς, που εμπορευματοποιεί τον Πολιτισμό, που μετατρέπει τα μουσεία σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, νομοσχέδιο που είναι το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίησή τους, που μετατρέπει τα μουσεία σε εμπορικά μαγαζιά που προσφέρουν μόνο τουριστικό θέαμα». Η Ν. Δημητρίου ανέφερε ότι ήδη τα σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. «Δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση για επιμέρους διορθώσεις. Συνεχίζουμε τον αγώνα».

Στη συνέχεια η μεγάλη συγκέντρωση κατευθύνθηκε με συνθήματα και τραγούδια στο υπουργείο Εργασίας, στη Βουλή, στην κατάληψη του κτιρίου του Εθνικού στο «Ρεξ» και κατέληξε στην κατάληψη του Εθνικού Θεάτρου στο κτίριο Τσίλερ, όπου από τα μεγάφωνα ανακοινώθηκε η παραίτηση των καθηγητών της σχολής του Εθνικού Θεάτρου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες και οι σπουδαστές.

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ. Επίσης, παραβρέθηκε ο Παύλος Ορκόπουλος, ηθοποιός και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ακόμα ο Γιώργος Πέρρος, εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

***

Νέα παν-καλλιτεχνική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη. Καλλιτέχνες και σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου και από εκεί κατευθύνθηκαν με δυναμική πορεία στο Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ, που τελεί υπό κατάληψη και πραγματοποιήθηκε συναυλία με τη συμμετοχή καλλιτεχνών της πόλης.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Διονύσης Τσακνής, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ. Οπως είπε, «αυτή είναι η πιο κατάλληλη απάντηση στην επίθεση που στόχο έχει να υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο και την εκπαίδευση αλλά και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Το ΚΚΕ όχι μόνο δεν θα μπορούσε να λείψει, αλλά το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του, οι νεολαιίστικες δυνάμεις του, η ΚΝΕ, πρωτοστατούν σε αυτόν τον αγώνα».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε επίσης στο Ηράκλειο από το Παράρτημα Κρήτης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Τα Σωματεία Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τροφίμων - Ποτών, Συνταξιούχων ΙΚΑ και οι εργαζόμενοι του Μουσείου Ηρακλείου δήλωσαν τη στήριξή τους στον αγώνα των καλλιτεχνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ