Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΥΓΕΙΑ
ΤΖΑΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ενάντια στο κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις απέναντι στον σχεδιασμό της κυβέρνησης να κλείσει την Παιδοψυχιατρική Κλινική στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Εχουν προηγηθεί οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων του νοσοκομείου με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων και φορέων που μπλόκαραν προσωρινά την απόφαση. Ομόφωνο ψήφισμα κατά της κυβερνητικής απόφασης ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του προσωπικού της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ. Σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται τις επόμενες μέρες υγειονομικοί και σωματεία. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή.

Την πλήρη αντίθεσή της στην αιφνιδιαστική απόφαση για μεταφορά του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος από το Τζάνειο στο πρώην Νοσοκομείο Λοιμωδών (Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα»), το οποίο έχει κλείσει και δεν λειτουργεί πλέον ως νοσοκομείο, εκφράζει η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας (ΠΕΕ) - ΕΝΩΨΥΠΕ. Επισημαίνει ότι τη στιγμή που οι ανάγκες για υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σε παιδιά και εφήβους αυξάνονται δραματικά και αγγίζουν το 25% του εν λόγω πληθυσμού, η απόφαση αυτή οδηγεί στην ουσία σε σύμπτυξη δύο Τμημάτων Ψυχιατρικής Παιδιού και Εφήβου και συνεπώς σε συρρίκνωση και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στην κοινότητα. Πιο συγκεκριμένα, αναδεικνύει ότι με μια τέτοια απόφαση ο προβλεπόμενος συνολικός αριθμός κλινών νοσηλείας για παιδιά και εφήβους μέχρι 18 ετών, από 20 θα μειωθούν σε 15. Επίσης, κατά παράβαση των διεθνών προδιαγραφών θα καταργηθεί ο ηλικιακός διαχωρισμός των νοσηλευομένων, με συνεπαγόμενους κινδύνους για τους ασθενείς και αδιέξοδα στην εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Ακόμα, το Νοσοκομείο «Αγ. Βαρβάρα» δεν διαθέτει παιδιατρικές υπηρεσίες για την απαραίτητη 24ωρη κάλυψη των οξέων και χρόνιων οργανικών προβλημάτων των νοσηλευόμενων παιδοψυχιατρικών ασθενών, ενώ το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα στο Τζάνειο έχει αναπτύξει πλήρως τις λειτουργίες του (νοσηλευτική μονάδα, ΤΕΠ, εξωτερικά ιατρεία, διασυνδετική - συμβουλευτική παιδοψυχιατρική, εισαγγελικές παραγγελίες, πραγματογνωμοσύνες).

Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία σημειώνει ακόμα ότι η λογική της λειτουργίας παιδοψυχιατρικών κλινικών εκτός των γενικών νοσοκομείων παραπέμπει σε ιδρυματικού τύπου λογικές.

«Το καθένα από τα παραπάνω σημεία που εκθέτουμε, σηματοδοτεί υποβάθμιση των υπηρεσιών», σημειώνει η ΠΕΕ απαιτώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης. Αναδεικνύει την ανάγκη να στηριχθεί το Τμήμα, ώστε να συνεχίσει να αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του σε μια περιοχή με αυξημένες ανάγκες σε δημόσια παιδοψυχιατρική περίθαλψη. Επίσης, την ανάγκη για ανάπτυξη του Τμήματος Εφηβικής Ψυχικής Υγείας στο ΓΝΔΑ «Αγία Βαρβάρα» για εφήβους ηλικίας 14 - 18 ετών, αφού εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας του, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ανάπτυξη των ιατρικών τμημάτων που είναι απαραίτητα, αλλά και έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Νοσηλείας του Τμήματος Εφηβικής Ψυχιατρικής του ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας. Τέλος, την ανάγκη για άμεση προκήρυξη θέσεων παιδοψυχιάτρων και λοιπού επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού για τις ήδη υπάρχουσες δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ