Σάββατο 11 Φλεβάρη 2023 - Κυριακή 12 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση της έμπρακτης λαϊκής αλληλεγγύης

Είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνονται στα γραφεία του ΚΚ Τουρκίας σε όλη τη χώρα...
Είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνονται στα γραφεία του ΚΚ Τουρκίας σε όλη τη χώρα...
«Αντλούμε δύναμη από τον λαό μας που αγωνίζεται με μεγάλη αποφασιστικότητα να ζήσει και να κρατηθεί στη ζωή. Με αυτήν τη δύναμη προσπαθούμε να αυξήσουμε την ικανότητα του λαού να ενεργεί οργανωμένα, το μόνο πράγμα που θα μας σώσει. Είμαστε έτοιμοι να μετατρέψουμε την τεράστια αλληλεγγύη που επέδειξε ο λαός μας σε μόνιμες οργανώσεις, όπου κι αν βρισκόμαστε...».

Αυτά σημείωνε μεταξύ άλλων το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) το βράδυ της Πέμπτης, στο 4ο κατά σειρά ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο για την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές.

Από τις πρώτες ώρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, το ΤΚΡ ρίχτηκε σε όλη τη χώρα στη μάχη για την οργάνωση της έμπρακτης λαϊκής αλληλεγγύης, για να εκφραστεί με κάθε τρόπο.

Τα γραφεία του Κόμματος και τα «Στέκια Γειτονιάς» που λειτουργεί το ΤΚΡ σε πόλεις όλης της χώρας, μετατράπηκαν σε κέντρα συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και οργάνωσης αποστολών εθελοντών στις σεισμόπληκτες περιοχές, με τη συμμετοχή κρίσιμων ειδικοτήτων: Εργαζόμενοι με εμπειρία και ειδικότητες χρήσιμες στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, υγειονομικοί για την περίθαλψη των τραυματιών, ψυχολόγοι - παιδαγωγοί κ.ά. για τη στήριξη των σεισμόπληκτων, μάγειρες για την οργάνωση μαζικών συσσιτίων...

... ενώ εκατοντάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος στηρίζουν πολύμορφα τους πληγέντες στις σεισμόπληκτες περιοχές
... ενώ εκατοντάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος στηρίζουν πολύμορφα τους πληγέντες στις σεισμόπληκτες περιοχές
Χαρακτηριστικό είναι ότι στα κατά τόπους γραφεία του ΤΚΡ έσπευδαν άνθρωποι, οι οποίοι μέχρι τότε δεν είχαν ιδιαίτερες επαφές με το Κόμμα, ωστόσο εμπιστευόμενοι τους κομμουνιστές κατέθεταν βοήθεια από το υστέρημά τους για τους σεισμόπληκτους. Φορτηγά γεμάτα είδη πρώτης ανάγκης ξεκίνησαν από τα γραφεία του Κόμματος στην Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα, τη Σμύρνη κ.α.

Παράλληλα, εκατοντάδες μέλη και φίλοι του ΤΚΡ έφτασαν στις σεισμόπληκτες περιοχές, ενισχύοντας τη δράση των εκεί οργανώσεων για τη στήριξη των σεισμόπληκτων. Στήθηκαν κέντρα κρίσης και αλληλεγγύης σε σεισμόπληκτες πόλεις όπως Αντάκια, Γκαζιαντέπ, Ντιγιάρμπακιρ, Ισκεντερούν κ.ά. Ομάδες του ΤΚΡ έστησαν συσσίτια και τόπους διανομής βοήθειας. Οργάνωσαν επιχειρήσεις για την ανάσυρση επιζώντων από ερείπια, σε περιπτώσεις όπου ο πληθυσμός ακόμα περίμενε την άφιξη σωστικών συνεργείων, αλλά και περίθαλψης τραυματιών, στήνοντας κέντρα αλληλεγγύης για τον συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών.

Είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό που εκτυλίχθηκε στη Χατάι, στα τέλη της βδομάδας, όταν ένας σεισμόπληκτος, δείχνοντας το «Γραφείο Κρίσης» που έστησε το TKP στην περιοχή Αρμουτλού, τόνισε: «Δεν έχουμε καταφύγιο, δεν υπάρχουν εκπρόσωποι του κράτους. Πού είναι η AFAD, πού είναι οι κυβερνήτες; (...) Αν ρωτήσετε στην Τουρκία για το TKP (θα πουν οι κρατικές αρχές) ότι είναι προδότες (...) Ρίξτε μια ματιά εδώ, αυτοί είναι αλήθεια οι "προδότες"; Αυτοί όμως οι "προδότες" είναι που βλέπουμε...».

Κεμάλ Οκουγιάν: Εκατομμύρια βλέπουν τώρα τι σημαίνει οργανωμένος λαός

Στις επιχειρήσεις στήριξης των σεισμόπληκτων, στις ίδιες τις πληγείσες περιοχές βρέθηκε και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας. Ανάμεσά τους και ο ΓΓ της ΚΕ, Κεμάλ Οκουγιάν, που μεταξύ άλλων δήλωσε την Παρασκευή: «Η εκμετάλλευση και η λεηλασία της οικονομίας της αγοράς κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες μας και εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι (...) Πρέπει να διατυπώσουμε αμέσως την ερώτηση: Γιατί πραγματικά πέθαναν αυτοί οι άνθρωποι; Αν απαντήσουμε "ο σεισμός", θα ξαναζήσουμε την ίδια καταστροφή. Τον λαό μας τον σκότωσε η οικονομία της αγοράς...».

Και συνέχισε: «Τώρα οι δράστες της σφαγής σχεδιάζουν νέα επίθεση. Η καπιταλιστική τάξη έχει ήδη αρχίσει να υπολογίζει πώς θα μετατρέψει τα ερείπια του σεισμού σε κέρδος. Η ταχεία ανατίμηση ορισμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο είναι απόδειξη της ταχύτητας δυσοσμίας του καπιταλισμού. Εγχώρια και ξένα μονοπώλια έχουν ήδη ξεκινήσει να προετοιμάζουν έργα για επενδύσεις σε υποδομές, κατασκευή νέων πόλεων και παρόμοια θέματα...».

Καταλήγοντας, επισήμανε: «Η Τουρκία βγήκε από τον σεισμό μαθαίνοντας κάποια πράγματα. Αυτό που μάθαμε δεν είναι απλώς η αλληλεγγύη. Εμείς γνωρίζαμε τι καταστροφή ήταν η έλλειψη σχεδίου και η οικονομία της αγοράς, τώρα το έχουν δει εκατομμύρια. Οσοι μένουν στην περιοχή του σεισμού και όσοι δείχνουν αλληλεγγύη από άλλες περιοχές, τώρα έχουν δει τι σημαίνει οργανωμένος λαός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ