Τετάρτη 27 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ - ΚΑΜΙΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ
Παρεμβάσεις για μέτρα προστασίας πραγματοποιούν εργατικά συνδικάτα

Συγκέντρωση στο Πέραμα από μεταλλεργάτες. Να διακόπτονται οι υπαίθριες εργασίες όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 38 βαθμούς απαιτούν τα σωματεία

Από τη συγκέντρωση στη Ζώνη του Περάματος
Από τη συγκέντρωση στη Ζώνη του Περάματος
Το ζήτημα των μέτρων προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα μπαίνει στο επίκεντρο της δράσης των συνδικάτων, καθώς τις τελευταίες μέρες πολλοί εργασιακοί χώροι εξαιτίας των μεγάλων θερμοκρασιών έχουν μετατραπεί σε καμίνια, με ανυπολόγιστους κινδύνους για τους εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες νωρίς το πρωί στο καρνάγιο της «Golden Yacht» στο Πέραμα έγινε συγκέντρωση μεταλλεργατών, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών.

Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Ακης Αντωνίου, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς για τη θερμική καταπόνηση από τον καύσωνα, ενώ αναφέρθηκε και στον αγώνα για την τήρηση της Σύμβασης Εργασίας στο Μέταλλο.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, στάθηκε στην πάλη για την υπογραφή Σύμβασης με αυξήσεις από τους ναυπηγοξυλουργούς και απηύθυνε κάλεσμα για παρουσία στην κινητοποίηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ την Παρασκευή 29 Ιούλη στην Αθήνα.

ΠΑΜΕ: Μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς

Σημειώνεται πως ήδη το ΠΑΜΕ, εξαιτίας του καύσωνα των τελευταίων ημερών, με σχετική ανακοίνωσή του έχει επισημάνει την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, καθώς και τη σημασία παρέμβασης των συνδικάτων για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ειδικότερα το ΠΑΜΕ απαιτεί:

  • Αμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.
  • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας - ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

Αντίστοιχα και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προειδοποιεί πως «τις μέρες του καύσωνα οι εργαζόμενοι του κλάδου μας θα κληθούν να δουλέψουν σε ανυπόφορες και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας σε χώρους - καμίνια, πραγματικά κολαστήρια. Αυτό αφορά και ανοιχτούς χώρους (εργοτάξια, γιαπιά κ.τ.λ.), όπου υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο, αλλά και κλειστούς χώρους, είτε λόγω κατασκευής (μη επαρκής αερισμός, υπόγεια κ.τ.λ.) είτε λόγω εργασιακών παραγόντων (π.χ. λειτουργία μηχανών, μηχανημάτων). Η ζέστη και η υγρασία έχουν άμεσα αρνητικά αποτελέσματα (καταπόνηση, αφυδάτωση, αύξηση του κινδύνου εργατικών ατυχημάτων), αλλά και μακροπρόθεσμη επίδραση σε χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες κ.τ.λ.)».

Γι' αυτό το Συνδικάτο υπογραμμίζει ότι «δεν χωράει λοιπόν κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση» και «απαιτείται η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση όλων μας για την εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειάς μας, για τον ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη αυτών των μέτρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ