Σάββατο 11 Φλεβάρη 2023 - Κυριακή 12 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ
ΟΙ ΛΑΟΙ ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ!
Συγκλονιστική η ανταπόκριση στο κάλεσμα αλληλεγγύης των σωματείων

Ασταμάτητη η προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης. Εθελοντική αιμοδοσία από το ΠΑΜΕ τη Δευτέρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αθήνα - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
Αθήνα - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
Συγκλονιστική είναι η προσφορά του εργαζόμενου λαού και των παιδιών του απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης που οργανώνουν εργατικά συνδικάτα και μαζικοί φορείς, ώστε να μεταφερθούν σε Τουρκία και Συρία.

Μέρα με τη μέρα ο αριθμός των εργατικών συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ μεγαλώνει, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνουν οι πρώτες αποστολές ειδών πρώτης ανάγκης.

Υπενθυμίζεται ότι τα είδη που συγκεντρώνονται είναι: Κουβέρτες, γάλα σε σκόνη, πάνες ενηλίκων/μωρών, σερβιέτες, απορρυπαντικά ρούχων, οροί, γάζες, επίδεσμοι, είδη ατομικής υγιεινής.

Συγκινητική η ανταπόκριση στην Αττική

Στην Αττική, πλατιά έχει αγκαλιαστεί η πρωτοβουλία σωματείων και μαζικών φορέων για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. Μεγάλη είναι η ροή από ανθρώπους όλων των ηλικιών που καταφθάνουν στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και αλλού, κρατώντας ο καθένας από κάτι στο χέρι, άλλος κουβέρτες, άλλος πάνες κ.ο.κ. Πολλές οι οικογένειες που έρχονται μαζί με τα παιδιά τους. «Αυτό είναι για τα παιδάκια στην Τουρκία», λέει χαρακτηριστικά ένα μικρό κορίτσι, αφήνοντας ένα κουτί γάλα σε σκόνη.

Αθήνα - Συνδικάτο Οικοδόμων
Αθήνα - Συνδικάτο Οικοδόμων
Πολλές επίσης είναι οι αντιπροσωπείες συλλόγων από διάφορες γειτονιές όπως και αυτές γονέων από σχολεία που παραδίδουν τα είδη ανάγκης που έχουν μαζέψει, παίρνοντας «άριστα» στο πιο σημαντικό μάθημα, αυτό της Αλληλεγγύης. Αντίστοιχα τη δική τους συμβολή έχουν και οι φοιτητές μέσα από τους συλλόγους τους. Δεκάδες είναι και οι φοιτητικοί σύλλογοι που έχουν ξεκινήσει συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης.

Βεβαίως, στα σημεία συγκέντρωσης η δουλειά είναι ασταμάτητη. Λειτουργούν σαν μικρές κυψέλες αφού τα υλικά πρέπει να χωριστούν ανά κατηγορία, να συσκευαστούν προκειμένου να είναι ετοιμοπαράδοτα για το ταξίδι προς τους πληγέντες.

Θεσσαλονίκη: Αυτό και άλλα περισσότερα μπορούμε να κάνουμε!

Συγκινητική είναι η ανταπόκριση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας στη Θεσσαλονίκη. Ενδεικτική της απήχησης που βρίσκει το κάλεσμα των εργατικών σωματείων και των φορέων είναι η εικόνα που μας έρχεται από την Καλαμαριά.

Εκεί, η Ενωση Γονέων συγκεντρώνει τη βοήθεια στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών και ήδη μέσα στις πρώτες δύο μέρες ανταποκρίθηκαν πάνω από τους μισούς Συλλόγους Γονέων, με την προσπάθεια να συνεχίζεται.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση, «δέος μπορεί να νιώσει μόνο κάποιος μπροστά στην εικόνα μικρών μαθητών που κρατούσαν από το χέρι τους γονείς τους. Κάποιοι, πιο "τολμηροί", ομολόγησαν ότι τους χρειάζονταν επειδή ήταν βαριές οι σακούλες. Κάποιοι επειδή ήταν το μέσο επιστροφής τους από την προπόνηση.

Καλαμαριά Θεσσαλονίκης
Καλαμαριά Θεσσαλονίκης
Ολοι, όμως, με χαμόγελο στα χείλη παρέδιδαν τα είδη πρώτης ανάγκης, "για τα μικρά παιδιά, σαν εμάς που βλέπουμε στην τηλεόραση". Με χαρά αναφωνούσαν, "κοίτα μπαμπά πόσα πράγματα!". Και μετά σκεφτικοί ρωτούσαν: "Θα φτάσουν για όλους;". Τα παιδιά αφιλτράριστα έλεγαν την κάθε τους σκέψη.

Κι εμείς ξεφορτώναμε τα αυτοκίνητα που σχημάτιζαν ουρά στον δρόμο. Με γεμάτα όλοι χέρια, χαμογελώντας πλατιά - ευχαριστώντας ο ένας τον άλλον για την ευκαιρία να κάνουμε το καλό. Και μέσα στον Σύλλογο μια αλυσίδα, χέρι με χέρι να γίνεται η διαλογή. Με λίγα λόγια. Περιττά είναι εξάλλου. Μιλούσαν οι πράξεις, η γρήγορη τοποθέτηση, η προσεκτική συσκευασία, η καταμέτρηση. Και ξανά κουβάλημα. Κι άλλο αυτοκίνητο από άλλο σχολείο. Αυτήν τη φορά, ήρθαν μαζί οι γονείς με την εκπαιδευτικό να παραδώσουν όσα συγκέντρωσαν. Και με τα πόδια καταφθάνουν από τη γειτονιά μικροί και μεγάλοι εν δράσει! Κι έρχονται και επαγγελματίες να αφήσουν κι αυτοί όσα συγκέντρωσαν. Μια γιαγιά δυσκολεύεται να περπατήσει, αλλά σέρνει μόνη της το καρότσι της λαϊκής γεμάτο. Θέλει να βοηθήσει. "Αυτό μπορώ να κάνω".

Αυτό μπορούμε να κάνουμε. Αυτό και άλλα περισσότερα».

Εθελοντική αιμοδοσία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΜΕ, με σύνθημα «Η αλληλεγγύη είναι στο αίμα μας», οργανώνει και μαζική εθελοντική αιμοδοσία τη Δευτέρα 13 Φλεβάρη, από 10.30 π.μ. μέχρι 5 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

Στη Θεσσαλονίκη, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στην πόλη, σε συνεργασία με το Τμήμα Αίματος του ΑΧΕΠΑ, διοργανώνει έκτακτη αιμοδοσία στο νοσοκομείο τη Δευτέρα 13 Φλεβάρη (8.30 π.μ. - 1.30 μ.μ. και 5.30 μ.μ. - 7.30 μ.μ.).

Και οι αγρότες στη μάχη της αλληλεγγύης

Κάλεσμα στα μπλόκα του αγώνα, όπου αυτές τις μέρες δίνεται η μάχη από τους βιοπαλαιστές αγρότες, κάνει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για έμπρακτη στήριξη των σεισμοπαθών. Η Επιτροπή καλεί τους αγρότες να συνδράμουν τη συγκέντρωση των ειδών που οργανώνουν τα εργατικά σωματεία σε κάθε περιοχή, ενώ για όσους δυσκολεύονται να τα μεταφέρουν μπορούν να τα αφήνουν στα μπλόκα και από εκεί να φτάσουν εκεί που πρέπει.

Σημεία και ώρες παράδοσης υλικών στην Αττική

Αθήνα:

-- Γραφεία ΠΑΜΕ (Αγίας Φιλοθέης 5Β, τηλ. 210.3833.786), Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 7 μ.μ., Σάββατο 9 π.μ. - 1 μ.μ.

-- Γραφεία ΟΒΣΑ (Πατούσα 3, πλατεία Κάνιγγος, 6ος όροφος), καθημερινά 8 π.μ. - 3 μ.μ. και κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

-- Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, τηλ. 210.3827.122), Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.

Πειραιάς: Εργατικό Κέντρο (Ομ. Σκυλίτση 19, τηλ. 210.4100.830), Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 7 μ.μ.

Λαύριο: Εργατικό Κέντρο (Δανουκάρα 7, τηλ. 2292.025.328), καθημερινά 9 π.μ. - 1 μ.μ.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες παίρνουν μια σειρά από σωματεία από την Αττική, στα γραφεία τους και στους τόπους δουλειάς.

Στη Θεσσαλονίκη, συλλογή ειδών πραγματοποιείται ως εξής: Στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Σουρή 2), Δευτέρα έως Παρασκευή 6 μ.μ. - 9 μ.μ. Από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος, στα τηλ. 2310.237.694, 6932.964.486 και 6945.513.280. Από το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, στα γραφεία του (Εγνατία 6), καθημερινά 9 π.μ. - 1 μ.μ. Από την Ενωση Συλλόγων Γονέων Πυλαίας - Χορτιάτη, μέχρι και τις 13/2 σε κάθε σχολείο. Επίσης, από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ στα κατά τόπους γραφεία τους.

Στην Πάτρα στο Εργατικό Κέντρο (Κολοκοτρώνη 20, 1ος όροφος), Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ., Σάββατο 9 π.μ. - 1 μ.μ. Στα Ιωάννινα στο Εργατικό Κέντρο, Δευτέρα έως Παρασκευή 9 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Στη Λάρισα στο Εργατικό Κέντρο, Δευτέρα έως Παρασκευή 9 μ.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ. Και σε πολλές ακόμα πόλεις της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ