Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΡΑΜΑ - ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ
«Με τις ζωές μας δεν παίζουμε, να ληφθούν όλα τα μέτρα τώρα» διαμηνύουν οι εργάτες

Με απόλυτη επιτυχία δόθηκε η χτεσινή απεργιακή μάχη μεταλλεργατών και ναυπηγοξυλουργών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και τα καρνάγια του Περάματος, τον ντόκο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, τον νέο μώλο της Δραπετσώνας και τα ναυπηγεία Σπανόπουλου σε Πέραμα και Σαλαμίνα.

Με την καθολική συμμετοχή τους στην απεργία, οι εργάτες διατράνωσαν την απαίτησή τους να εφαρμόζονται παντού και στο ακέραιο οι όροι των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, να τηρούνται τα μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ).

Στο πλαίσιο της απεργίας τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών οργάνωσαν συγκέντρωση στον χώρο του μνημείου στην είσοδο της Ζώνης.

Στους απεργούς μίλησαν ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου, ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, και ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου.

Ο Ακης Αντωνίου σημείωσε ότι καθώς έρχονται περισσότερες δουλειές, αυξάνεται η πίεση και συμβαίνουν μικρά ή μεγαλύτερα «ατυχήματα», ενώ παρουσιάζονται προβλήματα στην εφαρμογή των Μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας. Αναδεικνύοντας ότι ευθύνη για αυτό φέρνουν οι εργοδότες, αλλά και το κράτος που τους έχει δώσει το «ελευθέρας», έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση δεξαμενόπλοιου στο οποίο η μεικτή 5μελής Επιτροπή (αποτελείται από Επιθεωρητές Εργασίας, εκπροσώπους των Συνδικάτων και λιμενικούς) διέκοψε δύο φορές τις εργασίες, γιατί δεν τηρούνταν τα μέτρα, ωστόσο δεν έγινε, όπως είπε, καμιά παρέμβαση από κανέναν εισαγγελέα. Ακόμα μίλησε για τις επαγγελματικές ασθένειες που χτυπάνε τον κλάδο, «από αυτά που κουβαλάμε και ανασαίνουμε», κάτι που δεν μπορεί να είναι ανεκτό στον 21ο αιώνα.

Οπως και οι επόμενοι ομιλητές, κατήγγειλε το θράσος εκπροσώπων εργολάβων, οι οποίοι στην απαίτηση να ληφθούν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας ξεκίνησαν τους εκβιασμούς προς τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι «το κόστος των μέτρων είναι μεγάλο και αν επιμένετε, θα φύγουν πλοία!». Η απάντηση των συνδικαλιστών ήταν ξεκάθαρη: «Με τις ζωές μας δεν παίζουμε, να ληφθούν όλα τα μέτρα τώρα».

Ο Σταύρος Τουμανίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη οι εργαζόμενοι να ενημερώνουν έγκαιρα τα συνδικάτα τους στην περίπτωση που δεν τηρούνται οι όροι των ΣΣΕ ή τα μέτρα ΥΑΕ, ώστε η παρέμβαση να είναι άμεση και αποτελεσματική. Ενώ ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις εξελίξεις που αφορούν τη μάχη που δίνεται για να εξασφαλιστεί η χρήση των χώρων της ναυπηγοεπισκευής, σημειώνοντας ότι οι αγώνες έχουν δώσει αποτελέσματα, έχουν γίνει βήματα αλλά δεν χωράει κανείς εφησυχασμός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη μάχη για μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας (2024-07-05 00:00:00.0)
Απεργία χτες στη Ζώνη, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας απαιτούν οι εργάτες (2024-04-02 00:00:00.0)
Απαίτησαν να επιστρέφουν σώοι από το μεροκάματο (2023-06-17 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις για μέτρα προστασίας πραγματοποιούν εργατικά συνδικάτα (2022-07-27 00:00:00.0)
Πολύμορφη δράση για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς (2018-04-26 00:00:00.0)
Στάση εργασίας για το νέο εργατικό «ατύχημα» (2016-07-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ