Τετάρτη 27 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ρεκόρ παρανομίας και προχειρότητας από το ΥΠΕΧΩΔΕ

Από τα 57 παράνομα προεδρικά διατάγματα που έκρινε το ΣτΕ, τα 44 ήταν του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ

Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ συνεχίζει να κατέχει το ρεκόρ παρανομίας και για τη χρονιά που μας πέρασε, καθώς από τα 57 σχέδια προεδρικών διαταγμάτων που το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε παράνομα, τα 44 ήταν του ΥΠΕΧΩΔΕ, με υπουργό το σημερινό γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κ. Λαλιώτη. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της έκθεσης απολογισμού του ΣτΕ για το 2001 που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, Χρ. Γεραρής.

Από τα ίδια στοιχεία εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ κατέχει επίσης την πρώτη θέση από άποψη προχειρότητας, αφού από τα 32 συνολικά σχέδια προεδρικών διαταγμάτων που ζητήθηκαν πρόσθετα στοιχεία από το ΣτΕ, τα 21 προεδρικά διατάγματα είχαν κατατεθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ειδικότερα, τη χρονιά που μας πέρασε στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ, που είναι το αρμόδιο τμήμα για την επεξεργασία των σχεδίων προεδρικών διαταγμάτων (ΠΔ), κατατέθηκαν για επεξεργασία 694 σχέδια ΠΔ, εκ των οποίων τα 194 κατατέθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ και 129 από το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, από τα 694 σχέδια ΠΔ που κατατέθηκαν στο ΣτΕ, 584 κρίθηκαν νόμιμα, 57 παράνομα, για 32 σχέδια ΠΔ ζητήθηκαν πρόσθετα στοιχεία και για 10 σχέδια ΠΔ το Ε' Τμήμα του ΣτΕ, για διάφορους λόγους, απείχε από την επεξεργασία.

Στο μεταξύ σοβαρό πρόβλημα για το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο παραμένει ο μεγάλος όγκος των εκκρεμών υποθέσεων, οι οποίες το 2001 ήταν 22.731. Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια ακολουθούν φθίνουσα πορεία. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι το 1998 είχαν υπερβεί τις 27.000, ενώ ο πρόεδρος του ΣτΕ Χρ. Γεραρής εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η πτωτική τάση θα συνεχιστεί, λέγοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο «βελτιώνει σταθερά την επίδοσή του και στο θέμα της έκτασης της εκκρεμοδικίας, που είναι το ασθενές σημείο του» και πρόσθεσε πως οι εκκρεμείς υποθέσεις παρουσιάζουν μείωση του αποθέματος με ετήσιο ρυθμό 10%.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο στόχος αυτός επιτεύχτηκε και με μια σειρά νομοθετικά μέτρα, όπως μεταφορά διοικητικών διαφορών στα διοικητικά εφετεία, μετατροπή ακυρωτικών σε ουσιαστικές διαφορές που εκδικάζονται από τα διοικητικά πρωτοδικεία, θέσπιση κατωτάτου χρηματικού ορίου στις αναιρέσεις, αύξηση της δικαστικής δαπάνης κλπ.

Πάντως, τα δύο τελευταία μέτρα (αύξηση της δικαστικής δαπάνης και θέσπιση κατώτατου χρηματικού ορίου για τις αναιρέσεις) έχουν δεχτεί έντονη κριτική από διάφορους νομικούς και κοινωνικούς παράγοντες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η δυνατότητα στα φτωχά λαϊκά στρώματα να προσφεύγουν στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣτΕ Χρ. Γεραρής επισήμανε ότι συνεχίζει να παραμένει μεγάλος ο αριθμός των προσφυγών που κατατίθενται στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το 2001 κατατέθηκαν 5.780 αιτήσεις αναίρεσης και ακύρωσης, ενώ τη φετινή χρονιά αναμένεται να κατατεθούν 4.700 - 5.000 προσφυγές. Ο πρόεδρος του ΣτΕ σημείωσε επίσης ότι οι αιτήσεις που κατατίθενται στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο θα πρέπει να μειωθούν στις 4.000, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα το δικαστήριο να εκδικάζει τις υποθέσεις σε χρονικό διάστημα 1 - 1,5 χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ