Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Fast track» οι διαδικασίες στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής

Την Πέμπτη 9 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε το 17ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου της Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής (ΕΚΕ-ΔΑ). Η ΔΑΣ έλαβε 19 ψήφους (από 14 στο προηγούμενο συνέδριο) και διατήρησε τις 2 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Η «Αλληλεγγύη Εργαζομένων» (ΠΑΣΚΕ) κατέλαβε 8 έδρες (από 11), η «Δημοκρατική Ενωτική Συμμαχία» (στηρίζεται από τη ΔΑΚΕ) 4 έδρες (από 1), η «Πρόοδος - Ενότητα - Μέλλον» (δυνάμεις από «Παπαστράτο») 1 έδρα.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με fast track διαδικασίες, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης, ενώ στη μεγαλύτερη διάρκειά του η συζήτηση γινόταν σε άδεια έδρανα, αφού οι περισσότεροι αντιπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ απουσίαζαν από την αίθουσα.

Κόντρα σε αυτές τις εκφυλιστικές διαδικασίες, οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και άλλοι πρωτοπόροι αγωνιστές) ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους τους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Θριασίου όλο το προηγούμενο διάστημα: Τις πρωτοβουλίες με τις οποίες, μέσα στην πανδημία, τα σωματεία απαίτησαν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, τον αγώνα κόντρα στη μετατροπή του Θριάσιου Νοσοκομείου σε μιας νόσου, τις κινητοποιήσεις για τα εργατικά «ατυχήματα» και το ενδεχόμενο Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, τις μεγάλες απεργίες κόντρα στον νόμο Χατζηδάκη και την πιο πρόσφατη απεργία, στις 9 Νοέμβρη, αλλά και τις κινητοποιήσεις ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ έφεραν πλούσια πείρα από την πάλη των εργατών σε κλάδους όπως το Μέταλλο, η Ενέργεια, τα logistics, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τι Εργατικό Κέντρο έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι της περιοχής, δηλαδή Εργατικό Κέντρο οργανωτή των αγώνων, αποκούμπι των εργατών, και όχι Εργατικό Κέντρο των εργοδοτών.

Η ΔΑΣ κατέθεσε δύο ψηφίσματα, τα οποία υιοθετήθηκαν από το Σώμα του συνεδρίου: Το πρώτο ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη, προβλέποντας τη μη προσαρμογή του καταστατικού του ΕΚΕ-ΔΑ στις διατάξεις του για την προκήρυξη απεργίας και τον τρόπο διεξαγωγής των συνεδρίων και των Γενικών Συνελεύσεων. Το δεύτερο για την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Τουρκίας και της Συρίας που έχουν πληγεί από τον μεγάλο σεισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ