Τετάρτη 27 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Ετοιμάζονται για τη νέα απεργιακή μάχη ενάντια στους διαλυτικούς σχεδιασμούς
  • Στο «πόδι» για να μη σταματήσει η λειτουργία του εργοστασίου και να αποτραπεί το πλιάτσικο που μεθοδεύει η κυβέρνηση
  • Την Παρασκευή, στις 10 π.μ. η συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Στο εργοστάσιο της Λάρυμνας παραμένουν οι εργαζόμενοι
Στο εργοστάσιο της Λάρυμνας παραμένουν οι εργαζόμενοι
Για μια ακόμα απεργιακή μάχη ετοιμάζονται οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ ενάντια στο έγκλημα του λουκέτου που προωθεί η κυβέρνηση. Την Παρασκευή 29 Ιούλη κατεβαίνουν σε απεργία και κινητοποίηση στην Αθήνα, έχοντας στο πλευρό τους μια σειρά από σωματεία που ήδη έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση που οργανώνεται στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι από χτες βρίσκονται «στο πόδι», στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, για να αποτραπεί το «πλιάτσικο» που όπως καταγγέλλουν μεθοδεύει η κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα υπερασπίζονται τα περιουσιακά στοιχεία και την πρώτη ύλη (π.χ. τον γαιάνθρακα) που επιχειρείται να αποσπαστεί από το εργοστάσιο, στο πλαίσιο της εγκληματικής μεθόδευσης να σταματήσει η λειτουργία του. Οι εργαζόμενοι παρότι απολυμένοι δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο και ότι παραμένουν στις θέσεις τους, υπερασπιζόμενοι τις εγκαταστάσεις, προκειμένου να επιβάλουν ότι η συντήρηση της επιχείρησης θα γίνει με σαφές χρονοδιάγραμμα επανέναρξης της λειτουργίας, αντί να παραπεμφθεί στις «καλένδες», κάτι που θα αποτελέσει και πρόσχημα για να πεταχτούν στον δρόμο.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, από 1η Αυγούστου σταματά η παραγωγική δραστηριότητα, με στόχο το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ στους νέους ιδιοκτήτες, ενώ την περασμένη Δευτέρα η ειδική διαχείριση προχώρησε στην κοινοποίηση των απολύσεων του συνόλου των εργαζομένων. Τώρα, οι εργαζόμενοι βρίσκονται στη διαδικασία υπογραφής σύμβασης ορισμένου χρόνου, ενώ με ευθύνη των Σωματείων διενεργείται έλεγχος για την ορθή καταβολή των αποζημιώσεων όλων των εργαζομένων με βάση το νομοθετικό πλαίσιο.

Με τη Γενική τους Συνέλευση στις 25 Ιούλη οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στην απεργία της Παρασκευής, την πρώτη μέρα που θα δουλεύουν με τη σύμβαση ορισμένου χρόνου, αφού μετά την απόλυσή τους από τη ΛΑΡΚΟ η ειδική διαχείριση θα τους προσλάβει ως συμβασιούχους με δίμηνες συμβάσεις.

Με τον αγώνα τους απαιτούν να παραμείνει η ΛΑΡΚΟ ενιαία και σε λειτουργία, να μην «παγώσουν οι τσιμινιέρες» της, κάτι που το κατοχυρώνουν και με την παρουσία τους στο εργοστάσιο. Το πρόγραμμα συντήρησης των παραγωγικών μονάδων να έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και να ορίζει σαφώς τον χρόνο έναρξης της παραγωγικής διαδικασίας. Επίσης, καμία δυσμενή μισθολογική μεταβολή στους εργαζόμενους και καμία έξωση από τους οικισμούς.

Κάλεσμα από το ΠΑΜΕ

Κάλεσμα προς όλα τα συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικό και μαχητικό «παρών» στη μεγάλη κινητοποίηση των εργατών της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους με την κάθοδό τους στην Αθήνα και τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, απευθύνει το ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δίνουν έναν περήφανο, ηρωικό αγώνα εδώ και 30 μήνες. Μέσα στο κατακαλόκαιρο η κυβέρνηση έρχεται να ολοκληρώσει το έγκλημα θέλοντας να πετάξει στον δρόμο και στην ανεργία 1.000 εργαζόμενους με τις οικογένειές τους αλλά και μια ολόκληρη περιοχή που ζει από αυτήν τη βιομηχανία. Το έγκλημα δεν θα περάσει! Οι εργαζόμενοι κρατάνε Θερμοπύλες! Ολοι στο πλευρό τους! (...) Ο αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται, μαζί με τους κατοίκους και τον λαό της περιοχής, παλεύοντας να μη σταματήσει η ΛΑΡΚΟ, κανένας έξω από τη δουλειά και το σπίτι του, για να μη μαραζώσει ο τόπος».

Η ΟΓΕ

Στο πλάι των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στέκεται η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και καλεί στη συγκέντρωση, ενώ στο κάλεσμά της υπογραμμίζει:

«Χαιρετίζουμε την αποφασιστικότητα των γυναικών της Επιτροπής Αγώνα κι ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική τους φωνή, δυναμώνοντας την αλληλεγγύη μας.

Στα 60 χρόνια λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, οι εργαζόμενοί της έδωσαν με ιδρώτα και αίμα τη μάχη της καθημερινής παραγωγής. Μαζί με τις οικογένειές τους, τις γυναίκες και τα παιδιά τους, χάρισαν στις περιοχές που εγκαταστάθηκαν ανάσες ζωής και ελπίδες για το μέλλον. Τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή της απόλυσης, της υποβάθμισης της ζωής τους, του ξεριζωμού.

Δεν θα αφήσουμε να πεταχτούν στον δρόμο οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους!

Δεν θα επιτρέψουμε τα βρώμικα σχέδια κυβέρνησης και ΕΕ να σβήσουν και την τελευταία τσιμινιέρα, για να εξυπηρετηθούν τα προσδοκώμενα υπερκέρδη του επενδυτή».

Στη συγκέντρωση καλεί και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας και απαιτεί από την κυβέρνηση «έστω και τώρα να σταματήσει την εγκληματική πολιτική γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, να μη σταματήσει την παραγωγική διαδικασία και να υιοθετήσει τις ρεαλιστικές προτάσεις των εργαζομένων που ταυτίζονται πλήρως και με όλες τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ